CLANEK

 

The Autumnist vydává novinku Sound Of Unrest

Vlado Ďurajka aka Autumnist je perfekcionista a při vydávání nových desek se rozhodně neřídí časem. Tedy až na to, že s železnou pravidelností dodržuje mezi alby čtyřleté pauzy. Po posluchači i kritikou vysoce oceňovaném debutu The Great Outdoors (2005) a jeho nástupci The Autumnist (2009) nyní přichází s novinkou Sound Of Unrest, která je zatím nejkompaktnějším a zároveň nejvyzrálejším počinem v jeho diskografii.

 

AUTUMNIST - SOUND OF UNREST
Deadred Records / Starcastic Records, 2013
7 skladeb, 35:14 min.
vychází 10. 6. 2013 (CZ) / 6. 6. 2013 (SK)

Formát: 12“ VINYL / CD / MP3 / FLAC
Katalogové číslo: DR-022 / STC-40
Datum vydání: 10.06.2013

Seznam skladeb: 
1. Tunguska
2. Some Ground
3. Rehash
4. Bogeyman
5. A Distant Speck
6. Tiny Bit
7. Collider

Nadále je přítomné charakteristické vrstvení nejrozmanitějších zvukových stop, pečlivé budování atmosféry i suverénní křížení hudebních žánrů. Oproti minulosti však výrazně ubylo samplovaných zvuků, a to ve prospěch vintage či moderních analogových syntezátorů. 

Nejvýraznější změnou oproti většinou instrumentální tvorbě z minulosti je fakt, že jde o album písničkové – hned ve čtyřech skladbách uslyšíte zpívat následující hosty: Richard Imrich (zpěvák a kytarista spřízněné kapely Nylon Union) napsal pro Autumnist tři texty a dva z nich i sám nazpíval (Some Ground a Tiny Bit). Třetího textu (A Distant Speck) se ujal Oleg Tera z ruského města Divnogorsk, které se nachází poblíž místa pádu tajemného Tunguzského meteoritu. Podobnou záhadou jako tato událost je pro Autumnist i samotná identita tohoto zpěváka. Čtvrtým textem i zpěvem ve skladbě Rehash přispěl Boris aka J311Y B311Y z košické newgaze kapely Jelly Belly. 

Album bylo stejně jako všechny předešlé nahrávky Autumnist (resp. Abuse) produkováno v domácím studiu Vlada Ďurajky. Živé nástroje - baskytara, bicí, trombón - a zpěvy byly nahrány v trenčínském studiu Men At Sound a mastering si vzal na starost Anders Peterson z GhostSound Mastering & Post ve švédském Stockholmu.

Sound of Unrest vychází na značce Deadred / Starcastic Records v digitální formě ve formátech MP3 a FLAC (ke stažení na stránkách obou vydavatelství), Bandcamp profilu kapely, ale i v sítích distributorů iTunes, Spotify apod. CD a vinyl nosiče jsou balené v netradičním, ručně potištěném obalu z recyklovaného papíru, jehož výtvarné zpracování je dílem samotného Vlada Ďurajky.

Vlado Ďurajka začínal jako Abuse. Po EP Sleepfields (2002)- coby one man show v duchu IDM – se k Abuse přidala rytmická sekce v podobě Nylon Union a DJ Hlavolama a vznikl tak živý band. V roce 2004 pak vyšla deska The Great Outdoors, která byla velice pozitivně přijata jak posluchači, tak kritikou. Abuse měli rychle našlápnuto k nejpozoruhodnějšímu seskupení široko daleko. Ubrali samplů a ztenčili pásma sekvencerů, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotace, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. S novým, tentokrát eponymním albem změnili i název, ačkoliv Autumnist kopírují personální obsazení Abuse. Elektrochemický urban sound je i nadále změkčován, nastupují analogové zvuky, přidávají se odkazy na filmovou hudbu. Vokální linka Tracy Miller v tracku The Shore pomáhá vytvořit hitovou jedničku, i když ani zdaleka nevystihuje pestrobarevnost alba. Na novince Sound Of Unrest je trend mírného vzdalování se od elektro scény v ústrety organičtějšímu zvuku ještě markantnější, sampling ustupuje analogovým zvukovým hračkám a živým „dechům“, neklid, napětí a tradiční divotvorná atmosféra by se však daly krájet. 

Autumnist se dostal do povědomí také díky koncertování doma i v zahraničí. Kapela odehrála koncerty na festivalech SXSW v texaském Austinu, Pohoda (SK), Pulse Festival (London, UK), Sziget (HU), Picardie Mouv (FR), GlobalBeat (PL). Lokálně předskakovala kapelám Recoil (UK), Laika (UK), Cinematic Orchestra (UK) a dalším.

Singly z alba -  free download v MP3/FLAC:
Tiny Bit (autumnist.bandcamp.com/album/tiny-bit-single)
A Distant Speck (autumnist.bandcamp.com/album/a-distant-speck-single)

Video preview albumu

Linky:
www.autumnist.com
autumnist.bandcamp.com
www.deadred.sk
www.starcasticrecords.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016