RECENZE

 

Různí umělci - Solid Session

Podpora začínajících hudebních producentů na naší taneční scéně patří v poslední době mezi velmi důležité činnosti. Vždyť kdo může rozvíjet stagnující zvuk taneční hudby lépe, než nezaujatá, s žádným labelem nesvázaná osobnost, která má plnou hlavu tvůrčích nápadů a nebojí se je přednést před posluchače, kterým nejde tak o škatulky, jako o výsledný zvuk.

 

Podpora začínajících hudebních producentů na naší taneční scéně patří v poslední době mezi velmi důležité činnosti. Vždyť kdo může rozvíjet stagnující zvuk taneční hudby lépe, než nezaujatá, s žádným labelem nesvázaná osobnost, která má plnou hlavu tvůrčích nápadů a nebojí se je přednést před posluchače, kterým nejde tak o škatulky, jako o výsledný zvuk.

solidJestli je pro vás hledání další české superstar přeci jen o něčem jiném, než výše uvedený odstavec, pak zkuste první díl kompilace Solid Session, který právě hledá a snaží se zviditelnit začínající umělce na poli taneční hudby. Ať už to jsou naprostí amatéři se svojí první skladbou nebo ostřílenější producenti, kteří jen neměli to štěstí svou muziku prezentovat ve větší míře.

Úkolem projektu Solid Session je vybrat na každý díl CD kompilace to nejlepší, co se urodilo v hitparádě na níže uvedeném serveru, kam je zařazena každá skladba, kterou do redakce tohoto webu pošlete. Pak už je jen na ostatních, jak je písnička či track zaujme a kolik jí pošlou hlasů. Nezáleží na stylu či složitosti aranží. Záleží na zvuku a na vaší fantazii, protože ta je právě tím hybným článkem pro pokrok naší taneční scény. Koneckonců vše podstatné o hlasování i přispívání do hitparády se dočtete na internetových stránkách Solid Session. To nejpodstatnější, co bych vám chtěl sdělit je, co najdete na historicky prvním dílu této kompilace a co možná v brzké době rozhoupe stojaté vody našeho hudebního showbyznysu. Možná. Bylo by to moc fajn.

Na prvním CD naleznete 11 tracků, které již stačili obsadit první místo v hitparádě, takže takové Best Of na začátek.

Jako první se rozezní tarzanovské UAUA do rytmu pohodového breakbeatu. Projekt si říká Placebo Domingo a zajímavý vokál obstarala Kateřina. Nečekejte žádný strojově znějící breakbeat dle určitých šablonek. Výborné bicí a perkuse doplňuje hutná basa, akustická kytara a vůbec by se mi tuhle skladbu chtělo poslouchat spíše někde v klubu, než jen takhle z CD přehrávače. Na živo by to byl vynikající zážitek.

Druhý track má na svědomí projekt AF a velmi dobře si u lidí vedla jeho skladba Foolish Game. Kombinací svěžího popu a houseového rytmu dostanete typickou letní pecku. Moc se mi na téhle skladbě líbí vokál. Je přesně posazený do nálady celého songu a skvěle zpracovaný.

Jako třetí si budete moci vychutnat track Summertime Shuffle projektu Dust. Tahle věc mi přijde jako o třídu lepší produkce typu MIG 21. Opět zde dominují skvělé vokály, lounge nálada a hlavně kytary, na kterých tahle skladba prostě stojí. Prostě 3 věci: bicí, kytara a vokál. Ono to ale funguje.

Český hip-hop je teď hodně na vrcholu a není se čemu divit, že si u lidí svou přízeň našel i následující track z dílny projektu Nugget Allstars. Jmenuje se jednoduše Na Na Na a jak je jednoduchý jeho název, je i jednoduchý jeho text. Vlastně se nic moc nedozvíte, spíš se řádně pobavíte a možná si tak trochu vzpomenete na začátky Chaozzu. Tam bych tak nějak zařadil i tuhle skladbu co se slohové úrovně týče. Po hudební stránce jde spíš o uvolněný beat, žádný basový masakr.

Doteď vám názvy projektů asi nic moc neříkaly, ale Ear Drum Kru – to už možná něco tušíte. Pokud si dobře vzpomínám, jejich starší skladby jste mohli nalézt na kompilacích Czechoslovak Soundsystem, které vyšly jako příloha časopisu Tripmag. Na tomto výběru naleznete jejich track I Love The V a připravte se na vyklidněný funky zážitek v lehce nalomeném beatu, který vás určitě skvěle naladí na činnosti, které v našem státě stále ještě nejsou legální.tvyks

DJe Tvykse netřeba představovat, i když jeho sólovou producentskou tvorbu už možná ano. Na kompilaci Solid Session naleznete opravdu vychytanou skladbu Borůvkovej koláč. Zařadit tuhle skladbu do příjemně šlapajícího houseu byste asi dokázali aniž byste si jí poslechli. V tom Tvyks nepřekvapí, jako naopak v otextování celé skladby. No možná jsou o takovýchto delikatesách i zahraniční světoznámé hity, ale nevšiml jsem si, že by někdo mohl tak procítěně vyprávět o borůvkovém koláči. Hned jsem dostal chuť. Obávám se ale, že víc než hudbu budete poslouchat ten text, takže doporučuji tuhle skladbu pustit vícekrát za sebou nebo při ní ten koláč jíst, aby vám neunikla i dobrá Tvyksova práce na hudebním podkladu této skladby.

DJe Raie, donedávna ještě rezidenta Zenu v Roxy, také asi netřeba představovat. Jeho hudební nadání už také leckdo z vás okusil a mnohým se i jeho deep progressive sound líbil. Rai mě ale nejvýrazněji překvapil až právě skladbou Singers, která se nachází právě na tomto CDčku. Skvělá skladba světového formátu, kterou by podle mě do svého kufru s deskami mohl přibalit klidně i John Digweed. Tomuhle tracku prostě nechybí nic, co by správná taneční pecka měla mít. Výrazný rytmus, lehoučký vokál bez žádných zbytečných slov, jemný breakdown uprostřed a nájezd, který vás donese až na vrchol. Pro mě je tento track asi nejvyzrálejším z celého prvního dílu kompilace Solid Session.

Další taneční pecku má na svědomí další nestor naší taneční scény, kterého ale stejně známe spíše jako DJe, než producenta vlastní tvorby. javasDJ Javas představuje svou vizi infantilního popu ve svižné houseové pecce. Po výrazných hitových tendencích Raie zní tenhle track trošku chudičce, ale spíše že hlavní melodii tvoří přímo basová linka a ostatní zvuky a vokál jsou tu jen tak do počtu. Každopádně na parket nebo do baru zajímavá a roztomilá věc.

Zklidnění přináší devátý track The Blossoming v podání DJe Micka featuring Mr. Ibe. Temná downtempo skladba ve stylu dejme tomu Depeche Mode, ale neberte mě až zasa tak vážně. V téhle skladbě jako bych slyšel dalších 5 známých kapel. Depešáky mi hlavně připomíná kvůli barvě mužského vokálu.

Další vtipný a povedený český text naleznete v předposledním tracku Dejte mě práci v podání projektu Dyk More Master. Poslechněte a uvěříte. Kdyby své sociální problémy a názory na životní úroveň takhle prezentoval každý z těch lidí, co si týden co týden stěžují v různých diskusních pořadech v televizi, hned by tu bylo o něco lépe. Skvělý text v rytmu breakbeatu, nic víc ani netřeba napsat.

Originalita se projevila i v úplně posledním, opět lehce breakovém tracku. Hlavně co se jeho názvu týče. Are You Šulin. Co tím asi Ketly Mrü mysleli? No když se podívám na titulky třeba právě dnešních novin, ten šulin by se možná i hodil.

Mám tedy stručně ohodnotit tohle CDčko? Sežeňte si ho. Ani nemusíte vytáhnout paty z domu, stačí naklikat www stránky Solid Session a vše o tomto projektu, o skladbách i projektech a samozřejmě informace o tom, jak si objednat tohle multi-žánrové CD naleznete právě tam.

Hodnocení: 99%
(jak skvělá hudba, tak konečně první realizovaný pokus o zmapování české amatérské producentské tvorby, který se zdá, že má budoucnost)

Various - Solid Session CD 1
Solid Session 2005
čas: 54:01
www.solidsession.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016