RECENZE

 

Hudební recenze: Beach House - Bloom

Dream popová kapela Beach House vydala letos konečně po dvou letech další album, které nese název Bloom. Na zahraničních serverech sklidilo zaslouženě velký úspěch, na pitchforku dokonce hodnocení 9.1 z možných 10, což opravdu není málo. Ačkoli od jeho vydání uplynuly už téměř 2 měsíce, rozhodla jsem se o něm něco napsat a to zejména ze dvou důvodů (kromě toho, že je moc povedené). Tak za prvé, jeho poslech je téměř povinností v parných letních rozevlátých podvečerech a za druhé, na podzim si u nás tahle kapela odbude svoji českou premiéru. 12. listopadu bude kapelu Beach House hostit pražská MeetFactory a troufám si už teď tvrdit, že to bude jeden z nejhezčích letošních koncertů.

 

Baltimorskou kapelu Beach House tvoří dva členové, kytarista a klávesista Alex Scally a Virginia Legrand (ta má za sebou mimojiné i spolupráci s kapelou Grizzly Bear), která hraje na varhany a zpívá. Kapela Beach House vznikla v roce 2004 a za dva roky se na hudební scéně uvedla se stejnojmenným albem, které sklidilo zaslouženě obrovský úspěch. Přišli s neokoukanou zasněnou atmosférou, kterou doplňují zejména líné kytarové tóny a zpěvaččin příjemný hlas. V podobném snovém nádechu se nesou i skladby na dalších albech, které duo s pravidelností vydává po dvou letech. Další alba nesou názvy Devotion, Teen Dream a to letošní Bloom.

Těžko říct, v čem se jejich nová deska liší od těch minulých. Možná by se na ní dalo najít více líbivých melodií a refrénů, které člověk nemůže půl dne dostat z hlavy. Možná jsou tóny jejích nejnovějších skladeb o něco méně rozevláté a možná i méně zasněné než ty, které patří pod kabát alba Beach House. Pořád ještě vás ale hlas Virginie odnese tam, kam jen si budete přát…

Zdá se, že Beach House jsou právem jednou z nejvyzdvihovanějších kapel současnosti. Alespoň podle některých videí to vypadá tak, že mají i naživo všechno pěkně sladěné.

Kromě Beach House se v MeetFactory ve své české premiéře představí i zástupce labelu Tri Angle Records, Holy Other (ten na své severoamerické tour doprovází samotného Amona Tobina!). Je to další z řady umělců, kteří se více skrývají než ukazují publiku. Na svém kontě má nadčasové EP pojmenované With U, jehož zvuk se volně pohybuje na hranicích elektroniky, ambientu či future garage. Kdo ví, co si přichystal pro svou novou desku nazvanou Held, která vyjde už za pár týdnů. Určitě to ale zase bude příjemná hudba z budoucnosti.

Interpret / album: Beach House / Bloom

Label: Bella Union

URL: www.beachhousebaltimore.com

Styl: Dream pop

Hodnocení: 80%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016