RECENZE

 

Recenze: Blue Six - Aquarian Angel

Majitel houseové značky Naked Music Jay Denes není jen schopným šéfem svého labelu, je také velice kvalitním a zaslouženě úspěšným producentem. Jeho projekt Blue Six vydává nové album - následovníka skvělého Beautiful Tomorrow z roku 2004. Je věnováno především fanouškům vokální soulful - lounge house music. V recenzi se dozvíte více.

 

Hudba, kterou na cédé a černých plackách vydává americký (převážně) houseový label Naked Music, je synonymem pro maximálně vyklidněnou a silně euforickou pohůdku. Především pak, pokud máte rádi vokální soulful house music s prvky jazzu, soulu, rnb a nejrůznějších exotických vlivů. Chlapík, který v roce 1998 společně se svým kamarádem Dave Boonshoftem Naked Music založil, se jmenuje Jay Denes a každý správný fanoušek Naked Music jej zná také skrze jeho vlastní projekt Blue Six.

Pod jeho jménem vydal v roce 2004 výborné album Beautiful Tomorrow, na jehož kvalitách se později shodli jak fanoušci, tak kritici a neignorovala jej ani rádia. Když si pak tohle parádní album a s ním související remixy oblíbili i lounge house music & downtempo djs po celém světě, začalo být více než pravděpodobné, že se jednoho dne dočkáme zajímavého a dost možná stejně kvalitního pokračování. Ta chvíle přichází právě ted! Jay Denes aka Blue Six vydává své v pořadí druhé autorské album Aquarian Angel a už při prvním náhodném poslechu je zcela zřejmé, proč je Naked Music tak úspěšným labelem.

Jak sám  přiznává, při komponování alba Aquarian Angel posbíral a využil veškeré muzikálně pozitivní elementy, jenž učinily album Beautiful Tomorrow tak moc příjemným na poslech. I nadále zůstává věrný svým typicky vyklidněným sexy rytmům - sem tam dokonce přecházejícím v půvabné downtempo, jemně vibrujícím perkusím i nádherným ženským vokálům s ambientně laděnými plochami v pozadí. Dává si přitom moc záležet, aby jeho skladby obsahovaly to správné množství sofistikovaného jazzu, soulu, inteligentního rnb (nebo spíš jeho vokály) a exotických - nejlépe afro-brazilských prvků. Sem tam sice sklouzne k popu a plouživě-oplodňovacím love songům, ale i ty mají v jeho okouzlujícím podání něco do sebe.

Aby si Jay kvality svého dílka a s nimi spojený úspěch ještě více pojistil, přizval na svou albovou novinku také svých několik dvorních vokalistek. Aya, Lisa Shaw i Catherine Russell se svými přesvědčivými výkony vyznamenaly již na Beautiful Tomorrow, velkou devizou alba se stávají i nyní. Každá z nich disponuje naprosto specifickým hlasem odlišného zbarvení i osobitým vokálním projevem. Jejich půvabné hlásky nás pak provázejí napříč celým albem, občas ve své přirozené kráse, jindy s pomocí efektů. Není divu, že jak Aya, tak Lisa Shaw vydaly svá sólová alba právě na Naked Music. K intenzivní pocitovosti alba přispívají také inteligentní, citlivé a na house music až nezvykle smysluplné texty. Řeší vztahy, lásku a několik dalších pro život důležitých věcí, celému albu dodávají patřičný lesk a šmrnc. Možná právě díky nim zní album Aquarian Angel chvílemi tolik bezstarostně až happy, místy zas lehce zranitelně a bolavě. Není třeba vychvalovat některé skladby na úkor jiných (i když první singl Tropicalia s úžasným vokálem Lisy Shaw je prostě bomba!), album je kvalitativně velice vyrovnané a tak nějak komplexně fajn.

Díky autorově kompozičně-zvukové vyzrálosti, citlivému nakládání s nástroji/vokály, pocitově intenzivní ale i sexy atmosféře (umocněné navíc skvělými texty) a výraznému harmonickému účinku se album Aquarian Angel stalo velice důstojným a podobně příjemným následovníkem svého slavného předchůdce. Je pozitivní, inteligentní, smyslné i euforické, a to se dnes skutečně nedá říct o každé desce. Do jedinečného kouzla či kvalit Beautiful Tomorrow mu možná pár procent chybí, ale ani to nemění nic na tom, že se jedná o hodně povedené a maximálně svěže znějící album. Jay Denes může být se svou prací spokojen, příjemný poslech.

Hodnocení: 80%

Zvukové ukázky:
http://www.juno.co.uk/ppps/products/259845-01.htm&highlight=blue%20six

Bude se vám líbit, máte-li rádi: třeba Charlese Webstera a jeho úžasný projekt Presence.

V souvislosti s tímto albem doporučujeme: Presence - All Systems Gone, Charles Webster - Born On The 24th Of July, Miguel Migs - Those Things, Latrice - Illuminate, Gaelle - Transient, Aya - Strange Flower, Lisa Shaw - Cherry a kterákoliv alba & kompilace z katalogu Naked Music.

Blue Six - Aquarian Angel
2007 - Naked Music Recordings
http://www.naked-music.com/
http://www.astralwerks.com/bluesix/about.html
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=146903935

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016