CLANEK

 

Německo I.

Německo je zaslíbená zem hudebním festivalům. Proto jsem Německu věnoval celé 2díly. Vzniklo zde spoustu hudebních festivalů, které ovlivnily taneční hudbu a festivaly ve světě. Obrovská pouliční akce Love parade zde svou historii začala už v roce 1989, následovala Mayday a hromada dalších úspěšných festivalů. Mnohé dosáhly velké obliby a návštěvnosti, například věhlasná Love Parade (1,5milionů lidí), některé festivaly expandovaly do zahraničí (TDK, Natur one, Mayday).

 

Loveparade

Legendární Love Parade založil v Berlíně DJ Dr. Motte už v roce 1989 ve spolupráci s DJem Westbamem. Tato značka má status kultu a je známá po celém světě, vstupné je zdarma. Konala se pravidelně v červenci v ulicích města Berlína se zakončením u vítězného sloupu s proslovem Dr. Motteho. V minulém roce se přemístila do Porůří a konala se v Essenu, letos v Dortmundu, v roce se přestěhuje 2009 v Bochumi a 2010 v Duisburgu. Tato německá atrakce láká statisíce zahraničních turistů. Panuje zde vždy skvělá atmosféra.

Video: Underworld live at Love Parade 2008

Love Parade vznikla už v roce 1989. Tehdy se poprvé na třídě Kürfürstendamm shromáždilo 150 fandů techna, kteří se v rytmu hudby vlnili kolem jediného autobusu. V roce 1996 se party rozrostla na úctyhodných 750.000 lidí a rok na to už přijel milion fanoušků. V roce 1999 tato párty zažívala svůj největší boom. Návštěvníků pouliční akce bylo 1,5milionu! Poté tuto největší světovou přehlídku technohudby provázely problémy, mimo jiné i kvůli obviňování, že se z někdejších spontánních radovánek změnila v komerční podnik. Následkem toho ubývalo příznivců a na slavnosti v roce 2003 přijelo do Berlína "jen" půl milionu lidí. V letech 2004 a 2005 se Love parade nekonala, neměla dostatečně velikého sponzora, který by financoval hlavně úklid nepořádku v ulicích.

Love parade se vrátila po dvouleté pauze opět v roce 2006. Největší světová taneční akce našla nového sponzora - společnost McFit. Opět dosáhla velikého úspěchu, pozvání přijalo 420 DJ-ů ze široké palety elektronické hudby. Heslem technoparty bylo The Love ist back (Láska je zpět). Park Tiergarten obklopoval dějiště pouliční slavnosti a byl široce oplocen. Celkem 40 vozů se zvukovými systémy vyjelo opět ke Sloupu vítězství. Velká kritika médií se snesla na konzumaci drog a alkoholu. Zavedly se proto novinky, prodávané nápoje mají nanejvýš osm procent alkoholu, na bezpečnost a pořádek dohlížela tisícovka příslušníků soukromých bezpečnostních služeb. Kromě toho davem procházelo 50 "strážců lásky" a rozdávali kondomy proti nebezpečí nákazy nemocí AIDS a materiály týkající se nebezpečí užívání drog. Náklady na slavnost se vyšplhaly na 2,5 milionu eur, tedy 75 milionů korun.

Video: David Guetta at Love Parade

V roce 2007 se poprvé konala mimo své rodné město - v Porúří v Essenu a sešlo se více než 1,2 milionu tanečníků. V minulém roce vystupovali: Moby, Kosheen (live), ATB, Disco Boys, Sono (live), Marusha, Moguai, Felix Kröcher, Sven Wittekind, Chris Liebing, Lucca, Marco Carola, Boogie Pimps, VooDoo & Serano, Milk & Sugar, Pulsedriver, Afrika Islam, Booka Shade, Monika Kruse, Westbam a mnoho dalších.

A letos se párty konala 19. července v Dortmundu a sjelo se nejvíce lidí za celou dobu konání akce – 1,6 milionů! Letošní motto Loveparade znělo "Highway to Love". Motto celé akce je příznačné tomu, že kvůli Love Parade se poprvé v historii uzavřela jedna z nejfrekventovanějších dálnic v Německu a rychlá auta nahradili pártypeople z celého světa. Seznam DJů by zabral mnoho řádků, celkem vystoupili na 40 kamionech, což je jedno z největších čísel v historii této obří párty. Hlavní stage byla situována před Westfalenhalle, kde se každoročně pořádá Mayday. Vystoupili Paul van Dyk, Armin van Buuren, Richie Hawtin, Carl Craig, Hell a také kapely a live acty jako Underworld, Dubfire nebo Audion, M.A.N.D.Y., Felix Kröcher. Dále vystoupili: Moguai, Monika Kruse, Frank Kvitta Vs. DJ Lukas, Frank Sonic Vs. Pasquale, SpaceDJz, Dj Rush, Pet Duo, Marco Remus, DJ Quicksilver, Rauwkost (LIVE), The Trumps (Live), Sven Wittekind, Robert Natus vs. Arkus P. Vstup je samozřejmě zdarma!

www.loveparade.de


B-Parade

Také si myslíte, že legendární Love Parade patří do Berlína? Nezoufejte, letos v létě ji tam nahradila zcela nová přehlídka s názvem B-Parade. Po vynechání Love Parade v roce 2004 a 2005 a jejím definitivním odsunu z Berlína v roce 2007 přichází do hlavní německé metropole nová street party s názvem B-parade. "Berlin Dance Parade" by se měla konat každoročně vždy druhou červencovou sobotu. Přehlídka bude startovat u Tiergarten a bude jí doprovázet na padesát nákladních vozů. Rozmanitost celé Parade se má odrazit také na designu a úpravě jednotlivých vozů.

Písmeno B hraje v názvu akce velmi významnou roli: B značí jedinečnost a osobitost akce, jejíž jméno by se nikdy nemělo stát vývozním artiklem a zůstane v Berlíně. B zde stojí jako symbol tolerantní, internacionální a moderní metropole, jakou Berlín bezesporu je. Začalo se u Siegesäule (Vítězný oblouk) již ve 12 hod., tzn. již dvě hodiny před začátkem celé přehlídky, která skončila v 21.hod.

Organizátoři akce chtějí, aby se z B-parade stala tradice a plánují její pořádání už teď až do roku 2020. Na první ročník dostali pozvání zakladatelé berlínské techno scény jako jsou Westbam, Marusha, DJ Dick a mnoho dalších.

www.bparade.de


Nature One

Fantastický festival, který se koná na bývalé americké raketové základně Pydna u Kastellaunu. Patří k němu kemp o rozloze 85 fotbalových hřišť, což je 100 hektarů plochy stanového městečka, kde se každoročně sejde 50 000 návštěvníků! Nature one nabízí více než 300 DJs a live actů, ty se představí během čtyř dní a tří nocí. Natur one je vyjmečné, posuďte sami - 2 tisíce organizátorů, 3CD kompilace, živé přenosy Radio Sunshine Live, široký sortiment merchandisingu, lasershow a veliký ohňostroj, bungee jumping, spousty stánků s jídlem, pitím a oblečením, vinylshopy, media centrum, možnost re-entry, spousty (osvětlených!) toitoi, voda k umytí rukou, žetonový systém se zálohovanými obaly, šatny, bankomaty, velkoplošné projekce, dekorace, kosmopolitní publikum, pozorná ochranka, to vše pár kilometrů od dálnice a celkem 650 km od Prahy.

Letos se koná již 14. ročník festivalu. Bývalá americká raketová základna, která byla zrušena před dvaceti lety, měla 96 atomových raket, mířících mimo jiné na Prahu. Bývalé hangáry pro raketové nosiče hostí čtyři hlavní stage a ve speciálně upravených stanech se představí 17 klubů z Německa, Švýcarska, Anglie a Holandska. Každý z hangárů byl navíc zasypán zeminou, takže tvořily kopec, na jehož plochém vrcholu stály další scény. K tomu precizní německá organizace, neuvěřitelně nabitý světový line up, to je jedinečný festival Natur one!

V roce 2007 třinácté Nature One s podtitulem "Das dreizehnte Land" za adekvátní vstupné 62 Euro nabídlo dva dny, během kterých na 21 stageích vystoupilo 300 DJs z 20 zemí. Zastoupeny byly opravdu všechny typy současné elektronické taneční hudby. Své stage postavily kluby Cocoon, Tunnel, Tresor, Gatecrasher, nechyběl holandský Thunderdome, domácí Hardcore Gladiators, Cassius Enterprises, Acid Wars, švýcarské Energy a další. Seznam účinkujících byl opravdu nesrovnatelný s čímkoliv, co se u nás odehrává - dorazili tři DJs z první světové šestky, tedy hvězdy Paul van Dyk, Armin van Buuren a Ferry Corsten.

Nechyběla ani špička v ostatních oborech, jako např. Carl Cox, Jeff Mills, Chris Liebing, Judge Jules, Sven Väth, Felix Kröcher a další. Areálu dominoval velký otevřený Classic Terminal, stan House Of House, gigantické šapitó Century Circus a zejména Open Air Floor. Až na tři výjimky všechno kompletně zastřešeno. Na schranzu se vystřídali Robet Natus a Sven Wittekind, DJ Murphy vs. Christian Fischer, Pet Duo. Česká královna Lucca hrála na technostagi. Češi však tvořili tu správnou atmosféru, její hraní však oceňoval celý stan, a to zejména Lucčin nový singl Bodydance.

Letos od 1. do 3. srpna proběhne již 14. ročník nejnavštěvovanějšího německého festivalu elektronické taneční hudby Nature One, jež pro letošní rok nese motto "wake up in yellow". Letos má festival i svoji barvu - žlutá je podle pořadatelů symbolem pospolitosti, tolerance, svobody, legrace a léta, a navíc ještě vášně pro elektronickou hudbu. Celkově se představí více než 300 umělců z více než 25 zemí celého světa. Podle názoru organizátorů je line-up nejlepší v historii tohoto festivalu. Festivalová čísla jsou gigantická - plocha o rozloze 85ti fotbalových hřiští, 900 tun světelné a sound techniky, 20 stagí, 35 kilometrů kabelů.

Na raketové základně Pydna se představí jeden z nejbohatších line-upů letošního léta: Tiësto, Carl Cox, Paul van Dyk, Armin van Buuren, Sven, Väth, Ferry Corsten, Chris Liebing, Felix Kröcher, Judge Jules, Dave Clarke, Westbam, Umek, ATB, Monika Kruse & Karotee (b2b set), Moguai, Sven Wittekind, DJ Murphy vs. Christian Fischer, Joris Voorn, Space DJ’s, The Disco Boys, Tom Novy, Milk&Sugar, Dr. Motte, CJ Bolland, Kyau & Albert, Alter Ego Live, Anthony Rother, Johannes Heil, Rank 1 Live, Arkus P. Live, Giuseppe Ottaviani, Jacek Sienkiewicz a mnoho dalších.

Video: Trailer Nature One 2008

To vše můžete na vlastní oči a uši zažít první srpnový víkend v německém Kastellaunu.
Festivalová vstupenka stojí v předprodeji 56 €. To je super cena za to jaké nabízí festival prostředí a lineup! Monstrpárty organizuje stejně jako v loňském roce agentura I-Motion GmbH, která pořádá rovněž legendární dortmundskou MayDay.
Vstup: Jeden den 42,-/ 49,- Euro,celý festival 56,-/ 65,- Euro.

www.nature-one.de


Rock am Ring

Je to největší rockový festival v Německu a jeden z největších v Evropě, koná se každým rokem na závodním okruhu Nürburgring. Pořadatelé Marek Liebergerg & Argo Konzerte si na festival za dlouhé roky pozvali veliké hvězdy, zejména rockové. Ale vystupovali zde několikrát i nám známí The Prodigi a Faithless.

Rock am Ring byl poprvé uspořádán v roce 1985 k oslavě otevření nového a kratšího závodního okruhu a jeho pokračování v dalších letech nebylo původně vůbec plánováno. Vzhledem k obrovskému úspěchu se ale festival začal konat každoročně. První ročník se konal 25. – 26. května 1985, vystoupili: U2, Joe Cocker, Foreigner, Marius Müller-Westernhagen. Festival navštívilo 70 000 lidí.

V roce 1989 se festival setkal s poklesem návštěvnosti, a tak se následující roky 1990 a 1991 neuskutečnil. Další roky začali pořadatelé na festival zvát vedle světoznámých kapel také méně známé umělce. Někteří z nich později, i díky své účasti na festivalu, dosáhli komerčního úspěchu, například INXS a Alanis Morissette. Festival se dostal do formy a je opět úspěšný.

I když nejsem rockový fanda, tak si myslím, že snad každý si vybere svou oblíbenou skupinu, nebo zpěváka, posuďte sami! Za 23let vystoupili: Simply Red, David Bowie, INXS, Sting, Bryan Adams, Elton John, Pearl Jam, Faith No More, Brian May, Aerosmith, Bon Jovi, Alanis Morissette, Kiss, Die Ärzte, Bob Dylan, Genesis, Ozzy Osbourne, Rammstein, The Prodigy, Metallica, Robbie Williams, Faithless, Skunk Anansie, Pearl Jam, Oasis, Korn, Limp Bizkit, Radiohead, Lenny Kravitz, Neil Young, Jamiroquai, Iron Maiden, Placebo, Marilyn Manson, Moby, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Green Day, Apocalyptica, Depeche Mode, Linkin Park, Smashing Pumpkins…

Letos 6. - 8. června 2008 vystoupili: Metallica, Rage Against the Machine, Queens of the Stone Age, The Verve, The Streets, Babyshambles, Kate Nash, Stereophonics, The Prodigy…
www.rockamring.de , www.rock-am-ring.com


Dixieland

Není na světě větší jazz festival než Dixieland. Každoročně se tu sejde 500 000 návštěvníků. Koná se v Německu v Drážďanech a to hlavně u řeky.

Název Dixieland je jak známo styl jazzu. Dixieland (jazz) se vyvíjel v New Orleans v Louisianě na začátku 20. století a šířil se do Chicaga, Illinois a New Yorku. Termín Dixieland se stal rozšířeným po příchodu prvních milionových hitů originálního Dixieland Jazz all-Stars Louise Armstronga, byla to největší hvězda spojována s Dixielandem, ačkoli Armstrongův vlastní vliv najdeme ve všech oblastech jazzu.

Styl spojoval ranější dechové pochody, francouzské čtverylky, ragtime a blues s kolektivní, mnohohlasou improvizací trubky, pozounu a klarinetu. Dixieland obvykle má rytmickou sekci s kombinací bicí soupravy, vzpřímeným basem, klavírem a bendžem nebo kytarou. Vedoucí nástroje jsou obvykle omezené na pozoun, trubku a klarinet. Konečný Dixieland zvuk je současné hraní tří vedoucích nástrojů.
Každoročně se na počest Luise Armstronga koná největší jazz festival, který navštíví až půl milionů návštěvníků.

House of Summer

Festival se koná na rozhraní tří států (německo-polské hranice, do Čech je to jen 12km). V malé obci Hagenwerder, před branami Zhořelce (Görlitz), leží v nejvýchodnějším cípu Německa a přesto v centru dění Evropy. V roce 2000 zde nalezl útočiště festival "House of Summer", který od té doby každoročně láká hudební nadšence z blízka i z dáli. Koná se v horkém měsíci červenci v bývalé štěrkovně, přeměněné na idylické přírodní koupaliště, u jezera uprostřed nedotčené přírody. Geografická poloha dějiště festivalu hrála od samého počátku důležitou roli. Jak Polsko, tak i Česká republika jsou totiž co by kamenem dohodil. Byla by škoda nechat takovou šanci ladem. Na akci jsou proto důsledně zváni umělci i hosté ze všech tří zemí.

House Of Summer festival se uskutečnil i 22.7.2006. Vystoupili zde i česští DJové Michael C, Daho & Ginger a Tvyks. Dále hráli: Kyau & Albert, Sonorous, Karotte, Julietta, Peter Pain a spousta dalších.

"House of Summer" se přitom slaví jak pod letní noční oblohou plnou hvězd, tak i vždy ve stylově vyzdobených stanech: House Area, Hard Floor a Lounge. V této souvislosti hrají všechny malé detaily důležitější roli než na jiných festivalech. Zde nejde o masový počet hostů, ale o spojení myšlenky, přírody a techniky. Ve středu prostranství nestojí jeviště, ale jezero. Pořadatelé se nestarají o velikost a výbavu speciálních V.I.P. prostor, ale o počet plovoucích svíček a pochodní na vodě, které mají přispět k všeobecně příjemné atmosféře.

Letošní ročník festivalu se konal o týden dříve než v předchozích letech, od 11. do 13. července 2008. Kromě soboty, dne s nejatraktivnější programovou nabídkou, se letos do popředí poprvé dostal také pátek. O hudební program víkendu, nabitého skvělými koncerty, se postarali Westbam (GER), Nôze (FR, live), Mike Koglin (UK), lokální matadoři Kyau & Albert (GER) a Machine Funck (CZ), Cubik (CZ), Michael C (CZ) a mnoho dalších. Jak se již stalo tradicí, představí se exkluzivní výběr umělců, kteří vám live nebo jako DJ-sety předvedou téměř všechny odnože elektronické hudby.

Doprovodný program byl kromě sportovních aktivit jako například tradičního fotbalového utkání amatérských mužstev a kultovního "House of Halma" jakožto zřejmě jediného turnaje v halmě, tvořen také hudební workshopy a velké finále soutěže dýdžejů.

House of Summer tedy není klasickým hudebním festivalem. Na správné adrese zde bude ten, kdo chce s novými i starými přáteli strávit víkend u jezera, užít si koupání, grilování a spoustu zábavy a při tom si dopřávat výbornou hudbu.

www.houseofsummer.de

Ruhr in love

Exkluzivní event věnovaný speciálně hardtechnu! Již pět let se koná prestižní přehlídka DJů v centru Olga Park, ve městě Oberhausen. Je to pravděpodobně největší hardtechno festival.

Letos se konal 28.06., z Prahy je to do Oberhausenu přibližně 700 km. Byla možnost slyšet nejen německou špičku tohoto stylu, ale při pohledu na zbývající účinkující poznat nové neokoukané tváře tamější scény. Sjelo se tam 26 000lidí.

LineUp - Bangbros, Jan Wayne, The Real Booty Babes, Mikesh, Ray Knox, Picco, De-Grees, DJ Sun, Sunset Project, Evil Angel, Sven Wittekind (live), Arkus P., Tobias Lüke aka O.B.I., Kaoz, DJ Amok, ViperXXL, DJ Daisy, Waldhaus & Weichentechnikk (live), Boris S. (live), Frank Kvitta, Space DJ’z, Mario Ranieri, Jagger, Toni Rios, DJ Fishi, Frozen Boyz (live), Insiderz (live), Dr. Motte, Eric Sneo, Ingo Boss, Oliver Klein…

Za ten super lineup je skvělé vstupné (15,- Euro v předprodeji,19,- Euro na místě).

http://www.nature-one.de/events/ruhr-in-love/index.htm

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016