REPORT

 

Report z O2 Sázavafestu od Sody

I když mě kromě Mobyho hudebně na Sázavafest nic moc nelákalo, tak i přesto jsem vyrazil na tento multižánrový festival. Program byl velice pestrý a každý si přišel na své. Všechny kapely vystoupily, jak měly, ale ostatní organizace dost pokulhávala. Více v reportu...

 

Krásný čtvtek

Krásné počasí a dobrý program nás nalákal vyrazit na Sázavafest už ve čtvrtek. Do Kácova jsme dorazili kolem šesté hodiny a ubytovali se v našem soukromém luxusním „keříku“ u Koblížka. Klopíme do sebe první vynikající pivo místního pivovaru Kácov. Poté už spěcháme do festivalového areálu obhlídnout prostředí. A hlavně, nesmíme promeškat koncert kapely Toxique. Čeká nás ale dlouhá cesta. Procházíme kolem stanového městečka, které je umístěné na kopci, takže návštěvníci museli spát téměř ve stoje:(. Nevěřícně kroutíme hlavou, ale naše udivení zatím nekončí. Když konečně dorazíme k hlavní bráně, potkáváme naštvané návštěvníky, kteří neměli na rukách pásky. Tady se pásky nedávají u vstupu, jak je většinou zvykem, ale asi kilometr před vstupem do areálu. To by se nám, nemít už vyřízené akreditace, stalo také, protože nikde nebyl žádný informativní nápis. Před vstupem nás praštil přes nos zápach ze záchodků. Později zjišťujeme, že ve čtvrtek byly tyto Toitoi jediné, takže když jste chtěli na záchod, museli jste ven z areálu a zpět opět přes security u vstupu.

Blíží se osmá hodina a to už mají hrát Toxique. Než se ovšem od vstupu dostaneme k Balbínce, musíme překonat dlouhou uličku stánků se vším možným od obvyklých fast foodů, piva, vinotéky přes domácí síry až po oblečení. Připadáme si jako na pouti. Mile nás překvapily ceny a široký sortiment nabízených jídel. Určitě by bylo lepší stánky rozprostřít více po areálu. U vstupu by nás měla vítat spíš hudba a ne stánky a různé reklamní akce. My jsme jeli na festival kvůli hudbě a ne kvůli nakupování. Takže až teď s dosti smíšenými pocity přicházíme k „parodii“ na stage Balbínka. Proč parodii? Stan sám o sobě byl dobrý, ale postavený na nevhodném místě, kde na kapelu vidělo pouze několik prvních řad. Tady opravdu hrají Toxique? Bohužel je tomu tak. Malé šapitó, kde se mačká poměrně velký dav lidí. Zrovna u kapely Toxique je důležité vidět jejich vystoupení i s jejich show. Na jejich koncertu totiž nesmí na podiu chybět vybavení jako v obýváku, stylové oblečky a humorně podané vystoupení.

Po prvním koncertu jdeme zmapovat zbytek areálu. Ten je ale dnes otevřen jen z půlky. Druhá půlka s dvěma koncertními stages  se teprve pořádně ladila, což se dá pochopit. Organizátoři ovšem nečekali takový nával návštěvníků už ve čtvrtek, takže na jeden taneční stan a malou Balbínku nás bylo opravdu hodně. Ve 23hodin vystupovala v  Report Tentu jedna z našich nejlepších tanečních kapel Skyline, kterou jsme ale bohužel nestihli. Tak alespoň dáváme další nadějnou taneční kapelu Le Pneumatiq, která i zde předvádí parádní nejen drumandbassový nášup. Bubeník a Dj doplněni dvěma Mc´s byla skvělá kombinace. Hned dalším projektem byli Midi Lidi, takže nebyl důvod se z tanečního stanu vzdalovat, leda na Toi toi:) Midi Lidi jako obvykle odehráli výborný elektronický koncert. Zahráli nám všechny jejich známé věci a na konec přidali novou skladbu, která byla snad ze všech nejlepší. Elektronické rytmy mě uklidňují a konečně mám lepší náladu. Téměř hned po poslední skladbě začíná hrát Acustic Terrorist, na kterého jsme se dnes těšili nejvíce. Tento mladík hraje novější styly, jako nu rave a elektro. Má na kontě několik výborných skladeb a tady nám předvedl, že o něm ještě hodně uslyšíme. Hrál příjemné energické elektro, které se návštěvníkům zamlouvalo. Jeho vystoupení považuji za jedno z nejlepších z celého Sázavafestu. Po něm nastoupila jeho přítelkyně Wwera a ta nám také naservírovala řádný elekro/nu rave set. Nad ránem a značně unaveni jdeme na dlouhou výpravu ke stanu čerpat síly další den.

Natřískaný pátek

Dnes vyrážíme do areálu až na velkou hvězdu Freak Power, kterého bohužel slyšíme jen při pochodu, přes nekonečná parkoviště a celé stanové městečko. Opravdu jsme nepochopili, proč musíte ujít několik kilometrů, než dorazíte k hlavnímu podiu. Přitom vzdušnou čarou by to bylo kousek. Organizátoři nás asi chtěli utahat dříve, než dorazíme do areálu. Konečně máme možnost zmapovat druhou část areálu, ve kterém jsou další a další stánky se vším možným. Hledáme, jak bylo uvedeno v mapce, další záchodky, ale nacházíme uprostřed areálu pouze 10 kusů a to už mě dochází trpělivost. Záchodky před hlavní bránou, další v půlce areálu a asi dvacet na druhém konci. Toť naše zjištění, že tady někdo opět nemyslel na pohodlí návštěvníků. Opět vytočeni z organizace jdeme na hlavní podium, kde mají hrát Monkey Business. To už zde čeká několika tisícový dav lidí. Než se dostaneme do kotle pod podiem, narážíme na neoznačené kaluže, takže buď máme v botách vodu, nebo bláto. Další věc, kterou jsem na Sázavafestu nepochopil, proč se tak velký festival koná na podmáčené louce, které jsme začali říkat rašeliniště. Horší místo na festival už snad neexistuje. Nedokážu si vůbec představit, co by stalo, kdyby pořádně zapršelo. Celý víkend panovalo tropické počasí, ale my byli od bláta nebo od vody až po kolena. Ale zpět ke koncertu Monkey Business, který byl jako obvykle naprosto strhující. Tolik výborných hudebníků na podiu jen tak neuvidíte. To co předváděl Matěj Ruppert, se dá jen těžko popsat. Například když začal zpívat hluboký tenor, šel jsem do kolen.

Midi Lidi
 
Po výborném koncertu jdeme do Report Tentu na hip hop, který zrovna hrají Orikoule. Před Orionem a Jamesem Colem vystupovali například Indy & Wich nebo Vladimír 518. Vystoupení Orikoule mi připadalo jako diskotéka pro mladistvé. Naprosto katastrofální hip hop, jestli takhle hoši balí mladé holky, tak to beru;) Ještě, že čas pokročil a za chvíli by měla nastoupit hlavní hvězda festivalu Moby. To už jsou před hlavním podiem tisíce návštěvníků, kteří přijeli hlavně kvůli Mobymu. A je to tu! Lidi řvou už od prvních beatů. Moby má s sebou i dvě vynikající zpěvačky, které byly i na koncertě na letošním Balaton Soundu, kde jsem měl tu čest tento skvělý koncert slyšet poprvé. Moby hraje všechny velké hity jako Porcelain, Go, Bodyrock nebo Why Does My Heart Feel So Bad. Ve srovnání s vystoupením na Balaton Soundu zde byla lepší atmosféra a mnohem kvalitnější zvuk, za který můžou mistři zvuku T servis. Jinak byl koncert celkem totožný s tím na BS, až na velký aplaus na konci. Takový řev jsem dlouho neslyšel. Lidé tleskají s rukama nad hlavou a dožadují se přídavku, což se jim zanedlouho daří. Moby se vrací a přidává velkou techno pecku Feeling So Real a to jsou všichni v totální euforii.

Záhy po koncertu Mobyho začíná v „parodii“ na stage Balbínka naše elektropopová kapela Cartonnage. Tu si samozřejmě nemůžeme nechat ujít, protože patří mezi naše současné nejzajímavější kapely. Cartonnage nás ničím nepřekvapili, ani nezklamali. Jejich koncert utekl jako voda a honem se přesouváme do Report Tentu na očekávané vystoupení d´n´b velikána Grooveridera, který má na svém kontě řadu známých hitů. Tady nastupuje ve srandovních lacláčích, jako by zrovna šel pracovat na zahrádku. Hraje pořádný našláplý d´n´b, který nenechává nikoho v klidu. Konečně si také na své přišli příznivci lámaných beatů! My už jsme ale znaveni a vydáváme se opět na nekonečnou cestu ke stanu. Po Grooveriderovi, jak víme už jen z vyprávění, měl ještě výborný set d´n´b Dj Pixie. 

Nudná sobota

Le Pneumatiq

V sobotu jsme se probudili do velmi teplého dne. Po přečtení sobotního programu zvažujeme odjezd domů, protože program pro nás nenabízí téměř žádnou kvalitní muziku. Rozhodovat se mezi koncertem Ewou Farnou a Chinaski? To si necháme rádi ujít. Odpoledne se jdeme osvěžit do krásné Sázavy. U jezu byly zástupy lidí, kteří měli stejnou potřebu zchladit svá těla. Poté jdeme na zámeckou stage, kde vystupuje naše výborná drumandbassová partička Alef Zero. Velká škoda, že tato kapela nebyla přímo někde v areálu na podiu, protože by si určitě zasloužila větší pozornost. Stále se rozmýšlíme - zůstat či ne? Nakonec vyhrává myšlenka zůstat alespoň na koncert United Flavour. Naposledy tedy vyrážíme do smradlavého a místy bahnitého areálu do Report Tentu, kde chyběla plastová podlaha a tak jsme tancovali na mokré slámě jako někde ve chlívě. United Flavour  si od první chvíle získala publikum na svoji stranu. Lidé reagují na každý pokyn buď Mc nebo úžasné zpěvačky Carmen. Mc během koncertu zavzpomínal na vystoupení na slovenské Pohodě, kde se při jejich koncertu zřítil stan. Během koncertu na Sázavafestu jsme byli svědky naprosto nejlepší atmosféry celého festivalu. Ani Moby neměl takovou podporu, jako jedna z našich nejlepších kapel United Flavour. Pro nás výborná tečka festivalu a raději prcháme z areálu, vše v klídečku zhodnotit ke Koblížkovi.
                                                                                                                                                                             +  zvuk
+ některé koncerty
+ pestrý výběr jídla
+ ceny jídla a pití

- nedostatek mobilních záchodků
- podmáčená louka
- veliká dálka do areálu
-  nerovnoměrně sestavený line-up
- neoplocený odvodňovací kanál

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016