ROZHOVOR

 

Rozhovor Juki vs. Roxy

Rozhovor Juki vs. Roxy: David Urban a Lenka Senová.

 

Roxy

Každý, kdo se trochu zajímá o scénu si všiml, že Roxy rozvázalo spolupráci se  svým dlouholetým partnerem - agenturou Roxydust. Hodně se diskutuje o souvislostech spojených se zánikem velmi populární party Shake a změnami, jimiž prošla přibližně ve stejné době Popelka. Vůdčí osobností této akce byl Michal Loutka - jeden z lidí, jež mají k Roxydustu nejblíže. K jakému, natolik závažnému konfliktu mezi vámi došlo?

Přes kvality Roxydustu v počáteční vlně taneční scény, chlapci trochu zaspali dobu. Navíc navážeme-li na rozhovor s Kirem na Vašem serveru jsou tam docela zásadní lži. Nájem se jim nezvýšil dvaapůlkrát, ale kopíroval inflaci. To znamená, že se zvýšil za 4 roky o 40% , přičemž zůstával nejnižší ze všech pronajimatelů. Navíc poslední nájem nezaplatili přes Kirého slovo, které nám dal, že všechny závazky dorží. Teď se k tomu vůbec nehlásí. Pro upřesnění, když pořádali akci s D Smack U na Silvestra 98, která dopadla finančně velmi špatně obdrželi 150 000 podle dohody a mohli odjet do Mexika válet si šunky.

Loutku jsem v Roxy dlouho hrát neviděl, a jak jsem se až donedávna domníval ještě déle neuvidím. 15.12 se však do Roxy vrátí a zahraje po boku djů Joeskiho a D'Julze. Že by změna?

Nemyslíme si. Je to akce agentury Wax. To že Michal v Roxy nehraje je jeho věc. Osobně máme Michala rádi.  

Faktem je, že se promotérské aktivity v klubu omezují především na Roxypromotion a D smack U. Čím to je? Proslýchá se, že vedení klubu mělo silné tendence ostatní promotéry vytlačit....

Nikomu se neuzavíráme, ale za poslední 2 roky se výrazně zvýšilo naše pracovní nasazení a navíc není nic divného že si věci děláme sami, spíš naopak. Navíc většina pořadatelů není schopná nabídnout opravdu kvalitní program, který by splňoval naše představy. Když se koukneš do programu je ti jasný o čem mluvíme.

Je naprosto evidentní, že se způsob vedení klubu změnil. Nezasvěcenému se občas může zdát, že inklinuje spíše ke slovu marketing, než-li nezávislá kultura. Na druhou stranu se velká část peněz odlévá do podpory mnoha nevýdělečných akcí, které nebojím se říci tvoří jedny z nejdůležitějších kořenů českých alternativních kultur obecně. Na jakém principu je tedy z finančního hlediska postaven chod klubu a přidružené galerie?

Nezávislá kultura je jako co? Navíc žijeme v reálném světě. Platíme nájem, telefony, elektrika atd. atd. Kdyby nám programy prodělávali, tak je nemůžeme dělat. Je ti jasné, ale že některé věci, které v Roxy jsou během týdne jsou službou komunitě (Free Mondays, filmy, divadla.)

V posledním roce prošlo Roxy několika stavebními upravami. Mnozí z nás, však očekávalo daleko více. Jsou do budoucna naplánovány nějaké jiné - podstatnější změny? Po technické stránce by například kvalitnější odvětrávání rozhodně nebylo od věci... zároveň zde narážím také na problematiku odzvučení.

Plánujeme, plánujeme, ale musíme si na ně prostě nejdříve vydělat. Nechceme se jenom prodat nějakému klientovi alá Peagas Aréna.

Dostáváme se k tématu, které je v současné době nejaktuálnější. Radnice městské části Praha 1 se rozhodla netolerovat údajný hluk v blízkosti klubu. Impuls k tomu dala petice 25 zástupců nájemníků žijících v okolí. Velkou měrou se ve věci angažuje místostarostka Jana Příhodová, jež prohlásila, cituji: "Pro nás je důležitější pětadvacet rodin, které v noci nemohou spát, než stopadesát tisíc lídí, kteří se v Roxy baví během roku". Výsledkem je nařízení o ukončení hudební produkce do 22 hodin. Můžeš naše čtenáře zevrubně informovat o okolnostech celé kauzy? Jak se k tomuto problému Roxy staví?

Stavíme se k tomu velice zodpovědně. Stojí to sice hodně úsilí ale věříme si. Vy věřte nám.

Mezi klubery je v posledních dnech snadno zaznamenatelná lehká panika. Šíří se mnoho neopodstatněných fám a zvěstí... Pokud vím, tak k žádnému represivnímu kroku radnice, alespoň prozatím nesáhla. V čem podle tebe tkví jádro celého problému? Nejedná se náhodou zase jen o předvolební humbuk?

Doufáme, že radnice k žádnému represivnímu kroku nesáhne. Byla by koneckonců sama proti sobě. Roxy není Bunkr. Navíc v okolních bytech skutečně nic nenaměřili (veškerá hladina hluku byla v normě).

Podobné problémy jste měli již v minulosti. Jakého byly charakteru?

Podobné problémy jsou vždycky a všude se najde nějaký ten angažovaný idiot.

Je jasné, že weekendové taneční party tento klub živí. Honza Mayer z Linhartovy nadace, která Roxy provozuje se pro MF Dnes vyjádřil, že v případě desetimilionové roční dotace by se klub mohl bez tanečních party obejít úplně. Je taková možnost reálná? Na mě působí dosti hrůzně.

Toto byl soukromý názor Honzy. My si to nemyslíme. Taneční párty v Roxy prostě budou, už z toho důvodu, že nás baví.

Taktéž ze strany mladých lidí se zvedla vlna nevole a kritiky téměř okamžitě. V krajním případě můžete očekávat vskutku masivní podporu. Hodláte této skutečnosti nějakým způsobem využít?

Ve chvíli pakliže radnice podnikne nějaké represivní kroky, rozhodně si to nenecháme líbit. V tu chvíli nás samozřejmě těší podpora všech soudných lidí. Ale která radnice si muže dovolit nálepku "vrah kultury"?

Reakce na vzniklou situaci jsou vskutku bouřlivé. Je evidentní, že Roxy pro pražský kulturní život mnoho znamená. Dokonce se k ní vyjádřil i sám ministr kultury Pavel Dostál. Narazil na téma vhodného umístění podobných zařízení ve městech. V Evropě je prý běžná praxe ve "zvláštních zónách", nebo speciálních klubových ulicích bez nájemníků... je tomu skutečně tak, nebo je to pouhá berlička, protože chybí pádné argumenty?

Do zvláštní zóny by měli spíše býti přemístěni někteří bolševici z okolí, kteří za minulého režimu dostaly byty za zásluhy o budování socialismu. Noví nájemníci si například nestěžují na hluk. Roxy má evropský standart patří do centra města.

30. listopadu vyšel v příloze Lidových novin - Pátek, článek mladé novinářky Evy Hlinské s názvem Děti Noci. 80% prostoru věnuje právě klubu Roxy. Tato pisatelka projevila naprostou absenci zcela elementárních znalostí o klubové a taneční scéně. Myslíš si, že má nějakou souvislost se současnými problémy klubu?

Tato pisatelka je opravdu slepice (dámy prominou).

K dramaturgii. Převládající tech-house je omezován a postupně vyvažován technem, či trancem. V posledním období vzniklo a vzápětí zaniklo mnoho zajímavých nocí. Proč? Třeba takový Deep Atlantic vůbec nebyl špatný...

Za prvé kdysi převládal house. Teď prostě přinášíme pestrý program, tak jak se nám líbí. To že se některá noc neuchytí je naprosto přirozené. Ne všechno se podaří, i když to neznamená že by to bylo nekvalitní. 

Jak ty osobně Roxy vnímáš? Mezi mladými lidmi panuje obrovská názorová různorodost. Pro jedny centrum alternativní kultury, pro druhé špinavá světélkující díra, kam se stahují kriminální živly...

V žádném případě se sem nestahují kriminální živly. Různorodost není vůbec na škodu. Roxy má na rozdíl od některých míst opravdu ducha. Máme prostě Roxy velmi rádi.

Mnoho představitelů klubů v rozhovorech používá do nekonečna opakované klišé - klub se musí vyvíjet. Máš pocit, že tento klub vyvíjí? Pokud ano, jakým směrem?

Co se nevyvíjí, má velkou šanci zaniknout. Myslíme si že vývin je patrný na první pohled. Ať si každý udělá názor sám za sebe.

S pozdravem Lenka Senová a David Urban

copyright © 2001, Czech Techno (www.techno.cz). Text: Juki

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016