CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Noisia, Mike Parker, F, Paul Damage

Headlinery nejnovějšího vydání Technoservisu, který pro Techno.cz připravuje Daho z vinylshopu Nula 2, je projekt Noisia a Paul Damage. Jak to, že právě drumanbassový projekt Noisia? A co na to Mike Parker a F?

 
Noisia
Split The Atom/Division EP
(Division 004) 



Doufám, že si budete panatovat tituly "Raar" a "Seven Stitches", které vyšly před rokem a více na sublabelu Division Records, coby vynikající tech-breakové počiny holanského drumandbassového tria Noisia. Tehdy svými skladbami oslovili nejednoho fanouška techna. Nová produkce, respektive doublepack "Split The Atom", opět koketuje s agresivním tech-breakem a je plný zvuků charakteristických právě pro Noisii. Rovná rytmika střídá naprosto rozmlácené pasáže a dočkáte se mnoha nečekamých změn a zvratů. Všechny čtyři obsažené skladby jsou prudce taneční a místy hýří současným moderním elektrozvukem. Do konkrétních pasáží je efektně zakomponovám i dubstep, ale přitom skladby znějí kompaktně a vyrovnaně jako právě narozený monolit. Noisia touto deskou naprosto dokázali, že moderní styly nemají hranice a jsou do sebe navždy provázány. Split The Atom vás bude bavit od začátku do konce, ať máte rádi techno, dubstep nebo drum&bass!

90%  Daho  
www.noisia.nl    


Mike Parker
Untitled
(Geophone 014)


 
Američan Mike Parker na nás nachystal další hutnou a minimalistickou technonálož. Bezejmenný, už čtrnáctý počin Geophone Records, nějak extra nevybočuje z řady předchozích desek, ale jistých změn jsme se přecijen dočkali. Parker upustil od stokrát omílané původní formule bublajících a plazících se samplů. Jeho techno má pořád hodně zastřenou a temnou atmosféru, ale můžete čekat zcela jiné ingredience a i všechna další dochucovadla vám udělají radost. Jeho muzika není pro předskokany světových DJ stars, ale pro hudební fajnšmekry, kteří mají rádi hloubku a tu si chtějí vychutnávat v temném koutě klubu na silném zvuku a to dlouhé a dlouhé minuty v monotóních cyklech. Kdo jednou deskám Mike Parkera propadne, bude chtít další a další segnemty téhle nekonečné story.
 
70%  Daho 
www.mike-parker.net 


F
Energy Distortion
(7even Records) 


    
Protože jsme se v dnešním Technoservisu zaměřili na trochu jiné techno, neměla by nám uniknout ani nová deska projektu F, nazvaná "Energy Distortion" a vydaná na labelu 7even Records. F, vlastním jménem Florent Aupetit, prezentuje na své nové desce zcela originální pojetí techna kombinovaného s dubstepem. Chvílemi se dá jen těžko říct, zda je to ještě techno nebo již dubstep. Chvíli tak, chvíli tak. Rytmika se mění znenadání a docela rychle, aranže a motivy však zůstávají. Hudba Florenta Aupetita je přesně na rozhraní těchto dvou hudebních škatulek a zároveň patří do obou. Jde o hodně perkusivní a taneční dubstep nebo zasněné dubtechno. Beaty často freneticky tepou okolo přímé osy aby se za moment mohly zlomit a oddat hluboké dubové base, která pak track provází celým dějem. Styl projektu F by se dal přirovnat k populárnímu 2562 nebo legendárnímu a starému soundu Bandulu, kteří byli dlouhá léta králi technozvuku s funky raggae basslines. Z desky "Energy Distortion" mám podobný pocit. Aranže a celá atmosféra vlastně nejsou ničím novým, ale něčím, co mi na současné, technu dost chybělo! Takže nejen proto dávám tomuhle doublepacku moc rád palec nahoru.

80%  Daho 
www.7evenrecordings.com  


Paul Damage
Arciform EP
(Jactation Records 005)



Pokud se domníváte, že se s námi velký otec Birminghamu Paul Damage Bailey navždy rozloučil, jste na omylu! Právě vydal vynikající desku "Arciform" na labelu Jactation Records. Maxák přináší tři hutné technonálože, které doslova srší energií. Titulní track rozběhne důrazná šlapavá armádní rytmika do které se náhle vlije úžasná a silná melodie, která vás ihned pohltí a odnese do jiné sonické dimenze. Druhá strana začne detroitskými beaty a po chvíli se přidají archaické hlasové samply, které velice vhodně dotvářejí atmosféru a do toho všeho nenápadně probublává acid. Závěrečný track už je zase klasické damagovské psycho plné nezvykle poskládaných samplů a perkusí. Na rok 2010 je "Arciform" hodně dobrá a originální deska, kterých se už bohužel moc nevydává. Neváhejte tedy ani minutu!

90%  Daho 
www.hog.org.uk

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016