CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 07/06

Reprezent: Sub.d.visionz – "Nechci, ať je ta hudba trendy." Zlomky ze scény: Američani s dalším výběrem, The Upbeats se vyšvihli, Blame vypouští album, Ostrava zažije flashback.

 

Reprezent: Sub.d.visionz – "Nechci, ať je ta hudba trendy."

Drum & bassová scéna je dávno mezinárodní a čeští producenti jsou na vzestupu. Reprezentují české breaky v tuzemsku i zahraničí, proto bychom vám rádi představili aspoň některé z báječných mužů (a žen?), kteří dennodenně "kroutí zvuk", aby nás potěšili.

Sub.d.visionz je jedním z opravdových oldschoolerů. Když mu u Virtual Labelu vyšlo album Dirty Kind of Stuff (2000), měl za sebou už roky produkce. Za DJe se nepovažuje, přesto míchá šikovně, a když na něj narazíte na party, připravte se na selekci výhradně vlastní produkce. Živí se jako grafik, 3D animátor a píše i hudební podkresy – třeba do reklam… A šokující informace na závěr: Je to srnka!


Tvůj zvuk je poměrně charakteristický. Technicky propletený, rafinovaně zhulený. Zároveň ale složitější než většina běžné produkce. Nebývá to problém?

Ano, asi to je problém, ne každý to dokáže strávit nebo na to tancovat, ale tak to prostě je. Nemám v plánu to měnit, ono to dost dobře ani nejde... dělám to tak, jak se mi to libí a jak to cítím. Mám rád složitější muziku, kde je více vrstev než jen bicí a basa. Zároveň se snažím vyhýbat některým "zaběhlým postupům", které jsou v každém druhém drum & bassovém tracku. Nechci, ať je ta hudba "trendy", byl bych rád, kdyby se dala poslouchat i po letech.

Řešíš často dilema "přímočarý track, ze kterého může být hitovka, versus složitě zkomponovaný, vybroušený klenot"?

Řeším, pokaždé to dopadne stejně... udělám to po svém. (smích) V každém případě se ale vždycky snažím, aby track měl energii, byl taneční a byl více "DJ-friendly" než moje předchozí produkce, která byla někdy pro své dlouhé intra bez beatu skoro nemíchatelná. Rád bych dodal, že jsem ještě žádný vybroušený klenot neudělal, pořád se to ještě učím a taky bych jednomu tracku musel věnovat měsíce a ne dny jako doposud. Na to bohužel nemám vůbec čas, takže mé tracky ještě rozhodně nejsou tak vybroušené, jak bych chtěl...Sice mám teď mnohem více zkušeností, než když jsem začínal skládat, ale mám zase mnohem méně času.

Moc se mi líbí tvoje spolupráce s No Money – Scary Tale. Chystáš spojit síly s někým dalším?

S No money se mi dobře spolupracuje, krásně se doplňujem, každý přidá něco a za pár hodin je track hotový - ani nevím jak. Spolupráce mě hodně baví, ale vzhledem k nedostatku času jsem rád, že si vůbec najdu chvilku udělat něco sám. Momentálně mám rozdělané nějaké písničky pro hiphopera G. Money, ostravské 4MA a Jarka Nohavicu. Nejvíc se těším na to, jak dopadne spolupráce s Nohavicou, přesto že je stylově úplně někde jinde než já, velmi dobře si po hudební stránce rozumíme.

Promítá se do tvojí hudby paranoia často?

Jaká paranoia? (smích)

Dřív jsi čas od času zkompiloval CD ze svých tracků. Máš v plánu zase něco takového nebo ti v tomhle směru úplně stačí série mixů Futu:re:breakz, kde se objevují tracky lidí z dvoiky.troiky?

Dodělám ještě dva rozdělané tracky a pak se vrhnu na další mix, takže tipuju že někdy začátkem května by to mohlo byt na 2.3 webu. Tentokrát se tam pro změnu objeví i pár pomalejších věcí.

Co nějaké zahraniční vyhlídky? Řekl bych, že je o tebe docela zájem. Ale moc se s tím nechlubíš, spíš to tajíš…

Dokud to není na pultech vinylshopů, není se čím chlubit. Snad jen tím, že tracky se čím dál častěji objevují v setech zahraničních DJs, nejde ale o regulérní releasy, jsou to "320 MP3 dubplaty". Nabídek už na vydání materiálu bylo dost, ale nikdy to nijak nedopadlo. Jednou už jsem dva tracky nahrával znovu ve studiu, aby to mělo na desce lepší zvuk, ale tracky se díky zásahům zvukaře od labelu tak změnily, že jsem to odmítl vydat pod svým jménem. Viz tvá první otázka... Ano někdy s tím je problém, jak vidíš, ale mě o nějakou slávu nebo vydávání za každou cenu nejde a mám pocit, že i tak si má hudba své posluchače díky internetu našla a to je pro mě nejdůležitější. Možná, že právě spolupráce s někým je cesta pro mě. Pokud vše dopadne dobře, měly by se naše 3 společné tracky s No Money objevit na jejich novém LP, které by mělo vyjít na novém anglickém labelu pod záštitou Dogs on acid. Právě dělám na designu obalu.

Tvůj rytmus života?

180 BPM, semtam rewind...

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia "z jedné galaxie" nebo "tomb raider lady" Lara Croft?

Leia není vůbec můj typ, jednoznačně Lara, zariď to prosím Tě někde hodně blízko pólu, ať je ta noc co nejdelší. (smích)

Další info o Sub.d.visionz čtěte tady.
Starší Breakdown s hlavním "srnčím" tématem.


Zlomky ze scény

The Human Resource je název druhé kompilace, kterou Dieselboy vydává na svém labelu Human Imprint. Dvě CD nabízí výběr nemixovaných hitů, často v nových verzích, plus zatím poslední novinky v mixu od Evol Intent. V souladu s národností Dieselboye i Evol Intent převažují "americké" tracky od Gridloka, Kaos & Karl K & Jae Kennedy, Dieselboye, Evol Intent, Infitraty, Stratuse, Vectora Burna a dalších… Vinyly pro DJe vychází současně.

Brooklynův track 11201 podepsaný u Nookieho labelu Phuzion Records je už na promech!

Novozélandští The Upbeats se vyšvihli. Jejich tracky jsou sice víceméně obměňování podobné rytmiky, ale zvuk je navýsost originální a na první poslech bezpečně rozpoznatelný. Což potvrzuje i release tracků Lost Once a Lick a Demon na v pořadí šestnáctém vinylu od už legendárního labelu Virus.

Blame vypouští LP! Na vlastní značce 720 Degrees vychází tento měsíc album The Turning Point. To by mohlo být zajímavé, Blame si totiž za skoro patnáctiletou kariéru stihnul střihnout nejrůznější podoby drum & bassu. Aktuální "naštvaná sci-fi nálada", která by seděla k obskurnějšímu filmu z 80. let, se dobře vjímá na Metalheadz.

Ostrava zažije flashback. Haedlinerem akce SOS Karolina (26. května) nebude nikdo menší, známější a krátkovlasejší než Ed Rush. Polovinu dua Ed Rush & Optical, spolumajitele Virusu a první zahraniční hvězdu, která kdy v "hlavním městě české drum & bassové scény" vystoupila doprovodí brazilské hvězdičky Ban Ban a Andy. Zatímco na prvního jste u nás mohli narazit už dřív, druhý, který vydává mimo jiné u V Recordings, dorazí prvně.

Pod hlavičkou rádiové relace Fatal Terror už 12. května zazní ostravským Fabricem breaky z druhého konce světa – z Ukrajiny dorazí Purple Unit.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016