CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Jeff Mills, Carl Craig...

Do nejnovějšího Technoservisu, který pravidelně připravuje Daho z vinylshopu Nula2 se opět dostala silná sestava - Jeff Mills, Carl Craig, Joey Beltram a dvojka Function vs. Jerome Sydenham. Více najdete v článku pod nadpisem.

 
Jeff Mills
Something In The Sky
(Something In The Sky 003)


Jeff Mills měl vždycky svůj svět. Existuje i doměnka, že vlastně vůbec nepochází z této planety a pouze nás dráždí hudbou, která není z naší galaxie. Od doby, kdy planetu Zemi nakazil "millsvirus" uteklo více jak patnáct let a jeho hudbou se od té doby nechala inspirovat celá řada následovníků. Není podstatné, jestli se píše rok 1994, nebo 2010. Millsovy tracky vyvolávají neustále pocit, že jsou skutečně od jinud, jiného světa. Snad ještě více to platí o nové sérii "Something In The Sky", která se právě dočkala už třetího pokračování. Mills jakoby natruc době, kdy techno dostává poslední smrtící rány od ostatního elektronického braku, vytahuje ty nejvíc pro měj charakteristické a nekompromisní skladby. Nejde o rychlost, nebo energii, spíše o pocity a atmosféru, jakou jsou všechny čtyři skladby zahaleny. Uvidíte jen hluboký vesmír a okolo prolétající meteority. Neskutečnou hloubku vzdálených galaxií, kam lidské oko nikdy nepohlédlo. Pochopit hudbu praotce techna není pro nováčka snadná záležitost a spíše otázka dlouhodobého poslechu. Každý, kdo ale vydrží, se dočká kvalitního hudebního zážitku a bude se chtít pořád a dokola vracet.

Daho 85%
www.axisrecords.com


Carl Craig
At Les (Christian Smith Remixes)
(Tronic Records 053)

Když Carl Craig, vydal v roce 1997 zasněné a inteligentní album "More Songs About Food And Revolutionary Art", přiznávám se, že jsem ohrnoval nos a byl jsem docela z rozpacích z toho, že to celé nějak málo bouchá. Až po letech člověk nějak dozraje a pochopí, že techno nejsou jenom surové drumy, že rytmus tvoří mnoho dalších složek a ingrediencí. Po předlouhých třinácti letech si vzal jeden známější track ze zmiňovaného alba Christian Smith a vystřihnul si dva parádní taneční mixy. Skladbu "At Les", tedy její melodii možná budete znát, z nějakých starých mixů. Pan remixér ji ale dodal ve dvou tanečních variantách, protkanou hutnými moderními beaty. Navrchu se vznešeně honosí ta překrásná melodie a naspodu tepe rázná rytmika. Některé moderní předělávky legendárních věcí často nemají smysl. Tady mají oba remeaky hlavu i patu a jsou výborně použitelné na párty. Parádní DJtool!

Daho 90%
www.planet-e.net


Function vs. Jerome Sydenham
White Light
(Ibadan Records 1006)

David Sumner aka Function vešel ve známost především v době industriálního techna a Birminghamu, kdy jména jako Regis, nebo Surgeon platili za to nejlepší v oboru. Function založil label Infrastructure New York a podílel se hned na několika releasech labelu Downwards. Následné "prázdnější" počiny na Sandwell District dávaly vědět, jakou cestou se bude tento producent ubírat. Na hraně minimalu a techna balancuje také jeho poslední deska "White Light". Společnost mu ve studiu dělal Jerome Sydenham. Tracky na vinylu "White Light" nejsou jen nudnou hmotou, ale dynamikou nabité taneční záležitosti. Bčková "The Drift" i "Illusion" prořezávají prostor a energická rytmika vás prostě musí za moment strhnout. Moderní pojetí skladeb nezklouzlo do laciného zvuku současnosti. Monotoní struktura vás vrátí do doby, kdy byl Function v té nejlepší producentské kondici. Všechny tři skladby si určitě najdou své pevné místo v recordbagu všech DJs, kterým Birmingham prostě a jednoduše přirostl k srdci!

Daho 80%
www.ibadanrecords.com


Joey Beltram
Game Form / Ball Park - Reissue
(Tresor 108 / 090)

V legendárním berlínském vydavatelství Tresor Records se právě rozhodli pro repress několika klíčových singlů z dob dávno minulých. Mezi hlavní tahouny při vzniku labelu patří samozřejmě i američan Joey Beltram. Vybral jsem dva stěžejní tituly, "Game Form" a "Ball Park", přičemž tem první je leta notoricky známý díky řezavému ústřednímu motivu, který připomíná cirkulárku! Robert Armani ve svém remixu ještě přidal na brutalitě a detroitský zabiják je na světě. Asi to nebude jen tak, že Jeff Mills nebo Surgeon používají tenhle track dodnes! "Ball Park" je track, který udělal Joey Beltrama tím, čím je, tedy uznávanou a nesmrtelnou legendou technoscény. Ty kovové perkuse znějí i dnes, po patnácti letech pekelně a mají neskutečnou sílu. Zmínit musím leště fantastický remix by Steve Bicknell, který vás srazí na kolena. Tahle nenápadná monomašina s prudkými zvraty ma svoje kouzlo!Oba maxáky jsou jednak nezbytnou sběratelskou záležitostí, ale i po oněch mnoha letech fungují na sto procent ! To už si ale někde v klubu musíte vyzkoušet sami!

Daho 90%
www.tresorberlin.de


Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016