RECENZE

 

Hudební recenze: Heiko Laux – Waves

Co se vybaví vám, když se řekne Kanzleramt? Mě rozhodně Alexander Kowalski, Johannes Heil a dobrá taneční produkce v rytmu techna. Opravte mě, pokud se mýlím, ale přijde mi, že výše uvedená jména tak trochu zastiňují samotného tvůrce tohoto úspěšného a známého německého labelu, Heiko Lauxe. Přitom právě on má na tomto labelu nejvíc vydaných vinylů a alb. A v těchto dnech mu vychází další. Ani už nevím kolikáté. Jmenuje se Waves.

 

Samozřejmě že vím, kolikátá v pořadí je to Heikova deska. Šestá od roku 1998, pokud počítáme pouze jeho alter ego Heiko Laux. Spolu s dalšími pachateli, mimo jiné s Johannesem Heilem, spáchal také několik dalších dlouhohrajících děl. A přestože toho udělal pro hudební svět tolik, tak trochu mi přijde, že stojí ve stínu svých vychovaných potomků. V pozitivním vidění věci ale zas můžeme počítat s jeho tvorbou bez zbytečného tlaku veřejnosti a bez toho, aniž by dělal muziku v očekávání nějakého velkého díla. Naneštěstí se mu, stejně jako loni s albem Spread, poměrně velké hudební dílo povedlo.

Album Waves začíná pěkně zjemna. Naladí vás příjemným melodickým intrem Waves Ahead, které je možná až zbytečně odděleno pauzou od prvního regulérního tracku Journeys. Jemu vévodí tepavý beat a nenáročná melodická linka poupraveného zvuku elektronických kláves. Po další, až nepříjemné pauze, následuje track Sharpened. Těch pauz je škoda. Waves je vyloženě klubové album a nikomu se přeci v klubu nelíbí výpadky zvuku. Sharpened je o třídu údernější track, než jeho melodický předchůdce. Dominuje mu hutný beat a basy, monotónní režie a svěží nadhled nad všemi ostatními podobnými, leč nudnými techno tracky jiných producentů.

Změnu v rytmu a náladě přináší track Writin Time Part 1. Kopák v něm uslyšíte jen zřídka, za to pravidelně se ozývá jeho typická odezva přicházející na druhou dobu. Namísto onoho kopáku si své sólo rozehraje bublavá basa, která z tohoto tracku učiní zajímavou, i když trochu natahovanou kompozici. Fire At Will zklidní ještě více a, podobně jako intro, rozehraje příjemnou nenáročnou melodii vhodnou k zasnění. Ovšem nesněte déle jak dvě minuty nebo vás ze snu honem rychle vyvede další track. The Bridge už zase šlape pěkně od podlahy. Pokračování skladby Writin Time přichází na řadu právě teď a opět bude strhávat vaši pozornost do uklidňující atmosféry. Tentokrát v ní už naleznete plnohodnotný nerovný rytmus doplněn o jakési kosmické zvuky. Závěrečné dva tracky už ale patří tanečním beatům. Shared Wave nabídne trochu tribalu a poslední Present Wave s vámi protančí zbytek desky.

Jediné dvě vady na kráse to má. Všechny skladby by mohly být zmixovány k sobě a jednotlivé pauzy by neměly tak rušivý efekt. Po čase si na to zvyknete, ale jednolitý mix by této desce slušel víc. S tím by souvisela i trochu jiná posloupnost tracků. Možná až zbytečně po klidném offbeatovém tracku následuje taneční nášup, který je dalším trackem degradován zpátky do poslechové sféry. Albu Waves by mohla lepším poskládáním skladeb mnohem lépe gradovat atmosféra. Tracky na to má přichystané výborně. A právě jednotlivé skladby jsou tím největším měřítkem pro hodnocení celého alba, které tak zůstává vysoko nad průměrem. Heiko Laux dal po roce opět dohromady desku, která je příjemná, taneční a lehká k uchopení.

Hodnocení: 85%

Heiko Laux – Waves
formát: CD
čas: 43:48
label: Kanzleramt
kat.č.: KA133CD
info: www.kanzleramt.com

tracklist:
01 Waves Ahead
02  Journeys
03  Sharpened
04  Writin Time Part 1
05  Fire at Will (Theme Mix)
06  The Bridge
07  Writin Time Part 2
08  Shared Wave
09  Present Wave

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016