CLANEK

 

Japonská zahrada Moimira Papalescu

Japanese Garden je prvním singlem z chystaného sólového alba Moimira Papalescu, které vyjde na CD letos na podzim. Kromě originální verze skladby Japanese Garden obsahuje také B-stranu - skladbu Gazebo a šest remixů od spřízněných umělců.

 

První z remixů v hypnotickém krautrockovém pojetí je od Tomáše Procházky, který je spíše znám pod pseudonymem Federsel.

Druhý má na svědomí Janne Marvannen, frontman Lakeside X. Ten přispěl sugestivním, temným mixem - v jeho tak vlastním stylu.

Leon Pard je další alter ego DJ Tvykse - ten přimíchal nekompromisní basovou linku, tepající rytmus okořeněný práskající tleskací krabičkou - a výsledkem je svěží mix, který prostě a jednoduše šlape.

Další track má na svědomí americký hudebník, herec a producent Donavan Suitt, člen avantgardního mezinárodního seskupení Rural War Room, se kterým Moimir spolupracoval již na albu Die Alten Maschinen.

Cefaploid 9000 je nadějný producent Jan Hnátek, který svým remixem dostává původní skladbu Japanese Garden úplně jinam, než předchozí remixéři - do krajin dubu a nu-jazzu.

Celý komplet elegantně uzavírá kosmická ambientní verze od experimentátorů Kora et le Machanix a činí tak zajímavou tečku za tímto malým sonickým výletem - první ochutnávkou z Moimirova sólového alba.

MP

Papalescu – Japanese Garden

01. Japanese Garden (Original Version)

02. Gazebo (Album Version)

03. Japanese Garden (Federsel Krautronica Mix)

04. Japanese Garden (Janne Marvannen Remix)

05. Japanese Garden (Leon Pard Remix)

06. Japanese Garden (Vertical Mix Donavan Suitt)

07. Japanese Garden (Cefaploid9000 RMX)

08. Japanese Garden (RMX by Kora et le Mechanix)

Music & Lyrics: Moimir Papalescu

Photo: Václav Jirásek

Design: Morten – ReDesign

Singl vychází 29.5.2012.

 

Více informací:

www.facebook.com/moimirpapalescu

X Production, 29. 5. 2012

 

Bio:

Federsel / CZ

www.myspace.com/federselmusic

Federsel je rodinné jméno, pod kterým se skrývají sólové aktivity Tomáše Procházky na poli elektronické hudby. S oblibou pracuje se starými přístroji a různým nestandardním zapojením vytváří samooscilujicí systém, vytvářející ze zpětné vazby zvukové krajiny temných vesmírných barev. Je sběratelem analogových zvukových efektů a rád nechává zaznít jejich šumy a parazitní zvuky. Experimentuje také s fragmenty vážné hudby a jako mediální archeolog amatér zpracovává druhotnou surovinu zvuků ze starých kazet, LP desek, filmů a jiných médií. V roce 2008 se Federsel připojil k projektu Gurun Gurun, ktery dále tvoří Jára Tarnovski a Tomáš Knoflíček z kapely Miou Miou a Ondrej Jezek z OTK. Spolu s Petrem Ferencem (BBNU), vytvořil projekt Radio Royal, reprezentující neagresivní přístup v hlukové hudbě. Pomocí gramofonů, no-input mixpultu a efektů vytvářejí tzv. easy-listening noise. Společně jsou také dramaturgy koncertní série Wakushoppu. Federsel je projekt převážně se zabývající volnou improvizací, ale také studiovou prací ve které Tomáš Procházka spojuje mediální archeologii a experimentální žánry (noise, postindustrial, ambient) s žánry populárními (country, blues, metal).

V roce 1998 založil skupinu B4, se kterou se zabývá improvizovanou hudbou mísící psychedelii a post-krautrock s noisem, country a popem. Je členem freak-outového dua Federsel & Mäkelä. Působí v divadlech Handa Gote a Buchty a loutky.

Cefaploid 9000 / CZ

bandzone.cz/cefaploid9000

Pod tímto jménem se skrývá muzikantské alter-ego Jana Hnátka. Jeho hudební tvorba zahrnuje především experimentální elektroniku, nu-jazz, downtempo a spousty jiných hudebních vlivů, které s oblibou kombinuje. C9000 je také producent mladých zajímavých kapel, kterým pomáhá v hledání “vlastního zvuku”. Kromě toho působí v audiovizuální kapele Oysters In The Hat. V muzice, kterou Cefaploid 9000 produkuje, můžete slyšet jak staré elektronické nástroje, tak i nástroje moderní nebo netradičně laděné. V hledání zvuků a inspirace C9000 pracuje nejraději s archaickým vybavením minulého století. Ve svém projektu se snaží najít cesty, jak všechny tyto elementy spojit v jeden celek a ten pak svébytnou hudební formou dostat k posluchačům.

Leon Pard / Berlin

soundcloud.com/leonpard

Jeho minulost je zahalena tajemstvím, možná ovládá síly nadpřirozené a o jeho jménu si štěbetají už i vrabci na střeše. Nejspíš účinkoval pod jinými jmény, ale přátelé mu říkají LEON PARD. Všude kam vstoupí zní éterem hudba, lidé pro něj mají slabost a tančí jakoby neexistoval zítřek. Ukáže vám disco nebe a na létajícím koberci uspořádá houseovou výpravu kolem světa. Má neomezené znalosti z hudební minulosti, současnosti i budoucnosti. Proto je tak snadné propadnout jeho kouzlu a každý mu rád otevře své srdce. Připravte se na novou kapitolu ve světě zázraků a uhranutí, přichází LEON PARD.

Kora et le Mechanix / CZ

koraetlemechanix.com

Kora et le Mechanix se věnují ambientní a experimentální elektronické hudbě. Minimalistický maximalismus. Notebook jako hudební nástroj. Hudebně spřízněno s Biosphere, Fenneszem, Philipem Jeckem (se všemi se už potkali na stejném pódiu) - tedy náladám, které publikuje prestižní britské vydavatelství Touch - Christian Fennesz pokřtil debutovou desku Excursin (skladbu Western test range z tohoto alba zařadilo vydavatelství Soleilmoon na svůj katalogový sampler vedle Steva Roache, nebo Legendary Pink Dots). V roce 2011 se připomněli remixem skladby Aqua pro projekt Katsa.Theo a remixem skladby Karumi pro skupinu Gurun Gurun na labelu Home normal. Aktuální nahrávka 300 měsíců vydaná u Polí5, kterou mimochodem masteroval Moimir Papalescu, je symbolickou oslavou společné 25-ti leté hudební dráhy, kterou spolu Michal Kořán a Filip Homola prošli.

Janne Marvannen / CZ

www.soundcloud.com/jannemarvannen

Janne Marvannen je známý především jako zpěvák elektronické formace Lakeside X, současně je ale také jak výhradním autorem hudby a textů, tak producentem své domovské kapely. Ve svém domácím studiu „White Room“ tvoří temné elektronické básně, které si našly své posluchače po celém světě.

Na značce X Production vyšla zatím 3 alba Lakeside X (Sunrise v roce 2004, Exit: Nowhere v roce 2007 a City Of Red Lights v roce 2007). Na posledně jmenovaném albu pracovali Lakeside X s Paulem Kendallem (Recoil, Nitzer Ebb, Depeche Mode). Debut „Sunrise“ vyšel znovu v roce 2011 v reedici na respektovaném argentinském labelu Twilight Records.

Vedle tvorby pro svou domovskou kapelu se Janne věnuje také remixování (Oceán, Minerve), produkuje hudbu a zvuky pro počítačové hry (Mageo, Coral City) a netají se ambicemi proniknout do světa filmu.

Donavan Suitt / USA

www.ruralwarroom.com

Musician/Actor/Producer Donavan Suitt is a mash-up pioneer and artist living in Little Rock, Arkansas, where he is operates the media collective Rural War Room International (founded 2005) based in Roma, Italy; London, England; Pardubice, Czech Republic and Nagoya, Japan. Rural War Room members write, record and produce album and video releases as the world's premier cyberband. Suitt and partner/founder Byron Werner host a four-hour weekly radio broadcast/podcast, preserving anything lost, from 78rpm records to new imports unavailable outside their respective countries. Suitt is currently directing a (slow moving) documentary film, plays a doctor in a television ad for the hospital he works at as a PTAP, and is recording solo works as well as writing new songs with his trio, founded in high school, The Madley Children.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016