RECENZE

 

Recenze: Michael Burian – The DVD

Nedávno se mi do rukou dostalo nové DVD Michaela Buriana, které se tak trochu tajnůstkářsky jmenuje „Michael Burian – The DVD“, což o obsahu moc nevypovídá. Hned první menu ukazuje, že se skládá ze tří částí, tak se nyní koukneme, co tedy skrývá...

 
Po vložení lesklého kotoučku do DVD přehrávače se objeví menu, ve kterém jsem si hned zvolil první položku: „Live @ Prague Arena“, což není nic jiného než hodinový videozáznam Michaelova setu z loňské akce Michael Burian and Friends. Po hudební stránce je to set zajímavý a myslím, že kdo tam tehdy byl, bude na tohle DVDčko koukat tak trochu se slzou v oku při vzpomínce, jaké to tam bylo. Myslím, že tohle video docela dobře ukazuje, jak taková velká party vypadá. Ta atmosféra je doslova cítit – a tak to má být. Video je dobře sestříhané a je na něm vidět velký kus práce, který nad tím střihač strávil – už jen díky tomu, že je video zesynchronizováno s hudebním záznamem, takže je to skoro jako sledovat live přenos z party v televizi. Prostě paráda. Není snad ani co vytknout.

Po skončení záznamu Michaelova setu z T-Mobile areny jsem si zvědavě pustil Bonus – „All in 2 minutes“. Tohle video krásně ukazuje, jak postupuje stavba stage a upevňování aparatury a světelného parku. Také je poznat, že party se připravuje déle, než pak probíhá. Určitě to byl skvělý nápad. Celý záznam je snímán statickou kamerou umístěnou na VIP části tribuny naproti stagi, takže je o dění v hale pěkný přehled. Každý, kdo si tohle prohlédne, tak se může pousmát, ale tak trochu i zamyslet nad koncem tohoto videa, kde zbydou po pařících lidech závěje odpadků, které vzápětí odklidí asi tucet lidí.

Velmi zvědav, co se skrývá pod názvem „On Tour VJ mix“, jsem si toto video pustil. Je to VJ mix udělaný z videí, co Michael Burian natočil na svém turné po světě. Je to velmi zajímavě udělané, ale už jsem se nedokázal dodívat na celé video, protože je udělané opravdu jako VJ set - samé prostřihy, opakování záběrů a to mi nepřijde jako dobrý nápad dávat na DVD. Určitě ale stojí za to si ho aspoň krátce zkouknout a podívat se na nějaké zajímavé části – každý si něco najde. Na DVDčku jsou také tři Michaelovy klipy – Praha, Blow Me a Dangerous Place. Ještě však zbývá zmínit se o interview videu či spíš takovém kratším dokumentu o Michaelovi samotném. Video bylo točeno loňské léto na cestách Michaela na různé festivaly. V interview se dozvíme mimo jiné proč, jak a kde začal s hraním, zda si své sety dopředu připravuje, nebo jak se rozhoduje, co během večera zahrát. Naprosto není co interview vytknout. Snad jen to, že mohlo být trošku obsažnější.

Finální verdikt je tedy 4/5 a to nejen kvůli obsahu, ale i skutečnosti, že DVD se prodává za příjemnou cenu 350 Kč. Kdo před rokem na akci, jejíž záznam je hlavní náplní DVDčka, byl, ten si oživí, jaká skvělá atmosféra tam panovala. Kdo tam nebyl, ten pozná, o co přišel. Michael Burian – The DVD – na takové to domácí paření...
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016