CLANEK

 

Recenze: Denon DN-S1200

Tento malý kompaktní CD-J je následovníkem DN-S1000 o kterém jsme si zde již psali a pokud si dobře pamatuji, dostal ode mne dost kladné hodnocení. Pokusím se zde shrnout ty nejdůležitější funkce, plus rozdíly oproti předchozímu modelu. A slovíčko pokusím jsem použil záměrně, jelikož tahle krabička je celkem „našlápnutá“ a jenom návod k použití má skoro 30 stran textu A4. Tudíž popsat zde na 1-2 stranách textu všechny funkce je téměř nemožné.

 
RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE.

Co se mi líbilo hned o začátku byly rozměry, váha přístroje a jeho kompaktnost. Dovolím si tvrdit, že s rozměry 226 x 92 x 215mm a váhou okolo 3kg je to jeden z nejmenších přehrávačů na trhu. Jednotlivá tlačítka jsou pogumovaná (nebo celá gumová?) a tak nějak jsem měl při práci s přehrávačem pocit, že by měl něco vydržet a že mi tlačítka nezačnou po pár měsících používání vypadávat, knoby zůstanou plně funkční a že to prostě bude dobře fungovat. Je to sice jen pocit, ale podle mých zkušeností se mi to většinou potvrdilo. Jog wheel je sice poměrně malý, ale překvapivě dobře se s ním pracovalo. Jedním tlačítkem se přepínáme mezi módy „scratch“ a „bend/search“. Pokud jsme v módu „scratch“, tak ještě ale musíme lehce přitlačit na jog wheel a poté můžeme scratchovat či manipulovat s nahrávkou, jako kdybychom ji měli na desce. V módu „bend/search“ pohybem jog wheelu „ohýbáme“ rozuměj zrychlujeme či zpomalujete přehrávání, čímž samozřejmě simulujeme postrkávání talíře na gramofonu neboli drobné dorovnávání rychlosti. K tomu jsou zde i další tlačítka +/- umístěná pod táhlem pitche. Pitch se dá pomocí tlačítka „range“ a knobu „parameters“ nastavovat mezi hodnotami +-4, 10, 16, 24 nebo 100%. Je zde i nezbytná funkce „key adjust“. Ta má za úkol při přílišném zrychlení či zpomalení skladby srovnat tónové vychýlení, aby nahrávka nezněla falešně. Nejvíce je toto poznat zejména u vokálů, kde když se s rychlostí vychýlíme příliš, začíná to „tahat za uši“. Samozřejmě pokud se s rychlostí vychýlíme moc, tak i tato funkce to přestane stíhat a vykazuje určité chyby. Pokud se ale pohybujeme v rozumných mezích, není ji co vytknout a funguje skvěle.

Efektů je zde 6 a součástí přehrávače je i samostatná loopovací jednotka. Najdeme zde echo/loop, flanger, filter, brake, dump a nezbytný reverse. U prvních tří můžeme pomocí knobu „parameters“ použít přednastavené délky od ¼ až po 32/1 podle toho, u kterého efektu se zrovna nacházíme. Skoro u všech efektů můžeme ovládat dva parametry. Pomocí parameters již zmíněné přednastavené délky a kolečkem jog wheel ovládáme sílu efektu. Navíc u filtru si můžeme zvolit ze tří druhů (Low pass – dolní propusť, Mid pass – pásmová propusť a High pass – horní propusť). Loopovací jednotka je zde úzce spojena s přiřazováním „cue“ bodů, které je zde vyřešeno velice jednoduše. Prostě tam, kde zastavíme pomocí tlačítka „play/pause“ se nám přiřadí „cue“ bod. Při stisknutí A1 nebo A2 se nám přiřadí další dva „cue“ body, ke kterým se jednoduše vrátíme během přehrávání jejich opětovným stisknutím. Ve spojení s tlačítkem B se vytvářejí loopy. Odpovídající A bod je pak jako startovní bod loopu a B bod konečný. Takto zvolený a aktivovaný loop je pak přehráván jako smyčka znova a znova až do stlačení tlačítka exit-loop. Chceme-li stejný loop opět aktivovat, stačí jen stisk reloop tlačítka. DN-S1200 disponuje permanentní pamětí, ve které jsou uloženy informace nastavení CD, jako jsou cue, loop a pitch body. Lze uložit až 1000 takovýchto memo bodů. Pomocí presetu se upravují různá předprogramování, která pak platí stále, jakmile je Denon znovu zapnut. Takto lze nastavit a uložit např. různé pitch-stupně, časové údaje a jiné další parametry.

Když se podíváme jaké jsou zde vstupní a výstupní konektory, dostáváme se pomalu k vylepšením oproti předchozímu modelu. Je zde klasicky jeden „cinchový“ výstup, digitální výstup, fader start výstup a navíc zdířka pro připojení klávesnice PS/2, konektor D-link a port USB A a USB B. Konektor D-link slouží pro připojení dalšího přehrávače Denon DN S1200 a pro případnou výměnu dat poznámek (Memo data), data klávesnice a informace o příkazech. Pokud bychom si chtěli připojit klávesnici, máme na výběr ze 3 typů globálních klávesnic PS/2 (Qwerty, Qwertz, Azerty) v devíti různých jazycích pro zjednodušené vyhledávání skladby podle položky artist, album, název, žánr, rok, BPM a název souboru. Kromě toho jsou přiřazeny klávesové zkratky pro provádění různých funkcí a je i možné sdílet jednu klávesnici pro dva decky prostřednictvím D-link. To už se mi sice zdá trošku překombinované, nicméně ta možnost tu je. Přes port USB A lze připojit jedno velkokapacitní zařízení (flash kartu či externí disk s počtem až 50 000 souborů) a poté přehrávat soubory přímo z něj. Zkusil jsem připojit 8 giga flash kartu a fungovalo to bez problémů, pouze si musíme přepnout „source-zdroj“ na USB. Přehrávač DN S1200 je rovněž navržen jako rozhraní a ovladač řady oblíbených DJ programů (údajně plná podpora Traktor DJ3, bohužel nemohu potvrdit, jelikož jsem neměl možnost vyzkoušet), které podporují vstupní/výstupní rozhraní USB MIDI, ať už prostřednictvím uživatelského přizpůsobeného mapování nebo přímou podporou prodejce softwaru.

Na konci zde nebudu provádět žádné rozsáhlé hodnocení, jelikož u věcí co fungují není potřeba. Za celou dobu testování jsem s přehrávačem neměl žádný problém, což samozřejmě neznamená, že nemůže nastat, ale má to určitou výpovědní hodnotu. Fungoval spolehlivě a také se mi dobře ovládal, což bohužel o moc CD-J říci nemohu. Finální shrnutí: malý, lehký, kompaktní, dobře ovladatelný, spolehlivý, za přijatelnou cenu.

* CD přehrávač / MIDI Interface Controller
* MP3 formáty pouze z USB zařízení
* 3 polohy talíře-efekty
* BPM Counter se 4 volby
* Memo funkce
* velmi přesný Jog Wheel
* USB Port
* 24-Bit D/A převodník & USB Audio
* 3 DSP On-Board efekty
* Next File -funkce s crossfaderem
* Key Adjust
* Relay Play

CD-J Denon DN - S1200 je možné zakoupit za akční cenu 11 990,- Kč vč.DPH ( pův.cena 12.490,-Kč vč.DPH ) v prodejně Maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz , www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit ( i na on-line splátky ) v

maxi store
Bořivojova 57 130 00, Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
Mobil: 608 20 30 36

akční výrobky
SW pro DJs
CD přehrávače
sluchátka
výrobky značky DENON
laserové efekty
světelná páska LightTape
LED efekty

Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc), techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016