CLANEK

 

Rubrika: BREAK!down

Návrat pravidelně nepravidelné rubriky o drum & bassu i jiných zlámaných beatech z bažin! BREAK!down má víc cool jméno a vrací úder! Naši redaktoři se uvolili opustit lože svých (ne)přítelkyň a jsou vtipnější než oba díly Clerks (ale na téma blowjob až od příště). Tentokrát s horkými novinkami z domácí scény s našimi hrdiny No Money, Rido a Sub.d.visionz. Plus State of Mind! Plus ICR! Plus vůbec žádný jump-up!!!

 

Nejlepší Kiwi od State of Mind v pražském Abatonu

State of Mind je americký seriál o psychopatických psychoterapeutech, ale protože ani jeden z nich nemá rád drum & bass, je jasné, že o tom se teď bavit nebudeme. Budeme se bavit o pornu. State of Mind je totiž šikovná drum & bassová dvojka, která pochází z Nového Zélandu, ba co víc, přímo z Aucklandu, kde žijí Concord Dawn a Bulletproof, a mezi její hlavní zábavy patří chlastání pivka a sledování porna ve studiu. "Samozřejme kromě skládání tracků. Někdy taky hrajeme s kámošema poker, abychom měli z čeho zaplatit všechny ty studiové pivka," směje se Stu Maxwell.

On a Pat Hawkins žijí hodně daleko od Londýna, i tak se ale se svou verzí chytře pojatého neurofunku dokázali v relativně krátké době vyšvihnout mezi přední světové producenty drum & bassu. Momentálně mají State of Mind na (novozélandských a australských) pultech LP, které se shodou okolností jmenuje Take Control - tedy úplně stejně jako party v pražském Abatonu, jež je už tenhle pátek 30. března přivítá jako headlinery. Tady si můžete poslechnout nové tracky chystané k vydaní na Shogun Audio a CIA Records. Ale bacha, až to uděláte, budete chtít hned změnit svůj páteční program, ať už je jakýkoliv!  
 

Bez peněz, ale slaví úspěchy

Dvojka No Money slaví furt větší úspěchy za hranicemi, a protože dech ani tracky jim rozhodně nedochází, můžeme už teď vyhlížet jejich kousky upsané digitálnímu labelu Protogen Records. Jako dračice Safíra z té knížky, co se nedá číst (ne, ve Starém zákonu žádní draci nejsou), se v dubnu vyloupnou na svět dva kousky, které můžete hledat pod šifrou PROTODIGIT-006, nazvané Narcothon a Future Shock. Ta je výsledkem spolupráce No Money s ostravským (nejen) producentem Sub.d.visionz.

Sub.d.visionz se živí jako grafik, takže není zas až tak velkým překvapením, že se postaral i o výtvarnou stránku tohoto releasu. Co víc, bere to rovnou kobercovým náletem: "Zatím jsme se domluvili, že udělám covery k PROTODIGIT-004 až 007, pak se uvidí." Třeba dostane na starost i artwork kompilace chystané k vydaní ještě letos, na níž No Money přispěli trackem Badman (slyšte tu). 


"Blade Runner z čabajky" ICR vydává nové album

Maďarská drum & bassová "čabajka" ICR dokončila v pořadí už druhé album s názvem Between Nowhere & Goodbye. Dvanáct výrazně meditačních atmosférických tracků se objeví na CD vydaném v limitovaném počtu 250 kusů a čtyři týdny nato bude album dostupné i v digitální podobě na stránkách amerického labelu Flatline Audio. Flatline Audio zároveň vydává ICR i na vinylu s katalogovým číslem FLATLINE003. Tracky Back2Front a Razor Blade Runner na albu nenajdete, přestože deska vychází jako promo k albu.

ICR je zkušený drum & bassový "blade runner", jehož elektronické plochy by v kombinaci s jemnými breakbeaty zvládly zkrotit nejednoho neposlušného androida a navíc mu na zadek vytetovat bílého jednorožce (v běhu). Od roku 2003 mu vyšly víc než tři desítky tracků u takových labelů jako Good Looking, Fokuz, Nerve, Covert Operations nebo Basswerk Records, spolu s kolegou Matt-U dal dohromady vynikající "soulfunkové" LP s výmluvným názvem Tracks from the Trash a zároveň je jedním z lidí, kteří stojí za internetovým portálem www.drumandbass.hu.


Rido obsazuje Defcom Records

Už dávno je jedním z nejšikovnějších producentů u nás, přesto Rida na line-upech zajímavých parties nenajdete ani z poloviny tak často, jak by si zasloužil. A to mu neurofunková jízda Strangers vyšla u zavedeného labelu Defcom Records. Jeho majitelé Leon Switch & Kryptic Minds si Ridovu tvorbu oblíbili natolik, že rovnou sáhli po dalších tracích. Snad ještě než se letní slunce rozpálí na plné pecky, budeme moct slýchat z vinylu Life is Strange s vokálem Spikeyho T. (na holandkém Fokuz Rec.) a hlavně neuvěřitelně promakanou pecku Somber World.

Rido se taky konečně chystá do Ostravy. V sobotu 14. dubna se objeví v největším tamním klubu Fabric v rámci pravidelné noci Much Louder, která tentokrát proběhne pod taktovkou lidí z nejnavštěvovanějšího drum & bassového fóra Dogs On Acid. Z Anglie přijedou XO a Jeryl, z českých producentů nebude chybět ani Brooklyn a No Money.


Císařovy nové šaty od Kluta a Mist:I:Cal

V únoru vyrukovaly se svými alby hned dva projekty, které se dají označit za drum & bassové titány. Zkušený Klute na svoji značce Commercial Suicide vydal své vlastní LP příznačně pojmenované Emperor's New Clothes, které zní přesně tak, jak název a jméno autora napovídají. Nijak zvlášť nepřekvapí, chvílemi se ohlíží za Klutovou "pohádkovou" minulostí plnou vzletných plošek a trancových náladiček, jindy se zase nechává ovlivnit experimentálněji pojatou tvorbou Klutova mladého chráněnce Amita. I když track 174 BPM působí jako omšelý vtip, album se rozhodně dobře poslouchá, jen se musíte připravit na to, že jde jedním uchem dovnitř a druhým hned ven.

Mist:I:Cal dovedli překvapit mnohem víc. Speciální trojčlenný projekt soulfunkových harcovníků Marcuse Intalexe, ST Filese a Calibra by měl na albu The Eleventh Hour znít hodně "jemně a tekutě". Ale není to podmínkou, cukrkandlovým tralalajdám se Mist:I:Cal spíše vyhýbají, přestože sami vždycky patřili mezi jejich nejlepší producenty. Jsou to ale samozřejmě pořád "písničky", v Stay Away se "povinně" objevuje Diane "Timeless" Charlemagne a až reproduktory zmlknou, asi si nevybavíte melodii ani jedné z nich. Tak příště...

Text: Barťas (morální podpora a příště snad i nějaký ten znak Nexis)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016