REPORT

 

Report z Panama Club start party with Jeff Milligan od Sody

Minimalový projekt Klika slavil 4. výročí svého založení a to ve velkém stylu - v nově otevřeném clubu Panama ve Festival Parku v Hradci Králové. Headlinerem byl jeden z nejlepších minimalových Djů světa Jeff Milligan, který je známý hraním ze čtyř gramofonů. Organizačně byla party zvládnutá na výbornou, akorát malá propagace měla za následek menší návštěvnost.

 

Klika "od dveří světa minimalu"

Naši největší propagátoři minimalu projekt Klika slavila 4. narozeniny, a proto jsem nemohl chybět na této minimalové události podzimu.  Party se odehrávala v novém Panama Clubu  v jednom z mnoha hangárů ve Festival Parku. Klika má za sebou velice úspěšnou festivalovou sezónu, kluci hráli na většině našich festivalech. Již tradičně organizovali stage na  festivalu Hradhouse a nově také na Summer of Love. Jak je vidět tento projekt nezahálí ani na podzim, protože si na svoje narozeniny pozvali jednoho z nejúspěšnějších Djů světa Jeffa Milligana.

Club, neclub...

Vjezd do areálu byl velice špatně značen. Stejně jako auto za námi jsme přejeli správnou bránu, ale na druhý pokus jsme se trefili a zaparkovali přímo před vstupem do "clubu". Clubu, neclubu, spíš hangáru vybaveného pohodlnými gauči, barovými stoly a podiem s parádním zvukem. Nechyběly ani originální dekorace a videoprojekce. Velice příjemně nás překvapily ceny na barech, které byly opravdu sympatické. My jsme do clubu dorazili krátce před desátou hodinou, abychom stihli nový projekt Radioactive Tunes. Tito dva mladíci zatím nejsou moc známí, ale dobře si toto jméno zapamatujte, protože o nich ještě hodně uslyšíme. Mají na svém kontě několik zdařilých tracků, které hraje řada našich Djů. Dnešní večer nám hráli energický a nápaditý set. Jejich live vystoupení je velice pestré a to díky několika různým mašinkám, notebooku a hbitým prstům, které tak rychle kroutily čudlíky. Už teď se těším na další vystoupení tohoto zatím neobjeveného projektu.

 

Šermování šavlemi a krocení čtyř gramofonů

V půl jedenácté přichází naše "legenda" techna a minimalu - Dj Kaisersoze. Hned od začátku přitvrzuje a snaží se konečně nalákat někoho na taneční parket, který prozatím zeje prázdnotou. Kaisersoze se pohybuje v různých vodách minimalu, některý track je rychlejší, některý pomalejší někdy až moc monotónní, ale není se čemu divit, když hraje pro posedávající posluchače. Změna nastává až úderem půlnoci, kdy nastupuje hlavní hvězda večera Jeff Milligan z Kanady. Jako mávnutím kouzelným proutkem se parket z větší části zaplnil a konečně začala pořádná party.

Jeff je známý svojí hrou na čtyři gramofony a ani tady tomu nebylo jinak. Set začal melodickým minimalem, který byl velice pestrý a stále se vyvíjel. To vše nemělo chybu, až do doby, kdy začal zlobit jeden ze čtyř gramofonů. Od té doby byl Jeff poněkud nesvůj a podepsalo se to i na zbytku jeho vystoupení. Poté, co se problém vyřešil, už nehrál tak promyšleně a melodicky, ale i přesto to bylo nejlepší vystoupení tohoto večera. Jeho mixy byly tak rychlé a přesné, že z toho jde rozum kolem. Za celý set nehrála jedna skladba déle než 20 vteřin a většinou hrály dvě až tři skladby dohromady, takže než jsem stačil poznat, co právě hraje, už hrálo něco jiného. Prostě pastva pro uši a pro oči. Pro oči hlavně kvůli rychlosti jakou šermoval se šavlemi. Krása pohledět jak jdou využít všechny čtyři šavle na mixážním pultu. Jeff hrál poměrně rychle a tvrdě, až si říkám, že takové techno jsem za celé léto neslyšel a to má být minimal? Tak už si v tom udělejte pořádek! Většina techno Djů hraje něco mezi minimalem a technem což úplně nesnáším a když už jedu na minimalovou akci tak překvapivě hlavní hvězda hraje techno (já se z těch škatulek jednou zblázním). Tento set mě opět utvrdil v tom, že technu nezvoní umíráček, jak napsal jeden neználek v časopisu Reflex.  

Zima nebo teplo - co je horší?

Jako na začátku setu Jeffa Milligana, opět někdo mávnul kouzelným proutkem, ale opačným směrem a parket se pomalu vyprazdňuje. Další vystupující je jeden ze zakladatelů Klika projektu, Dj Subsist. Zahrál našláplý minimal, který ale postrádal hlubší myšlenku. Jeho set byl poněkud neucelený a chybělo mu to pověstné klikání, jak ho známe od Klikaboyz. Nejspíš se na tom podepsala únava z organizace této vypařené akce. Přestože Subsistův set dnes nebyl úplně nejlepší, hodnotím ho kladně.

Celý večer nás trápila zima uvnitř hangáru. Někomu to očividně nevadilo, ale my měli celý večer na sobě zimní bundy, v kterých se docela špatně tancuje. Zima a až příliš silný zvuk, že mě i přes špunty bolely uši, nás donutily opustit tuto parádní party. Bohužel jsme kvůli tomu přišli o set druhého člena Kliky, Dje Aly, což mě docela mrzí. Tak snad příště...

+ zvuk
+ ceny na barech
+ prostor

- málo lidí
- zima
- příliš silný zvuk při setu Subsista        

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016