CLANEK

 

Omnion vydává po osmi letech svou druhou desku

Druhé album sólového projektu Omnion, skladatele, multi-instrumentalisty a hráče na tabla, Tomáše Reindla vychází s osmiletým odstupem od alba prvního (na kterém se mimo jiné podílel i vynikající indický hudebník Amit Chatterjee). V tomto mezidobí se autor z velké části věnoval tvorbě vážné hudby (např. "Utero: koncert pro cello, tabla a orchestr", či skladba "Joga" pro orchestr Berg a jogíny, s legendární pěvkyní Soňou Červenou v roli gurua). Věnoval se však i elektronické hudbě, zvláště pak aktuálním možnostem live processingu živých nástrojů. Zároveň propadl i kouzlu psychedelické elektronické taneční hudby, ovšem nezapomíná ani na svou dávnou vášeň – mimoevropské hudební kultury, kterým se věnuje i jako pedagog a doktorand na HAMU.

 

Album je zvukově různorodé, od akustičtějšího,"world-music soundu" skladeb, jako "Pygmeje" a "Psudo-balkan Tromboridu", přes elektro-akustické experimentování se zvukem bubnů tabla ("Frozen Tabla") až po skladby výrazně ovlivněné elektronickou taneční scénou ("Mantrance", "Kra-tom"). Nalezneme zde i něžnou píseň ("Otecká ukolébavka"), zpívanou drsným hrdelním zpěvem (kargyraa), za doprovodu středověkého trumšajtu a hlasů autorových dětí. Specifická je jediná skladba s hosty "Magi-igaM", ve které můžeme slyšet melodický kontrabas Anny Kellerové hraný smyčcem a podmanivý vokál Anny Neuwirthové. Závěrečná mantrická "Trayambakam" je pojata jako pocta významnému českému fotografu, výtvarníku a mystiku Františku Drtikolovi.

Omnion

Tomáš Reindl: tabla, clarinet, beat-box, voices, overtone singing, kanjira, trom-bone, trumšajt, koncovka, didjeridu, keyboards, sampling & processing, recording, mixing

Anna Neuwirthová: vocals (track 1)

Anna Kellerová: bowed double bass (track 1)

Aleš Hyvnar: mastering

Album vychází pod novým labelem Didymos Records v digitální distribuci i jako fyzický CD nosič (pouze k prodeji na koncertech). Je dostupné např. na iTunes, Spotify, Deezer, CD Baby, Amazon a mnoho dalších.

Celé album je možné slyšet zde.

Křest CD proběhne v sobotu 14. prosince od 19:30 v dejvické Klubovně.

Jako zvláštní host a kmotr CD na koncertě vystoupí multimediální umělec Ondřej Sifon Anděra (tvůrčí duch projektu WWW Neurobeat) se svým sólovým projektem.

FB event

Reference:

Pavel Hrubý (Limbo, Tellemarkk): "Top vymazlená elektronika + ruchy/efekty a dobře smíchaná s akustickými nástroji, jako jsou např. tabla, trombon, klarinet, kontrabas nebo lidský hlas. Cover alba: naprosto epesní = to mě baví."

Ivo Voříšek (zakladatel  multižánrového hudebního festivalu COOL V PLOTĚ): "Zábavné album a velmi dobře poskládané. Skladby "Mantra" a "Kratom" si vybírám do DJ setu během své hudební show. Je pro mne vždy zážitkem pozorovat Omniona během jeho koncertu."

www.omnion.cz

foto: J Kuda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016