RECENZE

 

Terminátor 3: Vzpoura strojů

Budoucnost je teda pěkná mrcha, i když zas tak pěkná možná ne, já ji aspoň zatím nikde nepotkal. Jde o to, že je nevyzpytatelná. To dokáže pěkně nas*at. Zvlášť pokud se jmenujete John Connor a z budoucnosti na vás pořád někdo posílá stroje, které vás chtějí zabít. Jó budoucnost, to je teda pěkná mrcha.

 

 Terminátor 3 Budoucnost je teda pěkná mrcha, i když zas tak pěkná možná ne, já ji aspoň zatím nikde nepotkal. Jde o to, že je nevyzpytatelná. To dokáže pěkně nas*at. Zvlášť pokud se jmenujete John Connor a z budoucnosti na vás pořád někdo posílá stroje, které vás chtějí zabít. Jó budoucnost, to je teda pěkná mrcha.

Terminátor: "Jste v pořádku, Kate?"
Kate: "Chcípni ty hajzle!"
Terminátor: "Negativní, nemohu provést."

Když bylo Johnovi třináct, podařilo se sice supermoderní počítačovou síť Skynet zlikvidovat, ale tím byl Soudný den pouze oddálen. Soudnému dni totiž zabránit nejde, a tak zatímco John po smrti své matky zdařile zahladil všechny stopy a stal se bezejmenným tulákem, armádní experti vyvinuli nový Skynet. Konec světa tak jak jej známe nastane za pár hodin a z budoucnosti přichází frigidní nádherná smrtící Terminatrix, aby zabila všechny, kteří mají zanedlouho Johnovi pomáhat. Nic moc sranda? Ale sranda musí být, i kdyby krtek na kalhotky neměl, takže Terminatrix náhodně potkává primární cíl s iniciály J. C. Ne, není to Jára Cimrman, Honzo Svěráku.

 Terminátor 3 Bylo nebylo, na konci osmdesátých let vznikl kultovní sci-fi snímek Terminátor, který udělal hvězdu z jednoho rakouského kulturisty i z režiséra, který o dlouho později natáčel už jen potápějící se nebo potopené lodě. Úspěch si vyžádal pokračování v bombastickém stylu, takže vznikl Terminátor 2: Soudný den, který dokázal, že druhý díl může být lepší než původní film. T2 se navíc stal pravděpodobně nejlepším pokračováním vůbec (když vynecháme lukostřelce Lucase a jeho Impérium vrací úder), a proto se hrdinové Vřískotu 2 mohli v jedné ze scén hádat, jestli tomu tak opravdu je. Je.

Teď nastal čas, abych vstal od počítače a oplácal se po ramenou, případně aby zaskočila sousedka a provedla totéž. Ve chvíli, kdy bylo jisté, že vznikne T3 s Arniem ale bez Jamese Camerona, kterého vystřídá John Mostow, oddechl jsem si. Cameron by na devadesát devět celých devět procent vysekl zdařilé dílko (možná památné), ale když dělá Zagorku, musí vysekávat Mostow. Jestli jste viděli jeho válečné drama Ponorka U-571, je jasné, že T3 slátanina být nemůže. A taky není.

OK, temnota, pochmurnost se vytratily, aby uvolnily místo sebe parodickému přístupu, takže celý film probíhá v duchu "Ty vole, tak za pár hodin zemřou miliardy lidí po celém světě... no, čum na toho magora, jak to napral do hasičského vozu, haha",  ale co se dá jiného dělat, když nejste James Cameron. Především, co se dá dělat, když víte, že když se Camerona pokusíte napodobit, čeká vás lavina výtek, že "tak by to Železný Jim určitě neudělal".

 Terminátor 3 Takže to slavný (zastaralý) model Terminátora s ostentativním "PING" napere do hasičského vozu, nasazuje si růžové brýle ve tvaru rozjásaných hvězdiček a sype suché hlášky. Ty už jsme milovali v T2. Tentokrát se po hříchu nedočkáme něčeho tak geniálního jako byla např. věta typu: "Bude žít." "Řekni to mé ruce - Ona se vrátí - Vrátil jsem se," ale taky určitě stojí za to. Důležité je, že děj perfektně zapadá ať už ve vztahu k minulosti nebo budoucnosti (scénárista měl evidentně dobře nastudováno), a dokonce tady máme i takovou perličku, jako předpovězení smrti J. C. Ne, Járy Cimrmana ne, Honzo.

Atmosféra se té z předchozích dílů podobá spíše jen vzdáleně. Může za to současný trend vyprávět příběh co nejrychleji (a nejmíň komplikovaně), ale co naplat, Lucka už taky dávno není nevinná. K dobru můžeme tvůrcům přičíst, že vynechali efektivně zpomalené záběry á la Matrix, kterých už začíná být ve filmech s jiným názvem tak nějak příliš. V důsledku toho je nevyhnutelný souboj titánů Terminátora a Terminatrix působivou, poctivou řeží skrz stěny (a záchodové mísy).

Co je však na třetím Terminátorovi nejlepší, je fakt, že Arnie vypadá tak dobře jako před deseti lety. A nezkoušejte na mě fintu ze Smrtonosné zbraně: To není pravá placka a ty nejsi pravý polda. To je pravá placka, já jsem pravý polda, tohle je pravá pistole a Arnie v T3 je starý dobrý Schwarzenegger.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Terminátor 3: Vzpoura strojů
Terminator 3: Rise of the Machines
USA 2003
Režie: Jonathan Mostow
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken
www.terminator3.com

© 2003, Techno.cz. Text: Radim Bartík (bartias@techno.cz) Foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016