RECENZE

 

Hudební recenze: No Money – Drum Drama

Borci z ostravské dvoiky.troiky Cash a Credit přichystali pro Drum Drama tak silnou sérii, že se z toho robkám orosí tanga! Dvanáct zvukově vybroušených tracků tvrdě útočí na polapené slechy a není divu – vždyť čerstvou hitovku Blast chce hrát i Ed Rush! Novinku, kterou No Money dali dohromady s BanBanem na albu nenajdete. Ale jsou tu jiné perly. Vybere si každý.

 

Ostravské "dirty breaky"

Není to první české drum & bassové album, ale je to první české drum & bassové album, které si může koupit kdokoliv, odkudkoliv na světě. A to je dobře, protože No Money krutě drtí veskrze současné polámané beaty. Zvuk No Money vznikl tak, že duo sebralo nové trendy a osvědčené postupy, bez kterých by drum & bass nebyl drum & bassem, a protáhlo je rezavějícími trubkami Vítkovických železáren.

No, možná tahle procedura prošla skrz Novou huť, výsledek je každopádně jasný. "Dirty breaky" a několikanásobné fraktury sice nezapřou určitou inspiraci trojicí Noisia. No Money ale na jejich vlivech staví veskrze vlastní Vize, sem tam ponořené do skočného rytmu, který kdysi mohl být nu school jump-upem (ale to už je dávno)…

Hosté Sub.d.visionz, Ibogain, Dephzac a BanBan obohacují album o svoje nápady a je zajímavé poslouchat, jak si každý z nich s No Money stylově sedl. Jakoby spolu všichni dělali tracky odjakživa! I když dobře vytrénované ucho sem tam rozpozná malou zvukovou odchylky, které celkovou atmosféru alba slibně zpestřují.

Když se No Money do toho opřou dohromady se Sub.d.visionz, není úniku. Paranoidní Scary Tale ani chytlavá Discharge Unit nejsou vůbec klidné. Ne ve smyslu nějakých brutálních hlukových útoků – zvlášť Scary Tale (a je to nová verze, kterou jste na webu nemohli slyšet) je ódou na neklidně polámané breaky. Čili ódou na radost.

Drum Drama obsahuje víc dancefloorových hitů než kdejaké druhé album zahraničních "hvězd". Mají tam sice jeden, maximálně dva slabší kousky, které by na vinylu dobutovaly nanejvýš na B stranu. Jenže Drum Drama mě zatraceně baví. A pokud nefňukáte u bolavých vokálovek nebo si nemalujete oční stíny ve stylu "Honzíkovy electro cesty", nadchne vás taky!

Hodnocení: 90%

No Money: Drum Drama
Evopro Recordings, 2006
www.evopro-recordings.com


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016