RECENZE

 

Hudební recenze: James Zabiela – The Perseverance EP

Vždyť je to ještě mladíček. Jenže kolik toho má už za sebou? Mnozí z vás by mu mohli z pozice staršího bráchy rozdávat rady na všechno možné a přitom právě od něho spousta začínajících DJs obšlehává jeho originální hudební styl. Řeč je o osmadvacetiletém britském géniovi jménem James Zabiela. A i přes svůj velmi nabitý kalendář nám stihl ještě před rozbalením dárků přichystat jeden vlastní – nové EP. Kruci já snad začnu věřit, že někdo má k dispozici denně víc, než jen 24 hodin :)

 

Jezdí po světě se svými vytříbenými sety, míchá kompilace (letos to byla povedená One + One ve spolupráci s Nicem Fanciulliem) a ještě má čas na vydávání vlastní tvorby. O remixech ani nemluvě, by’t pro letošek si alespoň od nich dal pokoj. V takovémhle zápřahu už více jak sedm let. Však i u nás jsme měli možnost sledovat tohoto mladíka, tehdy jako dvaadvacetiletého, jak k nám měsíc co měsíc přijížděl odresidentovat svojí Reason noc v pražském klubu Roxy. Ty časy jsou pryč a vlastně až letošní rok byl prvním, kdy se tu ani jednou neukázal. James se ale rozhodně nepoflakoval ve své rodné Británii. Naopak, v létě připravil svůj jednostranný singl Human, na začátku podzimu vinyl No Pressure spolu s již výše uvedeným Nicem Fanciullim a teď? Teď hned čtyř trackové EP nazvané The Perseverance. Tak se na něj pojďme podívat.

Byť je James Zabiela známý svými fůzemi houseu a breakbeatu, kdo by na jeho novém EP očekával nějaký výraznější a déle trvající zlomený rytmus, byl by určitě brzy přesvědčen o opaku. Strojovou tucku tu však nenajdete také ani jednu. Titulní skladba Perseverance je kombinací tanečního progressive houseu s deep náladami a zvuky. Myslím, že nejideálněji by zafungovala ještě před půlnocí na parties typu Zen. Jednoduchá melodie v tepavém beatu není žádný převrat, ale vkusně jí doplňující vokál a zajímavé zvuky v základní struktuře tracku z ní dělají velmi pohodovou a neoposlouchatelnou záležitost. Následující skladba No Other Way But Down začíná mimo jiné samplem připomínající zvuk připojujícího se starého klasického telefonního modemu k internetu. Jó, kde jsou ty časy :) Zpočátku tento track vypadá na o něco tanečnější záležitost, hlavně díky syntetičtější basové lince, ovšem postupně se struktura beatu obalí dalšími prvky "mimo rytmus" a dál pak tepající charakter skladby zčeří sampl klavíru. Opět nechybí mužný vokál a vlastně opět nechybí ani pohodová houseová nálada tohoto tracku. Jen už je méně progressive.

Ve vyšších patrech této recenze jsem se zmiňoval o letním jednostranném singlu Human. Pokud se k vám nedostal, slyšet ho můžete i zde. Tedy obrátíte-li desku na protilehlou stranu :) Delší a ambientnější intro této skladby se rozvine nakrátko do nalomeného beatu, ale 4/4 rytmus dá vzápětí progressive houseu zapravdu. Ideální skladba na rozjezd setu. Navíc delší ambientnější pasáže jsou pastvou pro uši. Trochu škoda, že ten brekbeat zezačátku nedostal o něco více prostoru, jinak jde ale o další příjemný track. K vyvážení oné zasněnější atmosféry předchozí skladby je tu pak poslední track Phaser Fire. Nasekané spodky, elektrizující zvuky a o něco méně melodičtější melodie. Prostě báječná záležitost, které na kráse vadí trochu jen zdlouhavější rozjezd a následný průběh skladby natahovaný o zbytečné minuty navíc.

Čistě 4/4 charakter Jamesovi Zabielovi sluší stejně jak jeho hraní si s breaky. On je prostě všeuměl a zatím na co šáhl, to se zdařilo. Doufejme, že rok následující bude patřit právě jemu a že nás opět poctí svojí návštěvou. Respektive že ho k nám někdo pozve. The Perseverance EP live by to totiž bylo výborným zážitkem.

Hodnocení: 85%

Víte, že…:

… James Zabiela několikrát poskytl video-lekce mixování a na serveru YouTube jich je celá řada? Rozhodně si tam do vyhledávacího okna zadejte jeho jméno. A jak to vypadá, když Jamese unese UFO a on následně uspořádá mezigalaktickou party, se můžete kouknout už nyní.

JAMES ZABIELA – THE PERSEVERANCE EP
čas: 34:13
formát: 12“
release day: 17.12. (UK, zbytek světa); 28.12. (Severní Amerika)
label: Renaissance
kat.č.: RENX053
info:
www.jameszabiela.co.uk/, www.myspace.com/jameszabiela, www.renaissanceuk.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016