ROZHOVOR

 

DJ Rai - rozhovor

Únorové číslo Tripmagu přináší namixované CD se dvěma mixy, které namíchali DJové Rai a Lucas. Přinášíme rozhovor s autorem deep progressive housového mixu - DJejem Raiem.

 
Únorové číslo Tripmagu přináší namixované CD se dvěma mixy, které namíchali DJové Rai a Lucas. Přinášíme rozhovor s autorem deep progressive housového mixu - DJejem Raiem.

Namíchal jsi CD pro Tripmag, u nás velmi populární časopis o taneční scéně. O jaké CD jde? Jaké jsi volil tracky? Jaké to bylo namíchat oficiální mix? Jsi spokojen s tímto CD?

 DJ Rai Volil jsem takové tracky, které jsou mi pocitově nejblíže, jsou pro mne aktuální a ve finále, které se podařilo vůbec vyclearovat. Abych řekl popravdě nakonec jsem s mixem vcelku spokojen. Nesedí mi sice stoprocentně jak navazuje třetí skladba, ale nedalo se s tím nic dělat. Namíchal jsem v podstatě veškeré tracky, které jsem měl k dispozici takže nebylo na výběr a toto byla podle mne nejlepší varianta dramaturgie setu.

Začínáš být znám i jako autor. Co skládáš za muziku? Co tě vedlo k tomuto kroku?

Opravdu miluji tu muziku, kterou se snažím prezentovat jako DJ, takže mé autorské práce se nesou zatím převážně v tomto duchu. V budoucnu bych rád skládal třeba i abientní muziku nebo cokoli co je blízké mému srdci. Pořád se ale učím jak své fantazie realizovat. Chce to hodně času...

Jak bys charakterizoval to, co hraješ?

Ta charakteristika je ošemetná. Sám to charakterizuji jako deep progressive house.

Kdo z DJs tě za poslední dobu zaujal a tvůj nejlepší hudební zážitek?

Z DJs za poslední dobu mne zaujal Terry Francis, Sander Kleinenberg a třeba Ian Ossia. Krásných hudebních zážitku mám spousty při poslechu nových desek. Co se týče parties, tak to byl nejspíš Jimmy Van Malagen, který vystoupil minulý rok v Roxy. Tolik krásných desek pohromadě... Protože z té noci mám záznam vím, že dnes již většinu desek, co hrál, mám, ale on je hrál před třičtvrtě rokem a dnes by mne jistě uzemnil úplně novou hudbou.

Známe tě z deep housového chill outu na Zenu, vystoupil jsi několikrát na MIXu na hlavním pódiu, i spolu s velmi populárním Bushwackou, a nyní se objevuješ často na party Reason v Roxy, co je to za party? Můžeš srovnat tyto party?

Reason je noc hudebně zaměřená především na progressive house a breaks. Hudebně je tato akce v republice řekl bych skoro ojedinělá protože není progressive house jako progressive house. Na Reasonu se hraje ten nejaktuálnější a nejkvalitnější sound z britských ostrovů, který každý měsíc vedle Roxy DJs reprezentují především James Zabiela a host. Na posledním Reasonu hrál třeba Sander Kleinenberg. Naprostý luxus. Je velmi málo takových DJs. Mne je Reason hudebně asi nejbližší. Ale poloh mám víc. Stane se že odehraju čistý tech housový set s minimem spaceu ani nevím jak. Srovnávat moci nechci. Každá ta akce má své a na každém je aby si vychutnal hlavně ty klady.

Co vlastne ocenuješ na parties?

Na parties oceňuji hlavně atmosféru v klubu.

Za uplynulý rok jsi měl možnost zahrát si na mnoha akcích i mimo Roxy včetně velkých fetivalů - Summer of Love a Open Air Field festival, jsi spokojen s akcemi u nás?

Ale jo, jsem. Kdybych chtěl tak najdu milion nedostatků. Jelikož na parties chodím od roku 95 můžu srovnávat s dobou dávno minulou, což se totiž srovnávat moc nedá. Spousta lidí by chtěla vrátit ty začátky, ale to prostě nejde. Teď jde samozřejmě hlavně o peníze, nikdo nechce prodělávat. Ale pokud máte nos, tak akce kde se nevytratil duch hudby, jistě ucítíte.

A kdybys přece jen měl srovnat s dobou, kdy jsi začínal?

Jak jsem již říkal, srovnávat se moc nedá. Dříve byla lepší atmosféra. Bylo to něco úplně nového a na akce chodili převážně lidé s otevřenou myslí. Nebyla to móda. Oproti tomu mám pocit, že dnes díky přístupnější technice atd slyším více a více opravdu kvalitní hudby. Díky penězům máme možnost přivézt skutečné umělce atd.

Byl jsi pozván na 9.3.2002 do Brna na Eternity 4, aby jsi obohatil line-up Louis Osbourne, Nan-D, Lucca, Hyde a Leo Lycra. V Brně teď taky vznikly nové kluby, kde je větší prostor i pro jiné styly než jen techno. Jak vnímáš Brněnskou scénu teď? Co si připravíš pro Eternity? Připravuješ si vůbec dopředu své sety?

Opravdu nejsem schopen vnímat brněnskou scénu jinak nežli z medií, neb jsem tam zatím nehrál. Každopádně se moc těším. Brno je líheň velkých talentů vzpomeňme na Vika s Javasem, ale vím o spoustě dalších, které jsem neměl zatím čest slyšet. Sety si dopředu připravuji opravdu jen nákupem nových desek. Vše ostatní určuje přítomnost - má nálada a atmosféra na parketu.

Jaký je tvůj názor na současný vzhled taneční scény - clubbeři / oblečení na parties / drogy / reklamní kampaně?

Nemám na to názor. Občas akorát jednoduše nechápu. Když si někdo oblíkne do klubu, kde je tak třiceti stupňový vedro, kožich - nechápu. Dresscode u nás snad moc nefunguje. A podmínky venku neznám. Třeba k tomu mají nějaký rozumnější důvod než, že by to byli jen nějací snobové. Drogy - sám jsem prošel rozličnými obdobími a jsem rád, kde jsem teď... čistá hlava.

Kde tě uvidíme v nejbližší době hrát?

V nejbližší době to bude jistě deep house chill out na Zenu 16.2.2002.

Co plánuješ do budoucna?

Dotáhnout mou produkci nějak do konce. Rád bych vydal již nějaké desky. Rýsuje se toho čím dál víc, tak uvidíme.

Co zrovna teď posloucháš? Co rád děláš kromě hraní?

Poslouchám jak nové desky tak i spoustu jiné hudby. Od etnické a ambientní přes drum'n'bass až k rovným
beatům. Kromě hraní se především rád věnuji své přítelkyni. Čtu knihy... je toho víc.



Profil DJ Rai:

DJ Rai hraje od roku 1995. Ke gramofonům se dostal v kladenském klubu C19. V roce 1997 zde získal rezidenci na nejúspěšnější noci tohoto klubu s názvem Boomerang. V té době byl silně inspirován deep houseovými labely jako Pagan rec.,či Glasgow Underground a stylově se pohyboval na rozmezí deep až funky house s prvky disco. Brzy se prosadil i v předních pražských klubech. Dnes inklinuje k tech houseovým setům s tranceovými prvky. - "Mám rád tranceové prvky a celkově deep atmosféru, ale vlivů co mě ovlivňují je samozřejmě víc." - této charakteristice odpovídá asi nejlépe Raiova první autorská skladba jménem Amalgamation.

DJ Rai je bezesporu jedním z nastupující mladé generace DJů, kteří mají před sebou velmi nadějnou budoucnost.

Hraje progressive house, deep house, tech house. Jeho sety jsou plné atmosférických ploch a zvuků. V jeho setech je slyšet snaha o vytvoření specifické atmosféry.

Top 5:

Marcus Wallis and S. Gillett - Spaced/Faded - Player one
Marcus Wallis and S. Gillett - 16mm - Player one
John Johnson - London
Origin -Rage Brancaccio and Aisher remix
Weekend world - round and round - part two
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016