CLANEK

 

Festival Spectaculare vstupuje do druhé poloviny

Multimediální festival Spectaculare je v plném proudu a fanouškům alternativní hudby a umění nabízí řadu koncertů, audiovizuálních show až po filmové projekce a workshopy. Tento čtvrtek se festival přesune do Planetária Praha, kde uvede hned dvakrát vyprodanou projekci Sphere, eklektickou show berlínského skladatele Robota Kocha. V pondělí 27. března v české premiéře vystoupí francouzská producentka Chloé, která s Vassilenou Serafimovou představí live projekt Sequenza. Čtvrtý týden festivalu přinese koncert skladatele Carlose Cipy v rámci Piano Day v Klementinu. Klubovým vrcholem festivalu budou vystoupení Pantha Du Prince a následně Maxe Coopera, který přiváží showcase svého labelu Mesh. Některá vystoupení už jsou vyprodaná, vstupenky na všechny ostatní jsou v prodeji přes GoOut.

 

"Festival má za sebou krásná úvodní představení. Spektakulární zahajovací show v kostele vystřídaly komorní koncerty v Akropoli nebo třeba taneční představení souboru Spitfire Company v divadle Ponec. Několik akcí návštěvníci vyprodali a to mě nabíjí pozitivní energií do dalšího průběhu," popisuje začátek festivalu jeho dramaturg Josef Sedloň a doplňuje: "Teď nás čeká další premiéra, legendární francouzská producentka Chloé v doprovodu skvělé bulharské marimbistky, což je něco, co tady fanoušci ještě neviděli.”

Josef Sedlon


Pohlcující projekce audiovizuální show Sphere německého hudebníka Roberta Kocha a grafika Michaela Le Goffa proběhne ve čtvrtek 23. března. Diváky ve vyprodaném Planetáriu Praha čeká dechberoucí cesta blízkým i vzdáleným vesmírem za doprovodu Kochovy hudby. Nebudou chybět drony, kyselinové syntezátorové plochy i elektronický tep, které mají za úkol vytvořit trochu tísnivou a zároveň osvobozující atmosféru volného kosmu. Ta vynikne obzvláště v 7.1 surround systému ozvučení planetária. 

Robot Koch


Jednou z premiér letošního festivalu Spectaculare bude 27. března vystoupení legendární francouzské producentky elektronické hudby Chloé, kterou doplní bulharská multiinstrumentalistka Vassilena Serafimova na perkusivní nástroje, v čele s netradiční marimbou. V Paláci Akropolis představí své společné album "Sequenza", jehož live zpracování nadchlo například i minulé Benátské bienále. Jako support vystoupí domácí uskupení Michal Rataj & Oskar Török.

Chloe + Vassilena Serafimova


29. března se festival spojí s
Mezinárodním dnem piana (aka Piano Day) – celosvětovou událostí oslavující hru na klavír, kterou před pár lety založila skupina umělců v čele s pianistou Nilsem Frahmem. Koná se vždy 88. den v roce a letos vystoupí v krásných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina německý skladatel Carlos Cipa, Irena a Vojtěch Havlovi a Petr Mazoch. Praha se tímto koncertem připojí k několika dalším světovým metropolím.

Pantha du Prince

Kultovní německý experimentální producent elektronické hudby Pantha du Prince, známý svou zálibou v rovných beatech a experimentálních konceptech, působí na klubové scéně už dvacet let. Pražské publikum seznámí 31. března v Paláci Akropolis se svým novým albem "Garden Gaia", kde akcentuje přírodní témata a organicky míchá elektroniku s akustickými nástroji, často vlastní výroby. Není pochyb, že půjde opět o experimentálně laděný, nicméně hluboce promyšlený a kompaktní live spektákl.

Max Cooper


Prvního dubna obsadí MeetFactory britský inovátor Max Cooper, který úplně poprvé přiveze do ČR nabitou showcase svého labelu Mesh Records. Pečlivě vybraný program vyplní audiovizuální workshopy umělců a producentů vizionářského vydavatelství Mesh. Noční část ovládnou live acty špičkových producentů Alexe Bankse a Llyra, které doprovodí exkluzivní tříhodinový set právě zakladatele Maxe Coopera. Ten provede posluchače všemi zákoutími své produkce i letité hudební inspirace. Není překvapením, že vystoupení všech umělců doprovodí jak VJ sety šité na míru umělci z Mesh Records, tak site specific vizualizace, v tomto případě VJing českého umělce Jana Hladila (např. Signal Festival).

Hudební část festivalu uzavře 14. dubna dvojice světově uznávaných představitelů ambientu a IDM Mathias Grassow a Arovane. Dvojkoncert hudebního mystika a legendy drone music Grassowa a klasika inteligentní taneční hudby Arovane proběhne v prostorách CAMPu a bude opět doplněný o sugestivní velkoplošné vizualizace Jana Hladila, které doprovodí ambientní představení německé producentské dvojice.

Spectaculare


V rámci workshopů proběhne 1. dubna interaktivní část showcase labelu Maxe Coopera Mesh Records. V předvečer jejich vystoupení nabídnou v MeetFactory fanouškům možnost nahlédnout detailně pod ruce špičkových producentů a live performerů Alexe Bankse a zakladatele Maxe Coopera a odhalí specifika tvorby i live vystoupení.

Mezi další filmové projekce v Biu Oko bude v dubnu patřit snímek popisující 24 hodin v životě Nicka Cavea 20 000 Dní na Zemi a filmový program uzavře lyrický dokument o životě Davida Bowieho Moonage Daydream.

Organizátoři si pro fanoušky nechávají i jedno překvapení v podobě headlinera, který své vystoupení odložil na podzimní termín, nicméně bude zveřejněn v ke konci jarní části festivalu.


Seznam následujících akcí Spectaculare10:


Koncerty a divadelní představení


23/3 - Robot Koch & Mickael Le Goff: Sphere (DE/FR) - Planetárium Praha


27/3 - Chloé & Vassilena Serafimova (FR/BG) pres. Sequenza live, support: Michal Rataj & Oskar Török – Palác Akropolis

29/3 - Piano Day: Carlos Cipa (DE), Irena & Vojtěch Havlovi, Petr Mazoch (CZ) - Klementinum, Zrcadlová Kaple

31/3 - Pantha du Prince (DE), support: badfocus (CZ) – Palác Akropolis

1/4 - Mesh records showcase: Max Cooper 3h DJ set, Alex Banks live + Llyr live (UK) - MeetFactory

14/4 - Mathias Grassow (DE) + Arovane (DE) – CAMP


Workshopy:


1/4 - Alex Banks: Live Set Breakdown – MeetFactory

1/4 - Max Cooper: Foundations of Nature/AV works – MeetFactory

 

Filmové projekce v Bio Oko:


5/4 - Nick Cave: 20 000 dní na Zemi


13/4 - Moonage Daydream


Pořadatelem festivalu Spectaculare je Palác Akropolis.

 

web 

Facebook

Instagram

 

foto: Pauline Lévêque, Frederic Boudin, archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016