CLANEK

 

Rubrika Breakdown - Heroes are back

Heroes are back - tedy alespoň ti drum & bassoví. Pendulum připravili střelu rovnou vrhnuté žulové dlažební kostce, Noisia vydává nové EPčko na Vision a Ed Rush & Optical nám opět dokazují, že s nimi musíme neustále počítat... Nejen drum & bassová scéna v posledních letech řeší základní otázku - přežije vinyl? Přidám další ze střípků ke složení mozaiky vedoucí k odpovědi...

 
Australské trio Pendulum se za poslední dobu příliš nepředvedlo, vydání starých (téměř) vykopávek Blood Sugar / Axle Grinder bylo v roce 2007 jedinou vzpruhou. Nyní Pendule útočí s peckou Granite, kterou pak velmi stylově zremixoval obávaný Dillinja. Materiál na party, využívající maximální energie z metalu, má na to dobýt každého.

Noisia se letos zasekávala spíš u svých vedlejších projektů, nedávné vydání Facade (VIP) ale připomnělo, že je potřeba jim stále rezervovat jedno z prvních míst drum & bassové síně slávy. Label Vision přijde zanedlouho s "kolaboračním" Collision EP, na kterém se podíleli Black Sun Empire, Phace a The Upbeats. Typický Noisií styl, bubákovské samply, strouhavý drive... každý neurofunker si mne ruce!

Po pro některé oldschoolery "omylovém" albu Chameleon se Ed Rush & Optical vrátili zpět ke svému zvuku červích děr a zavirovaných komnat. Nové pecky dávají digitálním pokusům o chameleónské dostihnutí Pendulum (i když jsou hodně fajn) pořádně na frak. Z budoucích releasů se zatím rýsuje drtivá hypnotická mlátička Electric Music a totální výbrus Kindered, který si zamilují nejen milovníci Heroes!

Shakespearovská otázka "být či nebýt" je stejným klišé jako řešení tématu vinyl versus nové technologie. Poslední dobou se objevují dva zajímavé úkazy, které si na jednu stranu odporují, na tu druhou jsou logickým východiskem:

1) MP3 labely vznikají jako houby po dešti a ty, které byly donedávna striktně vinylové, přizpůsobily svůj sortiment trhu. Dnes si tak můžeme objednat MP3kovou diskografii mnoha labelů; do digitalizace se zapojil například Virus; Soul:R, Signature a další labely se pak spojily a vytvořily konglomerát A Bunch Of Curs.

2) Vydavatelství repressují a oživují už dávno pohřbené a oplakané asfalty. Když jsem posledně ohlašoval novou reedici alba Bad Company - Inside The Machine, tušil jsem, že je něco v nepořádku i kolem nejvíc sháněného a nejlegendárnějšího alba vůbec, ale nechtěl tomu uvěřit. Dohady se ale staly skutečností, nedávno vyšel repress alba od Stakka + SkynetClockwork. Po neuvěřitelných znovuzrozeních releasů labelu Subtitles a nedávných náletech starých klasik od Metalheadz nebo Ram už se může stát snad cokoli... A hlavně je jisté to, že se labely snaží na poslední chvíli vykřesat zisk před tím, než prodeje vinylů klesnou na kritickou mez - MP3ková invaze je bohužel nevyhnutelná...

Dost bylo ohraných a nepřekonatelných hrdinů s nadpozemskými schopnostmi a řešení jejich nesmrtelnosti - i v Čechách se rýsují mnohá překvapení. Domácí "heroes" mají před sebou ještě dlouhou cestu, jednoho dne ale možná zaznamenají podobný úspěch jako světoví mistři. Kompilace Back In My Mind s pořadovým číslem 3 je venku, v prodeji, v rádiích, DJských CD pouzdrech - prostě všude. Svůj objektivně subjektivní nástin výsledku se vám zanedlouho budu snažit přiblížit v recenzi...

Promotéři s námi do budoucna opět počítají a pravděpodobně doufají, že za vánoční dárky budeme utrácet s citem. Prosincová Bush (21. 12.) se sice ponese v ryze české režii, vánoční Break4Beats (ve stejný den) na brněnské Flédě ale nabídne krutovládce Mampi Swifta a Bad Company UK navrch. Samotný Maldini z BC UK pak vystoupí v pátek 28. prosince na akci Aquaphonic v Liberci.

To ale není nic oproti tomu, co se chystá na leden. Brazilský národní hrdina Marky zaúřaduje na Bushi v Roxy 19. ledna, Klute & Survival pohrotí atmosféru v Abatonu na akci Take Control 25. ledna a ve stejný den si pak svůj set střihnou i Black Sun Empire v Crossu. Poslední důležitou informací je potvrzení datumu pro největší českou drum & bassovou party: patnáctá Let It Roll se odehraje 15. února ve zbrusu novém továrním prostoru. Z line-upu se každému protočí panenky, jeho zveřejnění se ale chystá až cca pod stromek.

Pěkné Vánoce!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016