REPORT

 

Report z Futurum Club Nights 01 od AhZ

"Máro, to je outloň?" ptal jsem se zvědavě před nedávnou očumovací návštěvou klubu. "Ne ne, prosimtě - to je nártoun. Skvělej, co?" upřesnil Marek v odpovědi. Je fakt, že tohle zvířátko jsem viděl ten den poprvé. Stejně jako minulou sobotu výsledek několikaměsíčních úprav klasického a trochu stagnujícího pražského klubu Futurum...

 

Úryvek z rozhovoru proběhl někdy na přelomu ledna a února na dvoře Národního domu na Smíchově, v jehož útrobách je krom oblíbeného sálu pro obyč. a maturitní plesy i známý klub Futurum. Podnik, který má bohatou historii a který ve zmíněných zimních měsících procházel velkolepou rekonstrukcí. S Markem jsme se znali z dřívější spolupráce na chodu jedné pražské kavárny. Když jsme vloni na podzim dávali před kavárnou cívku a imaginárně si malovali krásnou hudební budoucnost, zářícíma očima mi popisoval svůj plán na obnovu této zašlé parády na smíchovské straně řeky, jež už řadu let žila především z rockových koncertů a videodiskoték. Měl jsem z něho radost! Tolik energie a odhodlání jít do rizika v době rozkvětu warehouse parties jsem dlouho u nikoho nezažil. Markovi se v následujících měsících podařilo spojit řadu známých a šikovných lidí ze scény, u vedení budovy obhájit šílené náklady a 2. dubna slavnostně otevřít...

Futurum
Nártoun, aby bylo tedy jasno, je noční živočich s trochu vykulenýma očima. Ta má tak veliká proto, aby v noci dobře viděl, což je zřejmé. A toto zviřátko se stalo ústředním motivem nového loga klubu Futurum.

Futurum Club Nights

Na všechno jsem se těšil - na nový zvuk, na chillout, na bary, na akustické úpravy, na muziku, na kámoše i na nártouna, prostě na nový prostor. Tak to vezměme popořádku... Nový zvuk je skvělý! To se ale lehko řekne, že? Pojďme zvolit taktiku porovnání z pohledu návštěvníka. Pro tuto příležitost, s dovolením, zmiňme systém Funktion One ve Stormu, jehož zvuk si většina čtenářů, věřím, dovede představit. Oba prostory jsou dispozičně odlišné, mají však společnou jednu věc - oba vznikly rekonstrukcí klubu starého. Storm zhruba před dvěma lety. Ve srovnání by nás tedy mělo zajímat, jak se s rekonstrukcí oba kluby popraly.

Futurum Club Nights

Po několika demech bylo ve Futuru na hlavní vsazeno na český sound systém KV2. Zvukový systém hrál plně, pevně, ale nebolel. Všude jsem slyšel to, co bylo třeba, tedy basy, středy i výšky. Nikde ani známka po akustických odrazech jako ve Stormu, či po vibracích nějaké uvolněné součásti prostoru, jak to občas známe například z Crossu před tím, než se sejdou lidi. Co se týče barvy zvuku KV2, je podle mne příjemnější na poslech, není tak digitálně ostrý a tím pádem sem tam bolavý ve výškách a středech jako F1. Z repráků ve dvou řadách - vpředu, a pak ještě v polovině parketu, vycházel kompaktní a kulatý, v okolním prostoru nikterak rozplizlý zvuk, až jsem nabyl dojmu, že by to na "mástru" sneslo trochu přikotlit. To byl ale jen dojem ze zadních řad. Přední dvě třetiny parketu to bylo úplně boží! Nemůžeme tak tuto neoficiální minianketu zhodnotit jinak, než fotbalovým:

Zvuková rekonstrukce Futurum : Storm - 1 : 0.

Futurum Club Nights

Tohle je krátká vsuvka, která pojednává o tom, že ve stejný den to se zvukem ve zmíněném žižkovském klubu na Lenzmanovi vypadalo opravdu strašně. Ověřené zdroje uvedly tu skutečnost, že celý klub táhly dvě bedny (běžně v klubu používané na sloupech jako doplňkové k hlavnímu systému u zdi). Což se nestalo poprvé... I Zdéňa Pohlreich, a to je nějakej hulvát, ví, že základem vaření je příprava!

Produkční příprava: Futurum : Storm - 2 : 0.

Futurum Club Nights

Lidská i nártouní očiska zaměstnala vyvážená práce se světly od VJs z Lunchmeatu. Pod nohama nám svítilo oldschoolové logo klubu, jen samotného nártouna jsem ten večer neobjevil. Po pánech Myclick a Diome, jež s citem zahřívali rozjezd párty, uvařili "lančmíťáci" spolu s vodníkem Kebule hrnec červené mlhy, z níž se na pódiu jak alchymistovo médium zhmotnilo duo Session Victim. A spolu s ním pár MIDI blbinek, kláves a jedna elektrická kytara. Těžko se to popisuje takhle "na papíře". V každém případě hoši rozjeli šou a za mohutného rozkyvu, za který by se nemusel stydět ani finišující Ján Svorada ve vrchařské prémii Tour de France, zaplnili taneční parket. Hráli chvílemi melancholicky, chvílemi dupák a hned zas optimistický kvapík. Šlapalo to pěkně od podlahy a houpačky i jiné formy tance se spolu s výbornou náladou velmi rychle šířily po klubu. Stejně jako rozličný hvizd a halasný povyk během breakdownů. Jinak se poslušně poslouchalo "from side to side, front to back".

Futurum Club Nights

Podobné, sdílené nadšení a pocit z dobře odvedené práce panovaly taktéž nejen na rychlých barech a voňavých toaletách, ale zejména ve Futuroom 2, neboli chilloutu, menší čtvercové místnosti v opačné části budovy. Dostatečně vzdálené, aby se zvukově nerušila s hlavním prostorem. Lidé se příjemně bavili a Sebastian Scherbe, střídající se po hodinkách s Pepim Disco Moreti, hrál opravdovou chill muziku na od loňska postaveném menším F1 zvuku. Tento hrál příjemně v podkresové hladině. Je skvělé zažít v pražském klubu po, jářku, šíleně dlouhé době opět pravý chillout s downtempo muzikou po celou noc. Žádná druhá stage. Just chillout - vkusná výzdoba included...

Futurum Club Nights

"Naopak se to čte Gabor," pousmál se Myclick ve foyer, stejně jako mnozí z vás v tuto chvíli... A já v onu. Vsadil bych se, že i Wruhme je nějaká přesmyčka. Plodný producent a muž mnoha hudebních tváří Robag Wruhme se ve Futuru představil v té taneční. Hrál hromadu svých tracků či remixů, zářivky blikaly o sto šest a dle výrazů tanečníků kolem bylo jasné, že tady nejsou naposledy. Kdokoliv, s kým jsem se dal do řeči, potvrdil svou spokojnost se znovuzrozením klubu do této podoby. Zejména chvalozpěvy na zvuk a chillout nebraly konce. Každý chválil, až se prohýbal. Robag snad musel ono nadšení cítit, jinak si nelze vysvětlit jeho rozlučku. S každým ze zbylých tanečníků se během své "last tune" osobně objal a poděkoval. V ten moment by se láska dala krájet na tloušťku krajíců, jimiž matka vypravuje pecivála Honzu na vojnu.

Futurum Club Nights

Nedokážu vám z tohoto večera zprostředkovat soupis tracků hlavních hostí, ba ani část soupisu. V iTunes nemám playlist s jejich tvorbou, vlastně jsem do tohoto večírku neslyšel jediný jejich hudební počin. Občas to tak dělávám - vyrazím na párty bez špetky znalosti, bez domněnek, možnosti souzení a porovnávání s něčím, co jsem naposlouchal přes pecky či domácí hi-fi. Hudbu pak člověk vnímá o něco snáz takovou, jaká skutečně je, bez soudcovského stínu. Vyplatilo se! Srovnávání jsem se však neubránil při celkovém hodnocení klubu během cesty tágem ráno domů. Lze říct, že od nynějška má Praha opět plnohodnotný klub střední velikosti s veškerým komfortem, jaký by měl takový klub splňovat. V Anglii se říká: "Bigup", tady v Praze říkám: "Velký nahoru"...

Další hostem Futurum Club Nights bude 16. dubna Dasha Rush, event najdete zde.

Aktuální program pod hlavičkou Futurum Club Nights najdete zde.


AhZ

foto: Robert Klat, Jakub Pešek, Prague-up.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016