RECENZE

 

Filmová recenze: Mizerové II

Bad boys, bad boys watcha wanna do? Watcha wanna do if they´ll come for you? Zvrhlý americký blockbuster s poletujícími mrtvolami, homosexuálními rozpravami, přemírou slov jako "ku*va" a hlavně, šoustajícími krysami. Zapomenut je politicky korektní Armageddon, tihle Mizerové jsou pěkně zku*vené svině, politicky korektní? Ani trochu.

 

Bad boys, bad boys watcha wanna do? Watcha wanna do if they´ll come for you? Zvrhlý americký blockbuster s poletujícími mrtvolami, homosexuálními rozpravami, přemírou slov jako "ku*va" a hlavně, šoustajícími krysami. Zapomenut je politicky korektní Armageddon, tihle Mizerové jsou pěkně zku*vené svině, politicky korektní? Ani trochu.


"Miku, ku*va vidíš to?!!"
"Marcusi, házejí po nás auta! Jasně, že to ku*va vidím!"


Bývali kdysi Mizerové, to už je ku*va dávno. Bývali to sice pěkní parchanti - Mike zbohatlík po otci, elegantní sukničkář a vtipálek - "Každý chce být jako Mike," znáte to. A do toho Marcus, otec rodiny s nervy nadranc. První Mizerové snad ani nezastírali inspirací Smrtonosnou zbraní a především stavěli na zajímavé, divácky vděčné záměně rolí. Byli ostří a prostořecí: "Tak tebe bolí hlava? Já musel spát na gauči a víš co? Když jsem se ráno probudil, měl jsem v zadku figurku Pokémona!". A teď jsou tady zas.

Jenže z Bad Boys jsou, zřejmě kvůli těžkotonážním peckám typu Matrix, teď spíše Fucking Hardcore Motherfuckerz. Prostě pořádně hustí z*urvenci. Mike se sice zamiloval do Marcusovi sestry Syd (se sukničkářstvím je teda asi konec) a Marcus už na to všechno doopravdy nemá nervy (zvlášť poté, co je postřelen do zadku), ale to je tak všechno, v čem se režisér Michael Bay oproti "jedničce" umírnil. A to ještě neúmyslně.

Hned prvních pár scén si zasvěcení lehce spletou s akční záležitostí S.W.A.T. (do našich kin přichází v listopadu). Zvláštní jednotky obkličují rozjetou party Ku Klux Klanu, kde má miamská policie najít největší dodávku extáze, jakou si umí představit. Nepovede se to tak úplně podle plánu a zápletka pokračuje skrz automobilovou honičku devastující vše kolem ("Několik desítek aut a… loď. Jak jste ku*va zvládli potopit loď?!!") přes další a další akce, které znepříjemňují kapitánovi život. "Vy dva! Vy se snad ráno probudíte a hned si voláte: Ahoj Miku. Ahoj Marcusi. Jak je? Jo, dobře. Tak co, jak dneska nasereme kapitána?"

Pohoda. Stanistická, ale pohoda. Třískající auta pěkně zblízka jsou jen lehký předkrm. Pořádně napoví několik prostřelených hlav v první polovině i pouliční přestřelka s gangem Jamajčanů, která je ještě ostřejší než svého času válka gangů na začátku Predátora II. Opravdová jízda ale začíná až s pronásledováním pohřebního auta, kdy mrtvoly jedna po druhé vypadávají na ulici a Mikovo auto je přejíždí s výmluvným nadskakováním. A ještě než se Mizerové prohrabou vnitřnostmi těl v márnici a dost perverzně obhlídnou vskutku povedené "čtyřky" jedné mrtvé blondýny tamtéž, obšťastní nás Bay krysím aktem lásky. "Taťka krysa to tady buší do mamky krysy a dělají to stejně jako my."

Velmi povedené komediální scény "satanistickou" atmosféru nenaruší . Řval jsem smíchy, když Marcus omylem slupl několik pilulí a s výmluvným "Vyfoť si mě" si před Mikem odhaloval bradavky. Řval jsem smíchy i v případě, kdy Marcus a Mike "prověřují" patnáctiletého přítele Marcusovi dcery. "Kolik ti je? Patnáct? Ku*va vypadáš na třicet. Ukaž mi průkaz. Posloucháš hip hop, negře? Jsi panic? Spal jsi se ženskou? Ne? Tak takhle to i zůstane, ty parchante! Nebudeš šahat na moji malou dcerku! Spal jsi s chlapem? Taky ne? A nechtěl bys..?" A nezapomeňte na parafrázi Šestého smyslu: "I smell dead people."

Až potud bych dal Mizerům II krásně kulatou stovku. Samozřejmě že s vědomím mé zděšené matky. Ale když tvrdě, pak tvrdě. Nicméně tak dvacet minut před koncem se situace komplikuje a z doteď nepatetické, zvrhlé záležitosti se stává zvrhlá patetičnost. Na jednu stranu jsem skousl i takovou totální blbost - k Mikovi a Marcusovi se přidávají kolegové ze všech možných speciálních oddělení, aby na vlastní pěst, jen s tichou podporou oficiálních autorit zachránili Syd ze spárů zlých Kubánců, i díky oné patetičnosti a chlapsky siláckému provedení. Na druhou stranu tady začíná "jiný film", který "pěknou" policejní střílečku degraduje na jakousi všehochuť. Všehochuť, která v tomto případě přestává chutnat. Škoda, protože jinak je to krásně zvrhlé a chybí už jen skupinový sex.

Radim Bartík

HODNOCENÍ: 80%

Bad Boys II
USA 2003
Režie: Michael Bay
Hrají: Will Smith, Martin Lawrence a další
www.sonnypictures.com/movies/badboys2

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016