RECENZE

 

Komiksová recenze: Vetřelci 6

Když se budete řídit jednoduchým pravidlem, že vetřelec, který kouše, neštěká, nezískáte z hlediska přežití pražádnou výhodu. Pokud ale tuto ptákovinu nebudete nikde vyprávět, nikdo se vám kvůli ní ani nebude posmívat, což už se dá považovat za solidní doporučení. Lidstvo proti útoku vesmírných potvor beztak nemá kvalitní obranu.

 

Celkem šest omnibusů se zaměřuje na jednu z nejslavnějších mimozemských ras, kterou do všeobecného povědomí zavedla čtveřice filmů od osobitých režisérů. Diváci si oblíbili nimrody, kteří koušou, přisávají se na obličej nedobrovolným hostitelům, prokousávají se hrudními koši a ocasem probodávají žaludky. Od září letošního roku je přitom kompletní sexteto komiksových bichlí k dispozici v českém jazyce, v bytelné pevné vazbě a s celkovým zpracováním, u něhož je diskutabilní, zdali si ho převážně obyčejné akční vyprávěnky vlastně zaslouží.

 

 

Aby nedošlo k mýlce, v souborech se dá samozřejmě natrefit také na povídky s cennými informacemi pro fanoušky. Některé části prohlubují původní mytologii či způsoby, jak se s vykusovači mozků vypořádat (svazek první). Jiné rozšiřují badatelský progres, k jakému by se lidstvo mohlo po letech testování dopracovat (Pevnost ze čtyřky), další posouvají vetřelecké příběhy za pomoci hrátek s žánry (Mondo Hubič taktéž ze čtvrtého booku). Velké množství historek se přesto dá označit za průměrný a leckdy podprůměrný balast, na který by se bez zavedené značky brzy zapomnělo. Drobnou demonstraci můžeme provést na posledním dílu.

 

 

Šestka obsahuje třináct povídek s rozptylem od deseti po devadesát stránek, od bezeslovných záležitostí po ty extrémně ukecané, od snah o atmosférické a vypointované kraťasy po mohutné akční bitvy. Také kresebně jde samozřejmě o pestré spektrum stylů, kde vedle sebe postávají černobílé obrazy tužkou i digitálně kolorované kousky. Očividně tedy Vetřelcům nechybí rozmanitost, horší je to již s nápady, které by notně prozkoumané téma dále ozvláštňovaly.

V Xenogenezi, nejdelším příběhu, se kupříkladu smrtelně nebezpečné potvory likvidují postřikem proti hmyzu. Vetřelce stačí vystavit výparům, aby byli sežráni zaživa vlastními vnitřnostmi. Zajímavá myšlenka je ale čtenáři předána hned na první straně včetně názorné ukázky, dále se už vyprávění nese ve starém nudném duchu vojenské jednotky, která likviduje hnusáky, vrací se pro zraněné a nadále likviduje hnusáky. Staví se především na vizuálu, kde se slizouni rozstříkávají na spoustě jednostránkových či rovnou dvoustránkových kresbách. Xenogeneze je tak v podstatě exhibicí kreslíře Davida Rosse.

 

 

Ani krátké historky, tradiční to prostor pro tvůrčí nápady, bohužel neposkytují kýženou narativní fantazii. Další a další variace kdysi překvapivých závěrů, kdy "to celé byl sen", "to celé jsem si vymyslel" nebo "dělal jsem špatné věci, ale změnil jsem se", zkrátka nefungují. Jak před několika měsíci ukázalo první číslo Suicide Squad, o podobně čistokrevně klišovité pointy se autoři opírají i v současnosti.

Šestý omnibus se zmítá kdesi v obyčejném průměru, jemuž tentokrát nepomáhá ani celková rozmanitost. Když povídka nic zvláštního nenabízí, bylo by nesmyslné jí dávat ku prospěchu, že je krátká. Vetřelci jsou akčním komiksem bez výraznějších ambicí, což samo o sobě může jistým skupinám čtenářů imponovat. Tuzemská cena ho však posouvá na úroveň komiksů luxusních. A do dané kategorie, kde si trůní třeba oba díly Daredevila, nezapadá.

 

Vetřelci 6
Scénář: Jay Stephens, Chuck Dixon, Beau Smith, Mark Schultz, Ian Edginton, David Lloyd, Darko Macan a další
Kresba: Eduardo Risso, Gene Colan, Flint Henry, David Ross, Doug Wheatley, Phil Hester, David Lloyd a další
Překlad: Martin D. Antonín
Nakladatelství: BBart
Počet stran: 376
Cena: 890,- Kč
Info: www.bbart.cz

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016