CLANEK

 

Technické novinky: mixáky A&H Xone:42, Behringer DD4000 a kontroler Vestax VCI-100

V dnešních novinkách ze světa DJ techniky se podíváme na čerstvou novinku mezi DJ mixážními pulty britské firmy Allen&Heath nesoucí název Xone:42. Potom na nás čeká pult Behringer DDM4000, což je přístroj z mnohem levnější třídy, který údajně disponuje až nevídanými možnostmi. Na závěr se podíváme na kontroler Vestax VCI-100, který si vzal do parády Mixvibes team.

 

Allen&Heath Xone:42 – nový přírůstek z rodiny Xone

Na trhu DJ mixážních pultu v cenové kategorii kolem 30 000 Kč se začíná pěkně blýskat. Jasným znamením, že se něco děje, je to, že firma Allen & Heath, která je mezi DJs známá díky svým kvalitním pultům přišla s novým přírůstkem z rodiny Xone. Tato firma se rozhodla trošku očesat svůj nejznámější pult Xone:92, aby si také mohla ukrojit trošku z koláče, na který si brousí zuby například firmy Korg, Pioneer nebo Vestax. Na produkty těchto firem přijde řeč někdy příště, dnes se budu věnovat pultu Xone:42. Dalo by se říci, že mixážní pult Xone:42 bude jakousi odlehčenou verzí legendárního pultu Xone:92, který se těší mezi předními světovými DJs nemalé oblibě. Obdobou tohoto pultu disponuje i produkt Xone:3D o kterém jsem psal 23.1.2007 zde.

Xone:42 bude disponovat čtyřmi kanály, z toho 1. a 4. kanál bude mít vstupy phono/line, 2. a 3. kanál bude mít vstupy line/line. Každý kanál bude disponovat 3 pásmovými korekcemi s úplným útlumem, vlastním devíti ledkovým ukazatelem úrovně signálu, osvětleným tlačítkem pro aplikaci filtru na daný kanál a potenciometrem pro funkci X-FX. Jak jsem již naznačil tak Xone:42 bude disponovat stejným napěťově řízeným filtrem jako Xone:92. Rozdíl bude jen v tom, že na pultu bude místo 2 filtrových jednotek pouze 1. I zde však najdete možnost vybrat si ze 3 typů filtrů - dolní propust, pásmovou propust, horní propust. Dále můžete nastavovat rezonanci a frekvenci. Pult je ještě obohacen o funkci X-FX, která umožňuje zpracování signálu externím efektorem. Návratový signál můžete dokonce nechat ještě prohnat filtrem. Další novinkou bude USB zvuková karta, která po přepnutí bude používat ovládací prvky, které původně sloužili mikrofonu (např. dvoupásmové korekce). Pult bude tradičně vybaven VCA crossfaderem s možnosti nastavení průběhu, 2 sluchátkovými výstupy (1/4” and 3.5mm) atd.
Kvalita použitých součástek, dílenského zpracování a zvuku je u této značky samozřejmostí, takže se máme na co těšit. Cena pultu by se měla pohybovat kolem v úvodu zmíněných 30 000Kč.

Behringer DDM4000 – nový pult s nevídanými možnostmi

Německá firma Behringer chce opět trochu zamíchat kartami na trhu s DJ mixážními pulty. Behringer se totiž rozhodl nezaspat na vavřínech a chtěl by na trh uvést svůj 32-bitový digitální mixážní pult nesoucí označení DDM4000. Zda se mu to podaří nebo zda budeme muset na tento produkt čekat rok, jak tomu bylo s consolí BCD2000, se teprve uvidí. Jelikož však byl tento pult k vidění na nedávné výstavě v Německu, tak snad se pultu brzy dočkáme. DDM4000 je nástupcem mixážního pultu DJX700, který se i přes řadu much stal prodejním hitem. Tomu se tak stalo především díky jeho ceně. DDM4000 bude také zaměřen na méně majetné zákazníky a tak doufám, že kvalita se oproti modelu DJX700 zlepší.

Pojďme se tedy podívat na to, na co se můžeme u této novinky těšit.
DDM4000 bude disponovat čtyřmi kanály s možností přepnout vstupní úroveň mezi Line a Phono, pult bude obsahovat i 2 mikrofonní vstupy. Každý z 4 kanálů bude disponovat programovatelnými korekcemi, nastavitelným průběhem šavle (3 možnosti průběhu) a funkcí kill. Digitální crossfader s plynule nastavitelným průběhem bude vybaven speciálním módem, který nám umožní přechod na zvoleném frekvenčním pásmu. Dále bude pult obsahovat programovatelnou efektovou jednotku, 2 BPM měřiče, sampler s pitchem a smyčkou. Tyto BPM počítadla mohou sloužit také k synchronizaci sampleru, efektů a s pomocí MIDI i dalších zařízení. Kromě toho přes MIDI budete moci pravděpodobně ovládat hudební programy, což je funkce, která z tohoto pultu dělá mnohem silnější nástroj. Nutno podotknout, že tato funkce se zatím vyskytuje jen u několika málo pultů, například Pioneer 800, Korg Llive series, Ecler EVO5. Tyto pulty jsou však mnohem dražší, než bude cena DDM4000. DDM4000 by se měl prodávat za cenu něco málo pod 400 euro. Doufám, že vývojáři tomuto pultu dají kromě výše zmíněného také obstojný zvuk a kvalitu.

The VCI-100 MixVibes edition – když si MixVibes team vezme do parády MIDI kontroler…

Zaujal vás mixovací program MixVives 6 PRO recenzovaný 23.12. 2005? (recenze zde)
Zaujal vás MIDI kontroler VCI-100 od firmy Vestax, o kterém jste si mohli na techno.cz také nedávno přečíst?
Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ANO, tak právě Vám by mohla přijít vhod tato novinka.
MixVibes team vyvíjející stejnojmenný mixovací program se rozhodl, že si vezme do parády MIDI kontroler pro DJs Vestax VCI-100.

Výsledkem toho je produkt nazvaný VCI-100 MixVibes edition. Jak již název napovídá půjde o kontroler VCI-100 jehož vzhled je přizpůsoben funkčnosti a barvám programu MixVibes. Na následujícím obrázku můžete vidět, co by v programu MixVibes měli dělat jednotlivé ovládací prvky.

1 - vytváření smyček za letu, změna délky smyčky. Reduces or augment the loops size.
2 - pitch, master tempo (up to +/- 100%)
3 – nastavení citlivosti jogu pro scratch nebo pitch bend.
4 - play, cue, vinyl break a auto loop
5 - nastavení crossfaderu
6 - nastavení módu pro jog
7 - 4 tlačítkový sampler s ovládáním hlasitosti a efektů
8 - ovládání hlasitosti monitoru
9 - nastavení killů, hlasitosti VST effektů, aktivace sampleru
10- výběr tracků
11- nastavení gainu
12- srovnání tracků

Balení produktu kromě MIDI kontroleru obsahuje také plnou verzi programu MixVibes 6 PRO. Cena produktu VCI-100 MixVibes edition se pohybuje kolem 590 euro.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016