ROZHOVOR

 

Tom North

Máme opravdu povedený a obsáhlý rozhovor s Tomem Northem, který vystoupí tento pátek 14.12. v KC Karlov společně se Seb Fontainem.

 
Anglie je plná Djů. Proč myslíš, že se ti podařilo prorazit?

Všechny města v Británii mají svoje vlastní unikátní scény - ať už je to jungle a downbeat v Bristolu, nebo 2step v Londýně. Když jsem vyrůstal, tak jsem sjezdil velký kus země a nechal jsem se inspirovat vlivy mnoha míst. Je důležité vstřebávat více stylů a všechny je zakomponovat do svého setu. Kromě toho, rozjetá pusa a spousta známostí se mi hodily taky :-)

Co považuješ za svůj největší dosavadní úspěch?

Pravidelný hraní v Godskitchen pro mě byl velký krok kupředu. Lidi v GK jsou fantastický, prostor je skvělý a tamní backroom má jednu z nejlepších atmosfér v zemi. V poslední době byl silný zážitek Slinky Tour v Bosně. Vidět tisíce lidí kteří si užívají to co pro ně asi bude noc roku bylo úžasný. Bylo to jak o určitým politickým postoji tak o skvělý party. Zvládli jsme oboje.

Říká se, že DJ nemůže uspět bez toho aby produkoval vlastní hudbu. Souhlasíš?

Vypadá to tak - a je to pěkně v prdeli! Myslím, že to je šílený, protože jsou fantastický Djové, který stráví léta hraním po malých klubech a nikdy se z nich nedostanou ven, protože neudělají desku. Na druhý straně máš zarostlý studiový páprdy s hnědejma kalhotama posedlý mikrofonama, který udělají hit a dostanou DJ booking ve velkých klubech. Sice možná nikdy předtím nehráli, ale to hraní vezmou jako promo pro svojí desku a lidi na ně jdou jenom proto, že vědí kdo to je. Ale zas tak hrozný to není protože obvykle hrajou tak dva měsíce okolo vydání desky, a pak si za honorář koupí něco novýho do studia a zase tam zalezou.
Samozřejmě ale mám rád lidi, který dělají kvalitní hudbu (bez nich bych ani neměl práci), ale zdá se, že tu je určitá sorta těchhle producentů, který jsou i Djové ale z podivných důvodů.
Vlastně počkej až udělám nějakej hit já, potom ti budu moct říct jaký to je, hahaha

Co si myslíš o afterparties? Je to ještě o hudbě, a nebo jen další šance pro ty nakopnutý?

Oboje. Samozřejmě máš lidi, který se tam jen tak kymácej a zíraj na lidi očima jako talíře. Ti by to dělali nehledě na hudbu, která jim k tomu hraje, hard house nebo trance nebo country. Ale při mnoha příležitostech jsem si prostě užíval tak, že jsem ještě nechtěl aby noc už končila. Několikrát mě aftreparties zachránily před odchodem do nějakýho příšerně tichýho hotelu v 6 ráno. Hudební politika na aftreparties je samozřejmě nesmírně důležitá. V ideální případě by tam měly být tři místnosti. Něco ostrýho v hlavním sále, něco funky v dalším a chill-out. Nikde nesmí být žádný denní světlo!!

V poslední době jsi dost cestoval. Máš nějaké speciální zážitky?

Výbornej byl Zurich. Byli tam skvělý lidi a party byla hodně rozjetá. Ve skutečnosti až moc, protože ke konci večera se objevila policie a stalo se něco kvůli čemu party ukončili. Nikdo ale nechtěl odějít a všechno začalo lítat lahve, drinky, lidi. Radši jsem zalez pod Djský pult Už se nemůžu dočkat až tam zase pojedu, ale asi si s sebou vezmu neprůstřelnou vestu.

Co si myslíš o současné britské scéně?

Zase se rozjíždí po tom co nějakou dobu stagnovala. Před létem chodilo do klubů málo lidí a hudba se nijak nepohybovala. Ale měli jsem silný konec léta, labely vydávají hodně desek a všichni to rozbalujou. Hitparády jsou plný tanečních skladeb, což je dobrý pro rozšiřování scény. Kluci ze Slam jsou zpátky, Sheffieldská tranceová scéna se srovnala. Myslím že všichni teď se teď dívají dozadu, aby viděli co bude. Já osobně sázím na breakbeat.

Hraješ house i progressive trance. Co máš radši? Podle čeho se rozhoduješ o svém dalším setu?

To je hodně věcí. Lidi, co je ten týden nového - a v první řadě moje nálada. Rád dávám lidem něco trochu jiného jako třeba funky brakbeat do house setu a tak. Občas jsem kritizován, že se moje houseové sety přibližují až na hranici snesitelnosti. Myslím že na cheesy věcech není nic špatnýho, pokud je to starý, jemný a plný chuti!!! Nakonec lidi tam jsou aby si užili skvělou noc a moje práce je, zajistit jim k tomu odpovídající soundtrack. Nikdo nechce poslouchat obskurní dvě hodiny nudy i kdyby kždý track byl perla. Počkej si na mojí kombinaci obou stylů a čtrnáctýho ti řeknu :-)
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016