ROZHOVOR

 

Rozhovor se zástupci agentury Chemistry

Minulý čtvrtek si v pražském klubu Duplex dala dostaveníčko holandská bookingová agentura Chemistry.nl a díky Jájovi se nám podařílo získat na slovíčko jednoho ze zakládajících členů - DJ Marcella a jejich manažera Eelku. Ze začátku chtěli celej rozhovor vést v čestině, ale později si to radši rozmysleli – přeji příjemné čtení.

 

foto: bion

Začnu jednoduchou a asi velice často pokládanou otázkou – odkud pocházíte a jak to všechno vlastně vzniklo?

Marcello: Takže, všichni pocházíme z Holandska z Amsterodamu. Před 12 lety jsme se rozhodli udělat něco s taneční scénou u nás v Amsterodamu. Štvalo nás, že v sobotu úplně chyběla jakákoli zábava – např. party s house music. Prostě to tam nebylo. Jediný klub, který fungoval v sobotu – Roxy (taky máme svojí Roxy!!:) – byl pouze pro členy. Pak si ještě vzpomínám na nějaké gaykluby otevřené taktéž o víkendu, ale jinak opravdu nic. Proto už bylo fakt nezbytný vybudovat nějaký dobrý klubík, kde by se hrál house. Tak jsme se tohohle nápadu chytli.

A to jste vybudovali svůj vlastní klub, nebo jak jste ten nápad realizovali?

Marcello: V tý době tam bylo jedno dobrý místo, kde jsme to pak uskutečnili – klub Escape. Ten byl do tý doby plnej takových těch komerčních věcí, takže se mu moc dobře nevedlo, ty party tam prostě nebyly dobrý. Byla to i tak trochu výzva, zkusit trochu zvednout tu úroveň jinak dobrýho místa – proto jsme právě tam uspořádali svou první sobotní akci. A musím se pochlubit, byl to obrovský úspěch, vůbec jsme ho nečekali! Hned po ní se nám ozval manager Escapu, jestli by nešlo tam dělat takovouhle houseparty každou sobotu.

Eelke: No, a teď když to tak počítám, už tam děláme Chemistry akce 11. rokem. To je fakt úlet!!

Chemistry – jak vás vůbec napadl tento název?

Marcello: Z překladového anglicko–holandského slovníku, řekli jsme si, že by to mohl bejt dobrej název pro nás.

Takže jste nalistovali nějaké místo ve slovníku a prstem ukázali na nějaké slovo a vyšlo tohle? Nějakej osud či co? :)

Marcello: No ne až tak docela, Eelke přečetl ten slovník celej, ale právě tohle slovo se mu zalíbílo ze všeho nejvíc. A nám taky!

Eelke: Víš co, Chemistry bylo přesně to slovo, který jsme hledali! Pro nás to znamená např. chemii mezi lidmi a DJs nebo lidmi a hudbou (v ang. originálu "chemistry between people and DJs, chemistry between people and housemusic"), a když ta noc je dobrá, tak to je prostě "Chemistry"! (smích)

Marcello: No, můžem přidat ještě chemickou reakci davu (Chemical reaction in the crowd) – a taky trošku těch chemických věcí v davu, že áno ;)

Kolik lidí tak chodí na vaše sobotní akce v Amsterodamu?

Marcello: Myslím, že od té úspěšné noci si držíme takový ten stálý rozsah 1200 – 1800 lidí / noc. Když se nám podaří přivézt nějakého známého DJ ze zahraničí tak i 2000 lidí.

To je dost slušné číslo. Na co lákáte partypeople, aby se vraceli? Spolupracujete trvale s nějakými zahraničními DJs?

Marcello: Máme své rezidentní DJs – Dimitry, já, Victor Coral a další. Jednou za měsíc ale vždy uspořádáme nějaký liveact nebo DJ live performance a pozveme známou tvář. Snažíme se tak být stále v pohybu, neusnout na vavřínech. Už jsme takhle spolupracovali s Basement Jaxx, Carlem Craigem, s DJs s Detroitu a podobně.

Když to tak slyším, neměli jste nikdy chuť už uspořádat něco většího, než jen pravidelné sobotní noci?

Marcello: No vlastně, my už jsme jeden festival dělali, jmenoval se New Frontier Festival, bohužel se konal jenom jeden ročník, protože počasí nám vůbec nepřálo a bylo fakt extrémně hnusně - nepřestalo pršet. Tak jsme to už raději ani neopakovali.

Eelke: Ale abychom si přeci jenom trošku udělali radost, i když nám to s tím naším openairem nevyšlo, na různých jiných máme aspoň svoje stage – např. Chemistry Dance nebo Chemistry Area.

Tak alespoň nějaká radost :) Tím se jistě dostáváte ještě víc do povědomí lidí, jak ještě jinak se snažíte rozvinout své aktivity - co nějaké plány do budoucna?

Eelke: Určitě. My jsme rádi, že Chemistry se stává čím dál známější jakožto organizace. Vedeme taky docela známou a zavedenou značku RUSH, se kterou projíždíme různé země, a různé místa. Vytváříme taky nový koncept - už ne jen house music. Chceme lidem představit více alternativní hudby, undergroundu, minimalu a elektra. Takový mix.

Když takhle cestujete, máte nějakou oblíbenou zemi?

Marcello, Eelke: Holandsko je naše nejoblíbenější!!!

Marcello: Noo, ona i ta Česká Republika není tak špatná, když si to tak vezmu, je to tady podobný jako u nás, zároveň to byla první země, kterou jsme navštívili jako první (po Belgii, ale ta není tak daleko). To bylo v roce 92-93 myslím. To už je let! (smích)

No tak teď už tu musíte být jako doma!! A kde všude už Chemistry bylo ke "slyšení"?

Eelke: My už se nacestovali. Egypt, Izrael, Argentina, Peru, Chile...

Marcello: nezapomeň na Portugalsko, Finsko, Belgie, USA – Miami, tam se mi to obzvlášť líbilo.

Tak přeju mnoho úspěchů i nadále, ať vám vše vychází a pokud byste ještě chtěli neco vzkázat:

Marcello, Eelke: Jooo....určitě! Czech people – WE LOVE YOU!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016