RECENZE

 

Hudební recenze: VA - Prime Cuts Vol. 2

O vydavatelství Beef Records na stránkách Techna.cz padla řeč nejedenkrát. Až by se mi vás chtělo vyzkoušet ze znalostí o tomto velmi pracovitém labelu. Věřím ale, že nad správnými odpověďmi byste nepřemýšleli dlouho. Přesto si jednu otázku neodpustím hned na začátek: Jak se jmenuje druhý díl kompilace vzešlé z tracků tohoto úspěšného českého labelu? No přece stejně jako dva a půl roku starý díl první – Prime Cuts.

 

Zajímalo by mne, co si při pohledu na obal této kompilace říkají takoví Indové :) Skot provází tento label od jeho samotných začátků a je vám určitě jasné, že nemyslím žádného chlapa v kostkované sukni a s dudami na rameni. Na Beef Records je mnohem lepší pohled. Či snad poslech? Obojí. Moc pěkně vyvedený digipack v sobě ukrývá dva stříbrné disky a to je o 100% víc, než co nabídl první díl této hudební série. A komu kromě pečeného hovězího voní i moderními přísadami okořeněný house, určitě si pošmákne nejen očima. Převážně se tu točí věci okolo minimalu a deepu, sem tam třeba i neo trance a tak přijít by se na své měli všichni vyznavači moderního 4/4 soundu. Problémem kompilací však je, že autory tracků si nevybíráte vy sami, ale necháváte to na DJovi či labelu, kterým musíte věřit, že svou práci neodflákli a vám za nemalé peníze předvedou skutečně mistrovské hudební dílo.V tomto ohledu se zdá být Beef Records jako šťastná volba, páč desky tam vycházejí opravdu zajímavé. Problémem snad může jen být, že některé skladby zde uvedené už budete nejspíš znát a stejně tak chutě každého jsou různorodé a proto ne všechny vám mohou padnout do ucha, což se při poslechu stávalo i mě. Přesto můžete vzít jed na to, že Prime Cuts 2 je kompilací zajímavou, převážně, nebo snad dokonce zcela výhradně se zabývající produkcí tohoto labelu a tudíž vás nečeká žádná houseová náhražka.


 
CD 1 je nemixované a s výběrem tracků si dal práci projekt Shades Of Gray, za kterým se neskrývá nikdo jiný, než Michal Růžička aka DJ Schwa (šéf Beef Records) a jeho parťák Nick West. Sami se na prvním disku prezentují hned dvakrát. Poprvé se skladbou "Audio Chip", byť ve verzi od Hirtenfellnera a pak také v jejich remixu skladby "Muppet Grind", za kterou stojí Deepchild. Moje srdcovky jsou však jiné songy. Určitě mezi ně patří producent Mirko Lo Lacono s jeho prací "Click For Space", která po relativně dlouhém monotónnějším
rozjezdu nabídne sympatickou minimal houseovou jízdu. Ještě víc na mě zapůsobil track "Loose Powder" od známých Solead, kterou navíc zremixoval Boris Brejcha pod hlavičkou svého projektu Anna do rozvrkočeného klikavého minimalu. Příjemně neo-tranceově zní pak track "Fractures" opět od Deepchild, který jsme si na Techno.cz představovali i v samostatné recenzi. Nicméně tenhle remix jste na onom vinylu nalézt nemohli. Na svědomí ho má duo z Nového Zélandu – projekt Fiord. V recenzi jsme také psali o skladbě "Ode Ao Sol" od projektu Perfect Stranger a tu na Prime Cuts 2 také najdete.

Disk číslo dvě je už mixovaný a aby jednotlivé hudební dílky zapadly do sebe bez sebemenšího zaškobrtnutí, to zabezpečil samotný šéf Beefu, DJ Schwa. Dvanáct skladeb v plynulém mixu přináší většinu tracků z prvního CD, k tomu však pět "nových", třeba další skladby z produkce Shades Of Gray či skladbu "Egoist" od NOPa, o které jsme také psali. Prime Cuts Vol. 2 je prostě taková Best Of labelu Beef Records za poslední dobu a s takovou je k ní třeba přistupovat. Řadu tracků již budete znát, některé ale zcela určitě ne. Pohromadě pak dávají celkem vydařenou koláž zvuku tolik typického pro toto hudební vydavatelství. Sám na sobě však pociťuji, že tracků v tomto žánru vychází skutečně hodně a lehce se v nich začínám ztrácet. A tak ne všechno mě dokáže zaujmout, což je případ i tohoto výběru. Za sebe bych určitě přidal více různorodější muziky. Skalní fandové minimal houseu si však mohou připočíst další procenta k dobru.

Hodnocení: 70%

PRIME CUTS VOL. 2
formát: 2xCD
čas: 143:16
label: Beef Records
kat.č.: BEEFCD002
info:
www.beefrecords.net/, www.myspace.com/beefrec

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016