CLANEK

 

Listopadový Breakdown: novinky ze zlámaných beatů

Drum & bassová scéna vyprodukovala zajímavá alba, rodí se na ní další live fenomén a pyšni můžeme být i na české zástupce. Bylo tak na čase, abych několik zajímavých událostí naskládal do dalšího dílu Breakdownu. V hlavních rolích Sub Focus, Alix Perez, Chase & Status a Brooklyn.

 

Začněme pěkně doma: Brooklyn je zárukou kvality a potvrzením toho, že česká produkce může být po vzoru českého piva v určitých ohledech na světové špici. Nový vinyl Not Over / Sidelined z Westbay International velmi kladně zhodnotil časopis Atmosphere, a v žebříčku "ATM Magazine's September Critics choice" se singl umístil na prvním místě a nechal za sebou Sub Focuse a Breaka.

Brooklyn krátce zrekapituloval, co pro něj nový asfaltový koláč znamená: "Tahle deska je svým způsobem výjimečná. Právě jsem to spočítal a jde už o devátej vinyl, na němž se objevuje moje skladba, když zahrnu i prvotiny pod hlavičkou Juanita Juarez. Výjimečnost vidím v tom, že jsem na obou stranách (většinou jsem vždy vydal skladbu a remix na B straně, popřípadě vinyl s někým napůl)."

Obě skladby jsou velmi krásnou ukázkou Brooklynova citu pro melodii a atmosféru, ozdobené působivým vokálem... "Ano, v obou skladbách zpívám, a tím je pro mě tato deska opravdu jedinečná a zároveň i krokem do neznáma." Platí pravidlo, že na kvalitní věci si vždy musíme počkat, přesto, od posledního Brooklynova vinylu uběhlo už hodně vody... "V dnešní digitální době vydat vinyl – aniž bych si chtěl sám podkuřovat – je už pomalu rarita. Tím víc si jí cením."

Vinyl ještě doplní digitalní release (EP). Kromě singlových skladeb nabídne ještě dubstepovou pecku Lightyears a několik jejích remixů. Vinyl zakoupíte například na Chemical Records, Redeye Records a Nu Urban Music.


 
Philip T.B.C. dal na svém albu Audible Thoughts prostor hlavně experimentům, dubstepu, hip hopu a jiným žánrům, přesto je povinností se o něm zmínit: vždyť kvalitní alba s nápaditou elektronickou muzikou u nás už skoro nevycházejí. Ve 14 skladbách uslyšíte i zajímavé hosty: britského a americké rappery, MC Lindee,  Zdeňka Bínu z kapely -123 Minut a scratche předních českých turntablistů. Album si můžete zakoupit jako klasické CD nebo jednotlivé tracky / celý release jako 320 MP3 na této adrese.


 
Alix Perez konečně vydal své debutové album 1984 na labelu Shogun Audio. Procítěné, melancholické, sladké i trpké rytmy jsou zaobalené do hávu experimentálního drum & bassu a downtempa, ale i do podoby energických skladeb, na které se dá skvěle hýbat na parketu. Mezi třinácti perlami si určitě každý najde tu svou, za sebe nabízím nejlépe stravitelnou zamilovanost Forsaken. Album 1984 je ve formátu CD a nebo 3x Vinyl. Alix Perez ho osobně přiletí představit do Prahy, 27. listopadu zahraje společně s Teebeem na Take Control.

Druhým albem, které rozptýlilo podzimní mlhy a donutilo je tancovat, je Sub Focus LP od Sub Focuse. Má sice jednu vadu na kráse - polovina věcí od krále tanečních parketů už byla vydána dříve na deskách popřípadě do zblbnutí obehrávána všemi DJi v posledních měsících (nebo dokonce letech). Na druhou stranu přinesla čtyři překvapení v podobě nedrum & bassových pecek, které dokazují, jaký talent a rezervy se v Sub Focusovi ještě skrývají.

Sub Focus – Last Jungle
Sub Focus feat. Culture Shock – Move Higher
Sub Focus – Could This Be Real
Sub Focus feat. Takura – Coming Closer

Pravděpodobně nejzvučnější jméno současnosti, jemuž na začátku roku mnozí předpovídali podobnou kariéru jako Pendulum, splnilo a překonalo veškerá očekávání. Chase & Status spáchali remixy pro The Prodigy, White Lies nebo zpěvačku Nneka, produkovali track pro Jay-Z a spolupracovali se Snoop Dogem nebo Rihannou. Jejich skladba End Credits se pak objeví v soundtraku k filmu Harry Brown, ke kterému je k vidění i slušivý videoklip. Ale teď to hlavní: Chase & Status realizovali svůj live act a videa z jejich vystoupení prostě nemají chybu.


Jiná velká osobnost scény, Futurebound, si konečně může oddychnout. Kompilační album jeho svěřenců s názvem Acts Of Med Man konečně spatřilo světlo světa a přineslo výběr skvělých tanečních pecek. Těžko říci, jestli z nich některé zůstanou nesmrtelné, ale minimálně Do You Wanna od Nero nebo Reward od Camo, Krooked, Body & Soul bude popohánět tanečníky ještě nějakou dobu. Více informací naleznete na www.viperrecordings.co.uk, podrobnosti o albu pak v rozhovoru, který poskytl Futurebound začátkem listopadu.

Nabídka mejdanů na nejbližší týdny je opět velmi pestrá. High Contrast se představí 20. listopadu na Bush v Roxy, Take Control přivítá Alixe Pereze a Teebeeho 27. listopadu v Abatonu. Ve stejný den se též uskuteční koncert The Prodigy (a Take Control je oficiální after party). Prosinec nabídne ve svůj první pátek Camo & Krooked na Tele2Beatz mejdanu v Crossu, opravdovou mňamku slibuje DrumiX na Lávce: V sobotu 5. prosince nás rozvlní Instra:mental a roztancuje Nu:Tone. Roxy na svou Bush (11. 12.) pozvala Brookes Brothers, Cross na další Vision (18. 12.) Zero T a do Ostravy zamíří v sobotu (19. 12.) Shy FX & MC Stamina na akci Bass Detonation. Co se roku 2010 týče, rýsuje se již další megamejdlo Let It Roll, kam 19. února dorazí Andy C a Panacea a mnoho dalších jmen.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016