RECENZE

 

Hudební recenze: Colette – Hypnotized

Máte-li rádi projekt Kaskade a s ním spojenou tvorbu vydavatelství Om, pak by právě vám mohla přijít vhod debutová deska Djky a vokalistky v jedné osobě - Colette. Příjemné houseové písničky okořeněné nádherným vokálem Colette a výbornou produkcí Ryana Raddona, to je album Hipnotized. Recenzi připravil FlyBoyEda.

 

Všichni milovníci hodně pocitové a vokální house music si na chvíli mohou oddechnout, neboť několik dalších týdnů zřejmě budou mít o hudební zábavu postaráno. Stará známá Colette, která svým nádherným hlasem kromě Djingu již dlouhá léta zkrášluje tvorbu nejrůznějších producentů a projektů, konečně vydává své vlastní debutové album. To obsahuje 13 příjemných skladeb, vyšlo na houseově-popíkovém labelu Om a vysloužilo si název Hypnotized.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je krásná Colette pouze jednou z mnoha loutek ovládaných svými producenty, opak je pravdou. Colette nejenom úžasně zpívá a dobře vypadá, ale v neposlední řadě je schopna také komponovat, a to poměrně ve velkém stylu. S výjimkou předělávky starého hitu Roberta Palmera z roku 1987 - I Didn't Mean To Turn You On se totiž autorsky nebo alespoň spoluautorsky podílela na všech skladbách obsažených na svém debutu.

Pravda, má za sebou zkušený a zvukově nesmírně výrazný producentský tým složený z takových borců, jako je velká hvězda vydavatelství Om - Ryan Raddon aka Kaskade či Tim Schumarker a Andrew Kapner, ale je to především Colette, která svým láskyplně něžným sopránem vytváří výsledný dojem, pocit a vůbec náladu svých skladeb. Možná by se však slušelo zmínit také několik přizvaných hostů. Mezi ty nej určitě patří pro tentokrát zpívající Dj Heather (Joy & Pain), která s Colette kdysi patřila do striktně dívčího čtyřčlenného Djského kolektivu SuperJane, další Kaskade vokalistka - Synthique (What Will She Do For Love) anebo chicagský floutek Diz (Iz & Diz), který ve skladbě A Little More přispěl démonicky znějícím mluveným slovem.

Co si budeme namlouvat, hudební tvorba sladké Colette, která ze svého pseudonymu rafinovaně vypustila slůvko "Dj", je uživatelsky velmi přátelská a mnohé z jejích skladeb by klidně mohly zaujmout i komerční radia. Underground už zřejmě začíná být naší drahé Colette tak trochu těsný. Má ráda především vokální house, inteligentní (a klidně i akustický) pop, nepohrdne však ani tesknými plouživě-oplodňovacími baladami či jemným náznakem electra (What's Wrong With Being Lonely, What You Want). Na svém debutovém albu elegantně kombinuje potenciální party bomby (Feelin Hypnotized, I Didn't Mean To Turn You On, What Will She Do For Love), z nichž se většina pravděpodobně dočká celé řady rozjetých tanečních remixů, s melancholickými a spíše poslechovými chill-out & lounge záležitostmi (Like The Sun, A Little More, So Special, Joy & Pain atd.). Evidentně se nikam nežene ani nespěchá, mnoho skladeb na albu Hipnotized se tak nese ve velmi poklidném středním tempu a pochlubit se může také citlivě oduševnělými texty z dílny samotné Colette. Ty se soustředí především na věčná témata jako láska, vášeň, touha a jim podobné nezbytnosti. Právě díky nim si možná Colette zamilujete ještě o něco více.

Debutové album sympatické Colette je "Omovina" jako hrom a vliv projektu Kaskade rozhodně nezapře! Hudební intelektuálové a prudiči budou remcat a prskat (remcali odjakživa, proč by měli přestat právě teď…) citlivé a nejlépe čerstvě zamilované duše si ale na její debutové desce parádně smlsnou. Po několika skladbách může album Hipnotized působit trochu monotónně, ale jinak mu v daném žánru není co vytknout a jeho poslech se pro vás stane smyslně příjemnou a uklidňující záležitostí.

Hodnocení: 80%

Colette – Hypnotized
2005 - Om
http://www.om-records.com/
http://www.djcolette.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016