RECENZE

 

Hudební recenze: Matisyahu - Youth

Ortodoxní žid z New Yorku zpívá reggae a dub. O Bohu a Babylonu. Jemu se přezdívá "rastafarián s pejzy", jeho hudbě "chasidské reggae". Není to vtip a je to výborné.

 

Shalom / Salaam!

Matisyahu Miller je z New Yorku a jeho příběh připomíná filmy Koogiho oblíbence Woodyho Allena. Může vůbec ortodoxní žid zpívat reggae a dub? Klidně, rabín nemá nic proti. Jen mu zakázal na koncertech stage diving – rozdováděné skoky z pódia do publika, protože správný žid se nesmí dotknout jiné ženy než své manželky.

Už z toho se dá soudit, že víra, kterou Matisyahu vyznává, není pouhou pózou. Přesto působí jako efektivní image. Na druhou stranu proč by nemohl žid zpívat reggae, vždyť rastafariánství má s judaismem mnoho společného. Matisyahu ale nepřekvapuje jenom skoro neuvěřitelným mícháním kulturních a náboženských "rozdílností". Hlavní je hudba.

A ta je výborná. Youth je album plné silných, dobře zazpívaných, melodií a biblických textů podpořených povedeným toastingem – stylem rapu, který je pro reggae a dub typický. Sem tam je naznačeno lehce modernější aranžmá, něco v duchu r’n’b (Time of Your Song). Emoce ale spolehlivě rozpumpuje i jednoduchá pocitovka What I’m Fighting For jen tak vybrnkaná na kytaru.

Matisyahu se nebojí rockově rozburácet kytary (Youth), ale mezi největší vypalovačky jednoznačně zapadají "reggaečka", která vyšperkuje tím nejlepším, co může – svojí barvou hlasu. Jerusalem, Fire of Heaven/Altar of Earth, Dispatch the Troops a samozřejmě už slušně provařená King Without a Crown jsou věci, u kterých mrazí na zádech.

Hodnocení: 90%

Matisyahu: Youth
Sony BMG, 2006
www.matismusic.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016