RECENZE

 

DVD Recenze: Lucca - Live At Hradhouse

Dříve se říkalo: "Kdo z DJů chce mít mezi ostatními respekt, měl by produkovat vlastní desky a starat se o vlastní label", psalo se v kdejaké příručce radící DJům v začátcích jejich kariéry. Jenže toto teď splňuje téměř každý a tak nově: "Který DJ chce ve světě prorazit a být všude oblíbeným, musí natočit vlastní DVD". Naštěstí naše Lucca nepatří mezi ty DJe, kteří by natočením vlastního DVD nějak honili svojí popularitu. Ona je populární už tak dost. DVD je za 420 Kč k dostání i na shop.techno.cz.

 

Co vlastně na takové DVD dát? Na záznam koncertu či setu je přímo ideální a různé skupiny i jednotlivci toho stále častěji využívají. Určitě se hodí DVD i na prezentaci videoklipů, kompletních diskografií anebo třeba na prezentaci uměleckých sklonů daného interpreta. Jedno je však jisté. Stejně, jako se dá s hudebním CD oblbnout zákazník tím, že za jedny peníze mu můžete naservírovat až osmdesát minut muziky, ale klidně i pětatřicet, jak toho mnozí interpreti rádi a často využívají, tak podobně se dá manipulovat i s DVD médii. Na co se připravovat až se sedmnácti GB dat a materiálu, když postačí úplně s přehledem pět. Samozřejmě za stejné peníze. A obávám se, že stejný případ nastal i u DVDčka naší jedné z nejpopulárnějších DJek.

Když si DVD přibližně za čtyři sta kaček koupíte (objednáváte-li si ho poštou, tak určitě nezapomeňte na nemalé poštovné), tak nejspíš zajásáte, spatříte-li to množství položek, které lákají na obalu. A kdo si DVD Lucca - Live At Hradhouse chce pořídit, určitě to bude hlavně pro ten Lucčin set. Tak se tedy podívejme, co všechno a v jaké míře tohle DVD pro fanoušky nabízí.

Toto DVD spíše, než jako prostředek pro dlouhou relaxaci v křesle před obrazovkou/monitorem, funguje jako nějaká kniha, raději možná časopis, kterým musíte neustále listovat a který sice obsahuje zajímavé články, jenže ty nejsou nějak extra dlouhé a k jádru věci vás stejně nezavedou. Na výběr máte mnoho položek, ale u každé z nich se nezdržíte více jak přibližně deset minut a tak stále budete mít po ruce ovladač či myš a budete listovat a listovat. Jedinou výjimku tvoří samo sebou hlavní náplň tohoto DVD a to set Luccy z hlavní stagei Hradhouseu. Já se tam loni bohužel nemohl zajet podívat a tak jsem se těšil, že alespoň něco stihnu touto cestou. Jenže něco málo přes půl hodiny záznamu mě příliš neuspokojilo.

Takže co vás čeká? Půlhodinový set Luccy. Přiznám se, na živo se mi poslouchá mnohem lépe, než takhle zprostředkovaně – její styl úplně volá po nějakém lidmi zaplněném prostředí plném světel a skvělé atmosféry. Bez toho všeho mi přijde to její měkké techno malinko monotónní, bez zvratů a bez náboje. I když náplň jejího setu byla více než zajímavá – Marco Nastic, Bryan Zentz, Valentino Kanzyani a několik tracků samotné Luccy. Ale jak říkám, naživo je Lucca moc fajn a kdykoliv si jí rád poslechnu. Dále si můžete pustit krátký rozhovor s Luckou a video z oblékacích příprav a procedur, které jsou na pohled docela zábavné. V další části DVD vás čekají reakce a názory na Luccu od předních světových DJských veličin, jako určitě jsou Carl Cox, Umek, Valentino Kanzyani, Chris Liebing nebo Marco Bailey. Velké mínus bude lidem připravujícím toto DVD určitě putovat od všech těch, kteří nejsou příliš dobří v jazycích a anglicky či německy jsou schopni nejvýš pozdravit. České DVD a Češi mu nerozumí. To je docela velký problém. Já mám z jazyků také docela komplex, ale něco jsem pochytil a reakce Umeka nebo Chrise Liebinga stojí za to. Určitě vás pobaví. Zajímavý je také pohled na dění festivalu Dance Valley, do kterého vás zavede krátká video ukázka.

V diskuzi jednoho tanečního serveru jsem si přečetl názor, že dotyčný člověk si toto DVD koupil jako památku na Hradhouse. Chtěl mít prostě navždy uložené sety hlavních DJů z toho festivalu a jak nejlépe mu je nabídnout, než touto legální a placenou cestou. Bohužel se nestalo a tak se ty sety budou dál všude stahovat, protože na tomto DVD vás čekají pouze desetiminutové útržky ze setů Christiana Varely, Felipeho a Davida Squillaceho. K dispozici jsou také mini rozhovory s nimi, samozřejmě v angličtině.

V poslední fázi DVDčka určitě potěší český rozhovor s Pavlem Tesařem z managmentu Luccy a také obrazová fotogalerie – z níž je mnoho fotek hodně kvalitních a na ploše vašeho počítače se určitě budou dobře vyjímat.

Co je na tomto DVDčku skvělé, je vizuální a zvuková podoba. Zvuk je prima od začátku do konce a perfektně se doplňuje s atmosférou, která byla na Hradhouseu vytvořena. Vizuální podoba je taktéž zdařilá a je vidět, že na tomto DVD se podíleli skuteční profesionálové. Žádné nudné statické záběry na partypeople nebo zbytečně dlouhé záběry na DJe, který právě loví desky ze svého kufru. Čeká vás dynamická podívaná plná nejrůznějších vizuálních efektů.

Takže doporučit nebo nedoporučit toto DVD? Já vám ho určitě doporučit chci. Mám k němu výhrady, rozhovory mohly být v češtině, minimálně set Luccy mohl být celý, když už je to její DVD a vůbec, na tenhle titul by se toho vešlo mnohem a mnohem více. Ale i tak pravidelným návštěvníkům Hradhouseu a fanouškům Luccy tohle DVD může udělat radost, kterou ale nejspíš bude kazit jeho, na můj vkus, přemrštěná cena. Určitě bych se ale měl ještě zmínit, že za ty peníze najdete v krabičce kromě DVD i audio CD se záznamem setu Luccy s jedním trackem navíc. Snad tedy, až třeba někdy příště vyjde další DVD Lucca – Live at…, tak už
bude materiálu z její DJské kariéry tolik, že se tím bohatě zaplní jedno celé DVD.

Hodnocení: 75%

Lucca - Live At Hradhouse
formát: DVD-9 region free
zvuk: Dolby Digital 5.1
label: Acapulco Records
info: www.lucca.cz, www.acapulco-records.cz, www.mersey.cz

DVD Lucca - Live At Hradhouse zakoupíte v našem i-shopu za 420 czk.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016