RECENZE

 

Komiksová recenze: Garfield bere vše

Faldíky letí! Vykašlete se na posilovny a hezky se dotucněte zbývajícím cukrovím. Krev a mlíko je lepší než kost a kůže, takže začněte razit heslo, že sádlo je grunt, kdo ho nejí, ten je špunt. A nezapomeňte k němu sem tam přikousnout kostku másla. Vezměte si příklad z Garfielda, který bere vše.

 

Někteří si ho sice pletou s prasátkem, ale Garfield je kocour. A rovnou jeden z nejoblíbenějších kocourů. Sadistickými, arogantními a cynickými fórky baví čtenáře od roku 1978, kdy ho jeho duchovní otec Jim Davis představil světu. Pomalu se tedy dostává na úroveň rekordmanky Creme Puff, která je se svými osmatřiceti lety nejstarší zaznamenanou kočkou. Oranžová koule chlupů se ale do Guinnesovy knihy rekordů taky dostala. Garfield je nejdéle pravidelně publikovaným novinovým stripem.

Titulní tyran našel davy přívrženců i u nás. Souborné svazky jeho příhod už vyhlíží kulatou čtyřicítku, barevné verze v pevných deskách se dočkaly čtvrtého zářezu. Garfield bere vše zahrnuje původní čísla 7 a 8 neboli Garfielda na vážkách a Garfielda: Nohy z dohledu. Bezedná popelnice na lasagne tedy opět kope do Odieho, ignoruje páníčka Jona a futruje se vším, co se objeví v misce nebo na talíři. Opovrhuje zdravým pohybem s výjimkou běhu za zmrzlinářským autem. Nerespektuje spánek kohokoliv jiného, než je on sám. Bojuje proti zatrolenému pondělí a snaží se nějakou formou přečůrat ty podivně vysoké hodnoty na váze.

Sympaťák se špatnou životosprávou má zkrátka vlastnosti a problémy zvířecího i lidského světa, které přijdou povědomé každému bez ohledu na věk, pohlaví nebo vlastnictví kočky. Garfieldova univerzálnost vychází hlavně z jeho čistokrevného zaměření na zábavu. Oproti kupříkladu Calvinu a Hobbesovi, v jejichž příhodách vedle sebe postávají srandičky, emotivně vypjatější momenty a komplikovaněji vystavěné slovní hříčky, sází líný buřtík na slapstickový humor. Pády, mlácení, kopání a ničení v kombinaci s trefným komentářem jsou funkčním receptem napříč generacemi. Vše proto nasvědčuje, že si ryšavý kočičák bude nafukovat pneumatiku mnohem déle než nebožka Creme Puff.

 

Garfield bere vše

Scénář: Jim Davis

Kresba: Jim Davis

Překlad: Filip Škába

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 188

Cena: 399,- Kč

Info: www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016