CLANEK

 

Seznamte se, tohle je: Vitalic!

Dámy a pánové, seznamte se! Ano, přesně takhle se bude jmenovat naše nová rubrika - samozřejmě s velkým S. :) Představíme vám v ní vždy toho, kdo se k nám v nejbližší době chystá a jehož návštěvu byste si určitě neměli nechat ujít... A že vám jeho jméno nic neříká? Právě vám tedy bude tato rubrika určena. Ovšem pozor! V žádném případě nepůjde o všechna ta nachlup stejná a extrémně přifouknutá PR, která daný promotér vždy pod tlakem naposílá, kam se dá i nedá. Tohle bude totiž jen o redakční práci a příslušný pisálek se pro vás pokusí na základě svých zdrojů shrnout, co daný umělec dokázal, pod čím je podepsán a chybět nebude ani nějaká ta perlička. Mamba má Vitalica ráda a tak nám právě s ním tento profilák startuje... Pokud tedy ještě nemáte program na páteční či sobotní večer, pak by vám následující řádky mohly přijít vhod. Přejeme hezké čtení a dobře se na tento víkend připravte! 

 

Tak trochu přidrzlej a provokativní Francouz vlastním jménem Pascal Arbez se narodil roku 1976, ale tohle datum není nijak zajímavé, co se týče jeho hudby, protože první release vyšel až někdy v roce 1996. Možná je taky dobré na začátku zmínit, co vlastně tenhle vitální Vitalic dělá. Spektrum žánrů, které sám zvládá zahrát a složit je vcelku barevný, ale ve stručnosti mluvíme především o elektru, technu a discu, plus sem tam zazní i nějaký new wave. Pascal zkrátka nerad škatulkuje a do své produkce často zahrne od A po Z všechny hudební styly.

Vitalic

Když v roce 2005 vydal svoje první album OK Cowboy, sklidil velký úspěch, k jeho postavě padla spousta citoslovcí nadšení a dokonce i Patchfork Media ho hned dal mezi 200 nejlepších alb posledních dvaceti let. Není od věci si teď připomenout asi tu nejznámější Poney Part 1 se skákajícími pejsky a trojúhelníky. Tohle album bylo tak úspěšné, že hned rok poté se dočkalo re-edice s dalším bonusovým cédéčkem.

Často se potom prosazoval jako remixér. Moby? Daft Punk? Björk? I s těmito hvězdami stihl tenhle holohlavý Francouz pracovat. A mezitím se často zavíral do svého studia, aby v roce 2009 mohlo vyjít jeho dlouho očekávané album Flashmob. Sám prohlásil, že sice nádech disca bude vždy s jeho produkcí souviset, ale pokud jde o techniku a metody, nikdy se nebude vracet k tomu, co už tvořil. Flashmob je na rozdíl od OK Cowboy už spíše disco punk, nicméně i tak vyvolalo velký úspěch a oblíbenost u fanoušků elektronické hudby. Vitalic taky ví, že hudba je často spojovaná s vizuální podobou, o kterou se skvěle postarají videoklipy, tudíž nelení a prakticky ke každé své skladbě vymýšlí perfektně natočené příběhy, které jsou často vtipné, poutavé a občas i pobuřující. Takový klip k Second Lives už viděl skoro celý milion internetových uživatelů.

Od vydání alba Vitalic tvrdě pracoval, jezdil po klubech a tak trochu kalil. :) Za tu dobu se stal známý především díky svému nadšení pořádat bujaré večírky s alkoholovým nádechem, ovšem možná i proto si vodka značky Smirnoff právě jeho vybrala jako zástupce další jejich limitované edice. Ale kdo ví, v současnosti prý má na venkově malý domek se zahrádkou, kde odpočívá. Není pochyb, že si je Vitalic svého úspěchu vědom, určitě je to motivující a určitě o něm opět uslyšíme.

Vitalic se představí už tento pátek 15. dubna v rámci párty Elektra v klubu Fléda a v sobotu 16. dubna v rámci párty Elektra v klubu Roxy.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016