RECENZE

 

Eduo od Niky77 na černém vinylu

Není to ani týden, co člence bookingu Techno.cz a charismatické DJce jménem Nika77 vyšel po dlouhé době nový track na černé asfaltové placce, která se pro některé točí stejně důležitě jako Země kolem Slunce. Pojďme se na The Seventy EP z německého labelu Tekknik Experimental podívat blíž.

 
Label Tekknik Experimental je nováčkem na techno scéně. Přesto se především druhý release velmi silně uvedl a usadil se v kufrech či na CDs Carla Coxe, Bena Simse nebo Davea Clarka. První release nesl také českou stopu. V poslední době hyperproduktivní Lucca zanechala na EP „Wide White“ otisk jménem „Iguazu“.

„The Sevety EP“ nabízí 4 skladby:

NIKA77 - "Eduo"
GRG - "On Strike"
KUBE 72 - "Break My Back"
KUBE 72 - "Break My Back" (Chris Finke's "Wildamoose" remix)

Stranu A tedy jako první opanuje Nika77 se skladbou "Eduo". Po líbezném intru, které v sobě neskrývá ženskost, se spustí rytmická smršť s dunivým bassem jako základním kamenem. Kdo by si myslel po prvních sekundách, že tohle nebude taneční, zmýlil by se. Přestože pro pozorné uši nadále zůstává ve hře drobná melancholická melodie, řítí se Eduo nekompromisně vpřed. Tato hodně zvukově pestrá skladba má tu typickou vlastnost, kdy si říkáte, že už bude konec a hle, teprve polovina. V polovině nechá všechny Nika77 trochu odpočinout a na pár taktů se vytratí dunivá mašina. Co přijde poté? Energie…

Druhým, kdo se představuje na straně A je projekt s názvem GRG. Ačkoli jsem „googloval“ jako divoký, nepodařilo se mi nic o GRG najít kromě informace, že jeho jméno se již objevilo na prvním EP labelu Tekknik Experimental a to podepsané pod skladbou "Times Are Changing". Tentokráte nabízí GRG skladbu „On Strike“, která je velmi temná a zdánlivě se v ní toho moc neděje. Opak je však pravdou. Velice zajímavě se mění v průběhu skladby rytmika z rovné, přes lehce nalomenou až zpět k rovné. Klokotavé zvuky, backspin efekty, řinčící hi-hats. Hodně zajímavý DJský nástroj.

Strana B patří dlouholetému DJi a světoběžníkovi jménem Kube 72, který už v Čechách dvakrát vystupoval. Jako DJ se věnuje hodně energickému pumpin’a tribal technu. Kopec energie přímo srší ze skladby „Break My Back“. Jednoduchá, leč dokonale fungující rytmika doplněná o probublávající 303ku. To je voda na vzpomínky generace dnešních sedmadvacetiletých kluberů. Tato skladba rozhodně najde cestu k velké řadě DJů.

Chris Finke byl před několika lety považovaný svými djskými vystoupeními za jasného nástupce Jeffa Millse. Brilantní mix ze 3 gramofonů, zvraty a neustálé exploze techno energie je to, co zdobí Chrise. Tentokráte svůj um a styl předvedl v remixu na skladbu „Break My Back“ od Kube 72. Chris dodal originálu obrovský kus energie a přidal desítku dalších zvuků a samplů včetně těch lidských. Spolu se základním release infem o „The Seventy EP“ přišla i informace, že právě tento remix zaznamenává obrovský úspěch při vystoupeních takových ikon jako jsou Carl Cox, Ben Sims a Dave Clarke. Uznávaný DJ a moderátor Anthony "Shake" Shakir z Detroitu „Wildamoose remix“ držel několik týdnů v detroitské TOP 10.

Nedalo mi to a Veroniky jsem se optal na pár otázek:

Ahoj Veroniko, jak se vede?
Ahoj.Vede se skvěle.

Mám doma na gramci novou placku jménem The Seventy EP. Copak mi o tom povíš? :o)
Je to úplně nová deska, kterou vydala německá značka Tekknik Exprimental a já na ni mám skladbu s názvem Eduo.

Je to tvůj první techno release na vinylu, že? Jak se to liší od releasu na CD?
Už jsem na vinylu před pár lety vydala kromě loopů na Fylo jeden track u již neexistujícího českého labelu TechEx. Jmenoval se Písnička a bylo to spíš downtempo (nepočítám-li pár djs, kteří to zrychlili na 45 a hráli jako techno :-)). Od releasu na cd se liší třeba tím, že vinyl si nepřepálíš. Ale jinak je to úplně jedno na čem to vyjde.

Eduo je hodně zvláštní název. Co je to?
I když všechny svoje věci nazývám většinou podle rostlin, tohle byla vyjimka a neznamená to nic. Je to jen pěkné slovo.

Mně se tahle věc hodně líbí. Chystáš na vinyl další skladby?
To mě těší, že se líbí. Určitě bych ráda vydávala dál, materiál je, ale zatím nemám nic konkrétního sjednané.

Jak to jde s hraním? Kde jsi se letos nejvíce pobavila?
Jde to dobře, ale mohlo by být i líp. Znáš to...Jinak nejvíce jsem se pobavila klasicky na Czech Tekku.

Hodně se těším na tvé vystoupení na Shotgunu s Maylou. Ještě jsem neměl možnost tohle combo slyšet. Jaké to bude? Co chystáte?
Budem se snažit, aby se to líbilo minimálně jako zatím pokaždé, když jsme takhle hrály. Nechystáme nic special, tohle společné hraní je čistá improvizace a zábabava.

V poslední době kombinuješ svá vystoupení s videoprojekci. Jak k tomu došlo?
Myslím, že obraz je u hudby, zvláště té, ve které se nezpívá, strašně důležitý a častokrát projekce na parties vůbec nekorespondovaly s mojí hudbou. Tak mě napadlo to takhle spojit. Navíc mám kolem sebe spoustu šikovných lidí, kteří videu opravdu rozumí a moc mi s tím pomáhají.

Příjde mi, že v projekcích se děje spousta věcí. Oč tam jde? Jsou to nějaké příběhy?
Jak u kterých. Mě se právě líbí to, že můžem využít spoustu našich původních videí a utvářet tak mnohem víc osobitý styl, než jen míchat profláklé spirálky atd. Jinak příběhy tam někdy jsou a někdy je to zas jen náladová koláž z obrazů. Každopádně víc než abstrakce mě v tomhle ohledu lákají konkrétní obrazy, věci, které známe s běžného života.

Připravuješ projekci i pro vystoupení s Maylou?
Jo, myslím, že tam určitě přinesu minimálně předem připravené dvd.

Jaká deska tě v posledních týdnech nejvíce zaujala?
Takashi Wada " Araki ", protože je prostě dobrá.

Ptám se headlinerů Shotgunu na zajímavou otázku, zda-li rádi chodili do školy. Jak to bylo u tebe?
Jak kdy. Jako malá ráda, v pubertě pochopitelně nerada, ale obecně si myslím, že jsem spíš studijní typ, než ne.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016