RECENZE

 

Hudební recenze: Alexkid - Caracol

V F-Comu si v poslední době přijdou na své hlavně hudební podivíni a vědátoři, kteří si své zvrhlé choutky ukájejí v abstraktních hudebních kompozicích a nevšedních albových počinech. Naposledy třeba album projektu Gong Gong toho bylo hodně příjemným důkazem. Že ale ještě guru pařížského labelu, Laurent Garnier, nezapečetil svůj chrám před hudbou o něco víc přístupnější širšímu okolí, tak toho je zas důkazem deska Caracol od Alexkida.

 

Jestli vás ale teď napadlo něco o zpívánkách a líbezném muzicírování, tak jste trochu na omylu. Fanoušci pařížského kolosu jsou sice už asi zvyklí na ledasco a tak některé skladby, jako třeba úvodní Riverfow pro ně budou poměrně jednoduchým balastem, ovšem tato skladba s nenávratně upraveným vokálem Keitha Thompsona do podoby robota, se víc než jako intro brát nemůže. Až následující track Decibelly vám ukáže, v jakém směru se Alexkid na své nové desce pohybuje. Ovšem zas ne tak úplně. Alexkid je hudební chameleón a tak v jedné skladbě vám dokáže, jak umí příjemný track s nenásilnou melodií a čistými zvuky v pohodovém tanečním rytmu (Decibelly, Mare Alta) a v zápětí na vás vychrstne směs podivných zvuků v ne zrovna úhledném electro balení (Love Letters, Caracol).

Až na pár výjimek, kdy se ve skladbách objeví vokál nanejvýš ve formě občasného zahlášení "music" či "basic", které si Alexkid určitě neměl problém "nazpívat" sám, mu pomáhali na některých skladbách profesionálové. V již zmíněné skladbě Riverflow hlas Keitha Thompsona nepozná nejspíš ani jeho maminka, ale v takové Nightshade, mimochodem velmi vydařené, líné electro skladbě, si fanoušci hlasu Lissette Aley určitě pošmáknou. Je eroticky nabitý asi stejně jako Liset vypadá, takže fakt hodně a slova jí do úst vložil pro změnu Keith Thompson. V závěrečné, ambientně laděné skladbě Back And Forth, si pak uspávacím hlasem s vašimi očními víčky pohraje Daniella D´Ambrosio.

Album Caracol je zlatou střední cestou na poli současné elektronické hudby. Nese v sobě trochu klasické a možná old schoolové elektroniky, která neurazí a příjemně se poslouchá a je vyváženo trochou toho odvážnějšího a syrovějšího zvuku, který nakopne a nastraží vám uši. V F-Comu hudební renesance nadále trvá a nové album Alexkida vám proto vřele doporučuji.

Hodnocení: 90%

Alexkid - Caracol
formát: CD
čas: 43:04
label: F Communications / PIAS
kat.č.: F 252 CD




Alexkid
Alexis Mauri vydal svůj první vinyl Playground v roce 1997 a hned se upsal labelu F Communications, kde až na jedinou výjimku vydal veškerou svou dosavadní tvorbu. Ta čítá tři dlouhohrající alba a mnoho singlů. Nejčastěji skládá hudbu v rytmu houseu, tech houseu, ale nebrání se ani downtempově laděným skladbám. Jeho remixérské schopnosti okusili například pro F-Com typičtí Nova Nova či projekt Llorca, ale také Robert Miles nebo Didier Sinclair. Z posledního alba Caracol vyšel na vinylu singl Nightshade s remixy od Chicken Lips, Rodrigueze Juniora a projektu [T]ékël.


Ukázky z alba Caracol naleznete na domovské stránce Alexkida:
http://www.alexkid.com/

a na jeho myspace stránce:
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=53371423

Album Caracol můžete zakoupit zde:
http://www.audio3.cz/goods.asp?gid=980532

Video singlu Come With Me z předchozího alba Mint zde:
http://www.youtube.com/watch?v=6lGvPLpEfbY

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016