ROZHOVOR

 

Michael Burian: "Nejsem fanoušek Superstar."

Náš redaktor Skybeam vyzpovídal na sobotní akci v klubu Face 2 Face jednoho z našich neznámějších DJů a my vám tento rozhovor právě nabízíme. Na akci Party Studio Line se ptal Michaela Buriana například na jeho začátky, současnou image nebo plány do budoucna.

 

Když srovnáme vydařenou květnovou párty Michael Burian and friends s Paul van Dykem, jaká to je atmosféra – srovnání podobné gigantické akce s klubovou atmosférou?

Vždy to je velký rozdíl - velká párty v hale je úplně o něčem jiném, než atmosféra v klubu. Na druhou stranu, v klubu se dá více experimentovat, hrát si více s muzikou a s lidmi. Na velké párty v hale přijdou lidi většinou na určitý styl, kterým chtějí být baveni a na ty experimenty moc prostoru nezbývá..

Nebudu jistě první, kdo se ptá, ale co si pamatuješ ohledně Tvých začátků djingu, jak jsi začínal a co bylo v těch začátcích nejdůležitější?

Když jsem začínal, tak nejdůležitější bylo co nejvíc hrát, aby se člověk do toho nějakým způsobem dostal, do toho mixování a vlastně vůbec do toho obrazu - jaká taneční muzika existuje a tak. Vybrat si z toho, co toho člověka nejvíce zajímá a umět to do sebe pak dobře namíchat.

Co bylo v těch začátcích například nejtěžší?

Co bylo nejtěžší? Když jsem začínal, tak toho o taneční muzice lidi moc nevěděli, takže nejtěžší bylo asi je přesvědčit o tom, že to je zajímavé, dobré, a tak celkově jsem se je tím stylem snažil zaujmout.

Proč jsi nebyl letos na Mácháči?

(smích) .. Ten večer jsem hrál někde jinde, takže jsem na Mácháči bohužel vystoupit nemohl.

Ve Tvých úplných začátcích – kdo Ti byl takovým tím vzorem, zda si ještě vzpomeneš?

Vzorem? Tak těch bylo spousta. Určitě to byli známí DJové v té době. Když jsem začínal, tak jsem hodně jezdil třeba do Německa na párty, kde už to hodně jelo a tam v té době nejvíc hráli Westbam, Marusha, Paul van Dyk a podobní lidi.

Kde jsi prvně hrál a jaké na to máš osobní vzpomínky, pocity?

Tak první párty jsme dělali v Českých Budějovicích v klubu New York. Vzpomínám na to strašně rád a myslím, že spousta lidí z toho regionu na to do dneška také vzpomíná.

Jaký byl třeba Tvůj největší kiks za aparaturou?

Kiks? Tak to si honem nevzpomínám, prakticky největší kiks je, když se s tou aparaturou něco stane. Takže když třeba někde vypadne proud a v klubu je 2 000 lidí a najednou je tma, nic nehraje, nic nesvítí, tak to je vždy průšvih..

Vraťme se k té květnové párty - jaký to je pocit hrát před plnou T-Mobile arenou?

Je to rozhodně nezapomenutelný pocit, vždy to má strašně moc do sebe a člověka to hodně inspiruje a hodně ho to nakopává.

Co se týče Tvého osobního života, jsi člověk, který neustále něco poslouchá, nebo i mnohdy oceníš kouzlo ticha?

Určitě - někdy ocením i ticho, ale většinou neustále něco poslouchám.

A co například?

Teď z hlavy určitě nepovím, je toho hrozně moc. Já jsem otevřen velikému spektru muziky, takže do rocku, popu, taneční muziky, někdy občas i do hip-hopu zabrousím..

Z čeho například čerpáš inspiraci?

Ze všeho - ze všeho, co vidím, co slyším..

Představ si situaci, kdy by Tě někdo přišel požádat o pomoc s djingem, jaké odpovědi by se pravděpodobně dočkal?

Těžko říct, já většinou jen rozdávám rady, protože nemám čas někoho vyučovat, taky si myslím, že to není úplně dobře. Z vlastní zkušenosti vím, že co sem si sám neobjevil a co jsem se sám nenaučil, to jsem neměl a to je nejlepší škola. Jindy to déle trvá, ale určitě je to, to nejlepší, protože když někdo někoho jen něco učí, tak to na něm vždy něco zanechá. Je to vždy nějakým způsobem ovlivnění něčího umění. Každý by měl být svůj, to je na tom důležité.

Jak dlouho Ti třeba trvalo vytvoření své image?

Tak já jsem nikdy image žádnou nebudoval, vždy jsem to byl nějakým způsobem já.

Nějakými změnami jsi ale určitě prošel - účesy, oblíkání, ..

Takovéhle změny ani moc žádné nebyly, spíše hudební, ale ty se vždy odvíjejí od toho, jaká muzika v tu dobu se vyrábí, tvoří, atp. Mně nikdy nebavilo se věnovat jen jednomu stylu, vždy mě zajímalo větší spektrum, co se děje v muzice,atp. Dnes je to o tom, že se toho strašně moc kombinuje a ty pomyslné hranice se zbouraly. Takže to mě hodně baví, že není třeba věnovat se jen jednomu směru.

Teď skončila jedna z největších DJ School, nepřemýšlel jsi někdy o tom, založit svou?

Zatím určitě ne. V djské škole nevidím zas až tak moc velké pozitiva, jak už jsem říkal – jsem zastáncem toho názoru, že každý by se do toho měl opřít sám, pokud tomu věří a chce to dělat, tak se to naučí sám a nepotřebuje kvůli tomu chodit do školy. Spíše do budoucna uvažuji o tom, že až budu mít více času, zaměřím se více na producentskou činnost, produkce nových talentů a tak - dělat muziku, než učit někoho hrát z gramofonů.

Měl jsem na mysli spíše možnost naučit se s tou nejlepší aparaturou, přeci jen, pak dávají djské školy ještě šanci se ukázat na parties. Při dnešní konkurenci je to docela složité prorazit, co si budeme povídat..

No tak není to jednoduché, nevím.. Já jsem se těmi školami nikdy moc nezaobíral a neviděl jsem v tom zas až moc toho pozitiva. Většinou ten člověk, pokud má něco do sebe a je zajímavej, tak určitě prorazí, protože ho někdo objeví, někomu se bude líbit a někdo si ho někam pozve a tím pádem to půjde dál a dál a dál.. Každopádně to nefunguje tím způsobem, že by ho ta škola, nebo kdokoliv jiný, někde prosadil a to je hezké, že ho prosadí na nějakou párty, kde si zahraje, ale pokud ta kariéra jde hodně rychle nahoru, tak může jít také strašně rychle dolu, to vidíme například u Superstar a podobných věcí, kterých nejsem moc velký fanoušek..

Co např. v případě absence, když nehraješ několik týdnů v klubu – pokud se někdy stane – mícháš si hudbu doma, nebo v hlavě, abys nevyšel ze cviku?

Abych pravdu řekl, doma muziku moc nemíchám, spíše novou muziku hledám, takže si každý týden kupuji spoustu nových tracků, ale na otázku, zda míchám / nemíchám – spíše tak nějak v hlavě..

Zmíníme-li Tvé cíle? Máš ještě nějaké vyšší, než kde jsi teď?

Dle mého názoru je zde neustále něco, čeho se dá dosahovat, takže zatím toho prostoru je hodně a je pořád kam jít a to je důležité. Rozhodně mě zůstat stát na místě, to určitě ne. To ukáže čas, jak určitě znáš, tak to moc naplánovat nejde.. Samozřejmě bych mohl jmenovat nějaké hvězdné cíle, ale uvidíme, co přijde s časem.

Když se vrátím opět k té akci s Paul van Dykem, plánujete spolu ještě např. nějakou vzájemnou produkci?

Produkci asi zrovna ne, ale vím, že Paul teď dělá nové album, které vyjde příští rok na jaře. Několikrát jsme teď v létě spolu hráli a budeme hrát vlastně i v listopadu v Bratislavě. Vídáme se poměrně často a příští rok se určitě uvidíme zase tady v Praze

Budeme se těšit, zatím a hodně úspěchů do budoucna!

Taky díky a zatím!


Speciální poděkování od redaktora: BTW Designs a Milanu Turkovi
V brzké době bude ke stažení i necenzurované video interview s M.Burianem + bonusové interview s Luccou z letošního Mácháče 2006 na:
http://www.btw-designs.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016