PARTYINFO

 

LUNCHMEAT FESTIVAL 2020

Datum konání:
20.09.2020 - 03.10.2020
Místo konání:
Praha - Veletržní palác
DJs:
Helena Hauff
Live:
404.zero presents Black Sunday (AV live), Anthony Linell & Ali M. Demirel present Winter Ashes (AV live), Dadub + FAX present Hypersynchronous (AV live), Elektrabel, Lyra Pramuk, Maenad Veyl & Geso (AV live), Marco Donnarumma presents Corpus Nil performance, Nina Pixel w/ Adrián Kriška present Ancestral Archeology (AV live), NIVVA (AV live), Nonotak presents Shiro (AV live), Robert Henke presents CBM 8032 (AV live), Sam Rolfes 360° (AV experience), Stroon & DevKid present Temple Timbre Embers (AV live), Sophie, Tadej Droljc presents Žarkolom (AV live), Tittingur & æoe (AV live)
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 20:00, vstup: předprodej: GoOut.net

 
 
Lunchmeat Festival uvítá Sophie a Helenu Hauff
Lunchmeat Festival ohlásil Roberta Henkeho a Lyru Pramuk

Lunchmeat, každoroční mezinárodní festival věnovaný aktuální nezávislé elektronické hudbě a digitálnímu umění, se letos znovu uskuteční v Praze. Jeho 11. ročník je naplánovaný na konec září a začátek října 2020 v nejrůznějších lokacích po celé Praze. Mezi prvními zveřejněnými jmény účinkujících je třeba inovátor elektronické hudby Robert Henke a oceňovaná zpěvačka a skladatelka Lyra Pramuk.

 

Epidemie Covid-19 přepisuje plány hudebních festivalů po celé Evropě, Lunchmeat je naštěstí jedním z těch šťastných, kterých se rušení netýká. "Ačkoliv situace s bookováním umělců a zdravotními restrikcemi je i nadále velmi komplikovaná, snažíme se přinést lidem festival, který mají rádi a který očekávají," říká ředitel festivalu Jakub Pešek. Pořadatelé zároveň bedlivě sledují vývoj situace kolem pandemie a jsou připravení podřídit se veškerým zdravotním a bezpečnostním opatřením, které by přinesla situace v čase konání festivalu.

Jedním z míst, kde se bude festival odehrávat, je betonové podzemí Veletržního paláce Národní galerie, impozantní funkcionalistické budovy postavené ve 30. letech. "Toto místo je s festivalem už tradičně spojené a je velkou atrakcí pro zahraniční návštěvníky," říká Pešek. Lineup Lunchmeatu 2020 nabídne legendy i aktuální objevy. Jedním z umělců, kteří se na Lunchmeat vrací, je Robert Henke, důležitá postava dějin elektronické hudby. Do Prahy přiváží svůj nejnovější projekt CBM 8032, který využívá prehistorické počítače Commodore k vytváření úchvatného retrofuturistického audiovizuálního díla. Lyra Pramuk je jedním z největších hudebních objevů roku 2020 – zpěvačka, skladatelka a producentka tvoří svůj futuristický folk vrstvením a manipulováním hlasu. Uznávaný producent minimal techna Anthony Linell představí spolupráci s videoumělcem Ali M. Demirelem při představení Winter Ashes – znepokojujícím díle, které studuje vztah islandské krajiny a mytologie. Dvojice Dadub, proslulá mícháním temného dark techna a ambientních atmosfér, se v Praze spojí s VJem Andrea FAX Familiari ve světové premiéře společného díla Hypersynchronous. Mistr mrazivého techna Maenad Veyl uvede v premiéře kolaboraci s VJ Geso posedlým estetikou digitálních chyb, takzvaných glitchů. Uznávaný interdisciplinární umělec Tadej Droljc představí projekt Žarkolom postavený na lomu světla. Svoji úchvatnou performance Shiro uvede audiovizuální duo NONOTAK, a to na nové, zatím neoznámené lokaci. Další vystupující budou přibývat a v průběhu následujících měsíců festival oznámí také nová místa konání. V prodeji jsou už i víkendové vstupenky (čtvrtek–sobota) za cenu 1.200,- Kč. Stejně jako každý rok festival uvede světové premiéry vystoupení výjimečných současných umělců, pečlivě kurátorovaný výběr audiovizuálních představení, která hýbou aktuální mezinárodní scénou, nadčasové legendy a také silné zástupce lokální scény.

Lunchmeat


Profily hostů festivalu:

Elektrabel live

Tomáš Hartl alias Elektrabel stojí už skoro dvě dekády v popředí domácí elektronické scény. Jeho hudba vždy zasahuje nejtemnější zákoutí sonické čistoty a preciznosti. Debutoval už v roce 2001 dvanáctipalcem "Untitled" a následně vydal "Elektrabel EP" na značce 6277, sublabelu Axis Records patřícímu Jeffu Millsovi. Praotec techna o jeho stylu prohlásil: "Unikátní formule, s níž Elektrabel operuje, vyžaduje vizi, cíl a logickou mentální strukturu, skrz kterou se takové myšlenky materializují. Disponuje smyslem pro vyvážení toho, co udělal v minulosti a co potřebuje udělat v budoucnosti." Od té doby vydal Elektrabel nespočet titulů ať už na českých, nebo zahraničních labelech. Působí také jako DJ, kromě snad každého klubu v České republice hrál také třeba v berlínském Tresoru nebo klubu Womb v Tokiu.

Anthony Linell & Ali M. Demirel present Winter Ashes AV live

Setkání dvou umělců, kteří rádi využívají estetiku chladu a bezútěšnosti napříč různými uměleckými médii. Výjimečný producent minimal techna Anthony Linell a oceňovaný vizuální umělec Ali M. Demirel spojili svoje síly na instalaci Winter Ashes. Toto omračující a znepokojující dílo studuje islandskou krajinu jako zdroj pro mytologické představy. Linell je mozkem stockholmského vydavatelství Northern Electronics, které vede společně s kolegou Vargem. S ním také založil projekt Ulwhednar. Pod svým vlastním jménem Linell propojuje světy techna a experimentální elektroniky. Přístup Ali M. Demirela vychází z jeho studií fyziky a architektury. Natočil hudební klipy pro Richie Hawtina, doprovázel Fennesze, vystupoval na nespočtu festivalů, ať už hudebních či uměleckých, a jeho dílo vystavovali v muzeích a galeriích celého světa - například newyorském Guggenheimovu muzeu, nebo v Institutu pro současné umění v Londýně.

Lyra Pramuk live

Mezi minulostí a budoucností, tradicí a modernitou. Zpěvačka a skladatelka Lyra Pramuk přináší do dnešní populární hudby unikátní uměleckou vizi. Míchá tradiční pěvecké postupy, smysl pro popové melodie, performativní umění a současnou klubovou hudbu do něčeho, co by se dalo popsat jako futuristická folková hudba. Jejím hlavním nástrojem je její hlas – samplovaný a mutovaný přes nejrůznější zařízení a pak poskládaný v několika vrstvách tak, aby vytvářel hypnotický proud zvuků a dronů. Je to duchovní hudba, prakticky bezeslovná, přesto plná významů. Debutové album Lyry Pramuk nazvané "Fountain" a vydané v roce 2020 na islandské značce Bedroom Community oslavoval hudební tisk jako majstrštyk a vysloužila si za něj srovnání s Arthurem Russellem i Holy Herndon, s níž Pramuk již dříve spolupracovala. "Debutové album Lyry Pramuk se pouští do vnitřního zkoumání a odhaluje mnohosti duše," napsal o desce Pitchfork.

Dadub + FAX present Hypersynchronous AV live

Dadub tvoří duo zvukových mágů Daniele Antezza (Inner8) a Marco Donnarumma, kteří patří ke špičce dub techna od konce předminulé dekády. Potkali se v Berlíně, kde spolu založili Artefacts Mastering Studio, v němž masterují všechny nahrávky kultovního labelu Stroboscopic Artefacts. Tam také v roce 2013 vyšla deska "You Are Eternity", která míchá temné dub techno s ambientními atmosférami. Kromě nahrávek pod společným jménem vydávají oba producenti také sólové počiny. Andrea FAX Familiari je vizuální umělec, který prozkoumává vnímání zvuku, způsob, jakým ho lze ztvárnit a popsat pocit, který vzbuzuje, geometrickými strukturami. Familiari má za sebou interaktivní instalace, vystoupení, fotografie i geometrii. Na Lunchmeat přiváží ve světové premiéře audiovizuální show Hypersynchronous inspirovanou stejnou měrou dějinami bass culture a postapokalyptickými scénáři, které se momentálně zdají velmi blízké. Monstrózní nízké frekvence, sci-fi atmosféra, primordiální pulzující beaty a vizuální mistrovství FAX bude synchronizovaně aktivovat neutrony, těla i vnitřnosti vstříc kolektivnímu zážitku v dubu.

Tadej Droljc presents Žarkolom AV live

Tadej Droljc je uznávaný interdisciplinární umělec a kreativní kodér, který pracuje s elektronickou hudbou, počítačem generovanými audiovizuálními kompozicemi a dalšími formami intermediálního umění. Za průkopnické míchání zvuku a obrazu obdržel nespočet cen, vystupoval a vystavoval svá díla na festivalech a galeriích po celém světě. Na letošním Lunchmeatu představí Žarkolom – audiovizuální kompozici a performance, která se zabývá lomem světelných paprsků a zvukem paprsků převedených do audiovizuálních objektů. Žarkolom nutí posluchače přemýšlet, jestli poslouchají zvuk světla nebo jestli vidí zhmotněný zvuk, nebo něco mezi. Dílo nabízí zrcadlo, v němž se mohou zjevit fragmenty neviditelnosti.

Robert Henke presents CBM 8032 AV live

Nechte se okouzlit krásou starých strojů! Kultovní postava dub techna (Monolake) a software inovátor (Ableton Live) Robert Henke je jednou z nejvlivnějších postav dějin elektronické hudby vůbec. Na Lunchmeat se vrací po pěti letech. Jeho nejnovější audiovizuální dílo "CBM 8032" se zrodilo z celoživotní fascinace počítači – vzniklo použitím restaurovaných Commodore CBM 8032, které používal jako teenager v osmdesátých letech. "Je to dílo o neurčitostí hranice mezi současnou estetikou a použitím čtyřicet let staré technologie. Všechno zde předvedené by mohlo vzniknout v roce 1980, ale potřebovalo to kulturní pozadí roku 2019," vysvětluje Henke. Na pódiu je pět počítačů Commodore, na nichž běží speciálně vytvořený program. Stroje nikdy nebyly zamýšleny k tomu, aby se používaly na vytvoření audiovizuálního díla, a výsledky jsou pomalé, hrubé, geometrické, s nízkým rozlišením a exkluzivně monochromatickou zelenou barvou. Přesto vyzařují svůj vlastní groove a vizualitu.

Maenad Veyl & Geso AV live

Thomas Feriero aka Maenad Veyl miluje svoji hudbu nekompromisní a komplexní. Hudební producent a zvukový technik se proslavil chladnými a nepříjemnými nahrávkami pod jmény Avatism, The Sarcasm Ensemble nebo jako polovina CW/A. Pod novým jménem Maenad Veyl vytváří hudbu, která je ještě děsivější a temnější. Rozbité 808s, polyrytmy generované umělou inteligencí a nerozluštitelné vokály – hudba pod hlavičkou Maenad Veyl je procházkou zoufalstvím z technologicky napumpované budoucnosti. Letošní album "Reassessment" je kolekcí třinácti tracků inspirovaných vnitřním zmatkem a změnou, která odráží náladu současné kultury. Na Lunchmeat 2020 se Maenad Veyl představí v unikátní kolaboraci s uznávaným vizuálním umělcem, který si říká Geso. Jeho dílo je obvykle kombinací glitchů, světelných ohybů a geometrických tvarů, promítá se do něj i jeho láska k prozkoumávání města či přírody. Geso vytvářel díla pro berlínský Atonal nebo Krake Festival, a spolupráci s Maenad Veyl uvede na Lunchmeatu jako světovou premiéru.

NONOTAK presents Shiro AV live

Nonotak je výsledkem spolupráce dvou umělců – ilustrátorky Noemi Schipfer a hudebníka Takami Nakamoto. Od začátku minulé dekády dvojice vytváří instalace využívající prostor, zvuk a světlo, aby z těchto elementů vytvářeli snové prostředí pohlcující diváka. Jejich tvorba osciluje mezi pohyblivými geometrickými tvary a podmanivými rytmy, kde hudba ovlivňuje obraz a naopak. Specializují se na světelné a zvukové instalace, které těží z unikátního přístupu Takami Nakamota k prostoru a zvuku a vnímání prostoru Noemi Schipfer. Každý jejich projekt vzývá jak vizuální, tak i zvukové vnímání prostoru. Vystupovali na festivalech, jako je Mutek či tokijská přehlídka Roppongi Art. Na Lunchmeat a do Prahy se NONOTAK vrací po šesti letech. Audiovizuální performance Shiro je dechberoucí zážitek, který New York Times vybral jako jedno z nejlepších vystoupení na festivalu Sónar v roce 2017. NONOTAK vystoupí v unikátním prostoru, který bude teprve zveřejněný, a na jejich koncert se nebudou vztahovat víkendové vstupenky.

FB event

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016