CLANEK

 

Islandští Sigur Rós právě vydávají DVD Valtari Film Experiment!

Skupina Sigur Rós připravila originální obrazový záznam. Pod názvem Valtari Film Experiment vyjde 18.2. 2013 na DVD a blu-ray disku vizuální verze loňské studiové desky Valtari...

 

Islandští Sigur Rós patří dlouhodobě k nejrespektovanějším hudebním spolkům alternativní scény. Nekalkulují, tvoří stranou módních trendů, znovu a znovu překvapují. Když už se zdálo, že se od snového postrockového čarování definitivně přiklonili k zřetelnější formě a písňové struktuře, vydali v polovině roku 2012 atmosferické album "Valtari" plné rozmazaných zvukových ploch. Rádi experimentují a novou cestu, jak publiku zprostředkovat emoce, hledají i tentokrát. S myšlenkou natočit ke každé skladbě z alba "Valtari" krátký film přišli krátce po jeho vydání. Na jejich popud vzniklo čtrnáct snímků inspirovaných nejnovější tvorbou kapely.

Sigur Ros
První z řady snímků byl zveřejněn loni v květnu, celou sérii pak koncem roku uzavřela režisérka Floria Sigismondi filmovým experimentem inspirovaným skladbami "Dauðalogn" a "Varúð". Pro Sigur Rós už v roce 2003 točila klip Vaka, za který získala cenu MTV.

Připomeňme, že v českých podmínkách s podobným konceptem přišla dvojice Ecstasy Of St. Theresa v roce 2003, kdy zvizualizovala desku "Slowthinking" a vydala DVD "Fastmoving".

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016