RECENZE

 

Recenze alba Span od Blue M a krátký rozhovor s tvůrcem

Máte rádi zvuk současné elektroniky a zároven vás zajímá, co se děje na české nebo slovenské scéně? Pak právě pro vás tu mám tip na něco ze žánru.

 

Slovenské nezávislé vydavatelství Ambsine vzniklo v roce 2003 a dosud má na svědomí jednu kompilaci a dvě alba, přičemž to poslední vyšlo letos v září. Jmenuje se Span a představuje se nám na něm Slovák Blue M, vlastním jménem Matúš Borovský. Hned na první pohled mě zaujal obal cédéčka s motivem hor. Dýchnul na mě jistou náladou a s tou jsem se pustila i do jeho poslechu.

Album startuje kraťoučkou ambientní skladbou Lakes, která nás příjemně naladí k poslechu dalších dvanácti tracků. Ty už nejsou v tolik ambientním duchu, i když atmosférické plochy tu stále hrají velkou roli. Jako pozadí za zajímavě pochroumanými rytmy navozují  často skoro melancholickou náladu. Některé skladby působí ze začátku až tajemně. Většinou se však pomalu rozvinou v povedené IDM, kde na čas dominuje průrazný beat a živá rytmika. Pak se ale opět začne někde z pozadí vynořovat plocha, která svou atmosférou a melodií svádí ke snění v bdělém stavu. Matúš údajně při tvorbě používal živé nahrávky přírody, které můžeme zřetelněji identifikovat například v oné první skladbě.

I když jsou skladby na albu pěkně poskládány, jsou zde kousky, které překvapí. Třeba track E.G., osmý v pořadí, je jednoduchý melodický motiv v podání jediného nástroje připomínající spinet. Zvuk tohoto nástroje můžeme v menší míře slyšet i v jiných skladbách na tomto albu, což patřičně vykresluje celou jeho náladu.
Pokud vás zajímá současná, více či méně poslechová elektronika u nás nebo na Slovensku, určitě si Span poslechněte.

Blue m - Span
Ambsine 2006
www.ambsine.sk



Rozhovor s Matúšem Borovským k albu Span.

Nejprve bych se tě ráda zeptala na úplně základní věci jako třeba kdo je Blue M a odkud pochází?

Blue m je pseudonym pod ktorým vystupujem. Volám sa Matúš Borovský a som z Trnavy - malého mesta blízko Bratislavy.

Do rukou se mi nedávno dostalo tvoje album Span a moc se mi zalíbilo. Je to tvůj první release, nebo si už něco vydal před tím?

Som rád, že sa Span páči. Je to moje prvé oficiálne vydané CD. Už pred ním mi vyšlo pár skladieb na výberoch (Beefree2003, Out of place arts 2004, Ambsine vol.1 2004), zopár remixov (Hudba z marsu-trávnice 2005, Poo - , Karaoke Tundra – Garbareister 2005) a ešte predtým som spravil zopár demo CDs…

Je tam třináct skladeb. Jak dlouho si na nich pracoval?

Trvalo mi to asi 3 roky. Ale prerušovane, pretože som popritom stále robil aj iné skladby a hľadal vydavateľa:)

Dočetla jsem se, že jsi ve skladbách používal nějaké živé outdoor nahrávky. Popravdě řečeno je tam neslyším. Jsou tak zmodulované, nebo je to čistě elektronická hudba?

Živé nahrávky sú použité napr. v skladbách Lakes, Greyhill – tam sú úplne ‘čisté’ (ušpinené iba šumom z nekvalit. prevodníkov), alebo v skladbe Jasuzzmine, kde som si nahral večeru, ktorú som rozstrihal, zgranuloval, znova rozstrihal a moduloval…

Děláš i jiný styl hudby, než představuješ na albu Span a jakou hudbu ty sám běžně posloucháš?

Snažím sa príliš neškatuľkovať to čo robím, je to skôr náladová záležitost. Bežne počúvam skôr elektronickú hudbu (napr. Warp records – Autechre, Afx…), ale takisto mám veľmi rád aj klasiku (Debussy, Ravel, Cage…) alebo teraz v poslednej době napr. Kings of Conveniences...

Vzpomínám si, že jsi hrál začátkem roku v Praze na festivalu Sperm. Hraješ často live a jak takové hraní probíhá? Zajímá mě to, protože u velké části současných elektronických koncertů vůbec nevím, co se děje na monitoru onoho vystupujícího. Pokud tedy hraje sám a po celou dobu stojí za laptopem a cosi tam dělá.

Na akciích hrávam od roku 2000. Mám pár spôsobov ako hrám – závisí to od toho, čo všetko si beriem so sebou. Například na Sperme som hral čisto z nordmodularu, sequencera+kontrolera, čiže priebeh skladeb vznikal priamo tam. Potom mám k dispozícii Ableton, hral som už aj z Reaktora, Reasonu a v začiatkoch som používal Fasttracker, v ktorom som robil všetko:)

Na obalu jsou hory a postava člověka. Ty jsi Slovák, tak mě napadlo, jestli to nejsou Tatry a ten člověk třeba ty…? Máš nějaký zvláštní vztah k horám?

Na tej fotke som ja. Fotka je z Roháčov (Západné Tatry). Páčila sa mi nálada tej fotografie a rozpätie, ktoré zachytila... Hej hory mám rád veľmi. Keď vypadneš z mesta a nemusíš počúvať hukot áut, dýchať smog a hlavne ísť do práce:)

Díky moc za rohovor.

Nie je za čo, dík aj ja:)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016