CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 04/06

Hudební breaky všech rychlostí! Reprezent - Denius, Zlomky ze scény - Videoklip s Concord Dawn, skvělý jazz od Alif Tree, Alaska zachraňuje vinyly, SSD přináší drum & bass živě, Goldie jde do reality show.

 

Denius – Šance prosadit se, je s každým trackem větší a větší

Sympaťák z Pardubic to minulý rok dotáhnul až do mezinárodně čteného ctěného britského drum & bassového magazínu Knowledge. Jeho track Not Belong Here se umístil v soutěži určené pro neznámé producenty, a tak kolegům z Anglie nezbylo, než o Deniusovi sepsat článek. Načež tuzemský Xmag uveřejnil celý článek o tom, že je v Knowledgi text s Deniusem

Tenhle chlápek nedrtí striktně drum & bass. Prsty má i v nějakém tom downtempu (většinou dost zajímavém) a neustále pokukuje po různých experimentech. Jeho styl je skoro univerzální, svoje tracky umí brát na lehkou váhy (Fallen Angel) a taky se nebojí do nich bušit (Catch Your Breath). Ale hlavně má slušný cit na hitovky!

Od tvé úspěšné anabáze na stránky a CD britského magazínu Knowledge uteklo už několik měsíců. Co od té doby děláš?

Co se hudby týče, tak nic zvláštního. Poslední dva roky je moje neproduktivita dost viditelná. Za rok udělám tak 6 tracků. Což není moc.

Dovedl jsi z toho úspěchu něco vytěžit? Otevřelo ti to dveře někam, kam ses dostal jako Denius – ten z Knowledge? Sbíráš kontakty?

Ani bych neřekl. Asi pomáhá, když kontaktuješ někoho ze scény a můžeš se pochlubit účastí u tak prestižního časopisu. To je ale asi tak všechno. Když si to vezmu, tak z té kompilace si kromě Bachelors of Science nepamatuji jediný jméno. Takže asi tak.

Máš zrovna v teď dobře našlápnuto směr úspěšná kariéra?

Dobrá otázka. Nevím jestli úspěšná kariéra, ale jistý je, že šance prosadit se, je s každým trackem větší a větší. Odvážím se tvrdit, že moje produkce se začíná razantně přibližovat produkci světové. A to jak hudebně, tak i zvukově. Mezery tam jistě jsou, ale jak jsem řekl. Je to hlavně o zkušenostech.

Tuším, žes dlouho uvažoval o DJingu. Už ses postavil za gramce?

Za gramce se nepostavím asi nikdy, ale za cédéčkama stávám stále častěji. Pravidelně na středeční kalbě u psa a naposledy s Zincem na Flédě. Navíc si pohrávám s myšlenkou realizovat polo live-act. Přesněji ‘čistě digitální djing‘. Pouze myšlenka zatím.

F:lter se vytasil s CD přílohou, na které figuruje taky tvoje jméno. Jak se to seběhlo?

Šéfredaktor je moderátor pořadu Inclubátor na Radiu 1, takže má celkem přehled, co se v českých luzích a hájích děje. Moje věci se mu líbí a jelikož v tom čísle mám v rámci rubriky Mladá krev svůj profil, napadlo ho dát tam i něco mého. Kdo čeká drum & bass, tak se nedočká. Ve F:lteru to mají trošku jinak, takže na CD je downtempo skladba Like in a Movie. Nudná historka, což?

Nezačínáš si pomalu připadat jako stálý návštěvník nejrůznějších CD příloh?

No, když to ale vezmu z jiné stránky, tak kde se dočkáš nákladu 30 000 kusů?

Láká tě spojit drum & bassovou rytmiku s atmosférou psytrance. Proč? A daří se?

Láká mne toho víc. Já bych pořád něco spojoval - dvojsmysl čistě náhodný. S tím psytrancem to není zas tak horký. Pořád hledám projekt, který se mi bude líbit, a kde bude o tuhle žánrovou výpomoc zájem. V psytrance scéně ale moc přehled nemám, takže zatím je vše na začátku. A proč? Prostě a jednoduše mě psítrencle baví.

Na čem teď děláš? Na co se od tebe můžeme v příštích měsících těšit?

Právě teď dokončuji track ve kterém mi bude zpívat Erik z pražské partičky The Slots. Zatím to zní víc než dobře, tak uvidíme jak to dopadne. Výhledově pak plánuji spolupráci s Brooklynem a Close Encounterem. Rýsuje se spolupráce na jednom multimediálním projektu hodně moc talentovaných lidí. A zrovna dneska jsem začal s 2006 verzí prastarého tracku Popina (zasvěcení ví). Jestli se to povede, tak to bude pecka!

Tvůj rytmus života?

Od ambientu po hártkór.

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia z "jedné galaxie“ nebo "tomb raider lady“ Lara Croft?

Princezna Leia je neuvěřitelně asexualní. Laru!

Poslechněte si tracky, které Denius pravidelně zveřejňuje tady.



Zlomky ze scény

Concord Dawn vyrukovali s videem k tracku Broken Eyez.
Pěkně animovaná podívaná dokazuje, že dobré graffiti se vleze skoro všude. Samotný track je takovou směsicí jejich největšího hitu Morning Light (sympaticky vyřvaný chlapský vokál) a kytarového výplachu Raining Blood.

Přičemž beaty připomínají rockového bubeníka, nechybí ani občasné udeření do činelů, a ty kytary fungují opravdu progresivně. To by chtělo pochvalu, čili uděluji řád Jimmiho Hendrixe. A možná by sedlo, kdyby při Broken Eyes DJ zapálil svoje gramce.

Nu jazz, jaký měl být, než se všem jen z toho označení začalo dělat špatně. To je podle některých album French Cuisine od Alif Tree u kultovního německého vyvrhávače placek značky Compost. Hutný jazzový feeling tvrdí zakouřenou atmosféru, ale nedusí. Co akord, to precizně promakaná součást výborného celku. Tenhle klenot má možná trošku drsné hrany, ale leskne se už zdaleka.

Alaska (možná ho znáte spíš pod jménem Paradox) vydává po deseti letech od svého debutu druhé album. Ke spolupráci na Artic Foundations přizval mimo jiné populární japonskou zpěvačku Kyiomi, která už to dělala s Klutem, Calibrem nebo Marcusem Intalexem. LP verze je něco jako boj za záchranu singlů na vinylech – každá z osmi placek má svůj vlastní artwork. CD verze se zase může pochlubit čtyřmi tracky navíc a šestnácti stránkovým bookletem.

SSD bude live! Už 24. března v ostravském Fabricu zahraje jako headliner jedné z nejpopulárnějších klubových taškařic u nás drum & bassová banda SUWU3.

Kdy jste naposledy viděli hrát nějakou kapelu breaky živě? No vidíte, tak se stavte. Z gramců zabrnká i pořád známější L Plus (Larry+), No Money, Elvis a další.

Metalheadz majster Goldie naváže na svou anabázi pořadu Celebrity Big Brother účinkováním v další reality show The Game. Na britském Channel 4 bude s dalšími slavnými soutěžit v různých olympijských disciplínách. Bez komentáře.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016