ROZHOVOR

 

DJ Face: "Na Silvestra mívám deprese."

Vyzkoušet si Silvestra "nanečisto" měli šanci návštěvníci čtvrteční party v klubu Duplex. A určitě udělali lépe přijít na Václavské Náměstí právě v tento den než o tři dny později na trapnou "velkolepou" show jedné nejmenované televize. Namísto pseudo-celebrit si jistě mnohem radši vychutnali hudební bonbónky DJe Face, vystoupení projektu The Scandals a hudební masírku oblíbených Machine Funck. A právě s prvním z jmenovaných jsem si o celé akci, a nejen o ní, popovídal.

 

Ahoj Michale. Hrál jsi v Duplexu poprvé. Jak na tebe působí tento klub? Liší se nějak od ostatních anebo ses tam cítil jako jinde?

Trošku tě poopravím. Poprvé určitě ne, spíše po tříleté pauze... Když jsem to říkal ve čtvrtek produkčnímu Jájovi, cítil jsem, jak se červenám. :) Ale po pravdě řečeno, žádný silný magnet mě v poslední době do Duplexu netáhl ani coby návštěvníka. Jako jinde? Já se cítím jako ryba ve vodě na Houseboatu U Bukanýra, v Roxy nebo v Crossu, takže to je jako srovnávat jabka s hruškama... Nicméně jsem byl příjemně rozčarován ze změněného interiéru a hlavně z fajn zvuku, který na tebe hraje ze všech stran a na můj vkus hodně kvalitně. Ke všemu ta lampa vodky, co jsem dostal na baru, mě málem porazila. Jestli tedy DJům nenadržují, tak tady se skutečně nešidí! Na co vzpomínám s nostalgií, tak to je chillout, kde už se nehraje. Tam mi bývalo vždycky nejlépe...

Line-up Phunk Axcent Night nebyl zrovna pro Duplex obvyklým. Jaká tedy byla atmosféra?

V deset jsem pustil první desku, okolo půl jedenácté si všiml prvních přihlížejících, ve tři čtvrtě na jedenáct šli dva kamarádi odvážně tancovat, ve čtvrt na dvanáct už bylo na parketu lidí osm a najednou mi ten klub přišel tak nějak celkově plný. Největší haló vyvolala módní přehlídka, rozpaky poněkud nevzdělaný moderátor, ale ten to na druhou stranu s lidmi uměl a tak se modelkám a misskám tleskalo a z plna hrdla vřískalo. Pak to rozbalili The Scandals a lidi to moc bavilo a parket byl plný do posledního místečka, ruce nad hlavou a při známých peckách se i pískalo. Jak to bylo dál, ti nepovím, protože v půl druhé už si mě noční tramvaj odvážela do hajan. Každopádně jsem byl mile překvapen ze složení lidí. Ti navonění, vysolárkovaní a podle poslední módy oblečení byli v převaze, ale tuším, že návštěvníky třeba s dready či kulichem na hlavě tady zase tak často člověk nepotká...   

Co říkáš na The Scandals? Bylo jejich vystoupení alespoň z poloviny tak šílené, jako jejich společné fotografie?

Možná už jsem lehce otupělý Plastique večírky, ale já jsem na nich nic skandálního neshledal. Jasně, byli oblečeni úplně jinak, než já, ale žádné děsivé performance, kdy by stříkala krev proudem nebo probíhaly orgie pro skleněná oka fotografů, se nekonaly. Skandální bylo snad jen to, že mixy nebyly úplně stoprocentní, z nějakého důvodu jim desky občas zaskákaly a s hlasitostí do sálu už si hlavu vůbec nelámali. I přes prosby o ztišení... Emma měla svůj set více experimentálnější, naopak Steve miloval bootlegy a kytary na tisíc způsobů. Až jsem se musel v jednu chvíli podívat z okna, zda je dole Jindřišská ulice, protože jinak bych měl pocit, že je pátek a já už jsem zase na Plastique. Pro fandy téhle noci naprosto srovnatelný večírek! A zábavný Steve opravdu byl - tleskal rukama, mával na lidi, divoce se kroutil, zkrátka bavič každým coulem....   

Co bylo pro tebe tu noc "najviac" :)

Dvě věci pro mě byly ten večer "najviac". V prvním případě mini rozhovor po pouhých dvaceti minutách hraní s nějakým mladíkem, který mi zaklepal na rameno... On: "Hele, prej máš hrát něco jinýho..." Já: "A to říkal kdo?" On: "Jájova tanečnice..." Já, když jsem smutně ukázal na desky: "Hele tak to je mi moc líto, já sebou nic jinýho nemám..." V druhém případě DJ Uwa na přehlídkovém molu v černé podprsence. Na druhou stranu, to už vlastně není "najviac", to je spíše standard, nebo snad kolorit?

Jak by asi vypadal vysněný line-up DJe Face, kdyby měl jen jedinou stage a akce by probíhala od osmi večer do šesti ráno? Myslíš, že by se někdy mohl stát realitou?

Kdybych neupřednostnil hraní, tak jsem si tenhle vysněný line-up 2. prosince splnil. Sice bych za ním musel do Londýna do The Rhythm Factory, ale slyšet v jednu noc Spirit Catcher, Kirk Degiorgia, Shur-i-kana, Burnskiho a Silver City, to je prostě k neuvěření! Jinak bych přihodil ještě Âme, Petera Krudera, Trentemøllera, Lindstrøma a Prins Thomase, M.A.N.D.Y., Booka Shade a 20:20 Soundsystem. Sice by si každý zahrál asi jen půl hodiny, ale i tak by to byl luxus. Jo a na druhém pódiu by se v obíhačce představila pro mě stále silná domácí electro trojka: Diome, Tvyks a Airto. S tou realitou je to horší, zatím to vidím jen na tu druhou stage. :) Vyjma klubu Radost FX, který je nakloněn novým jménům venku a hodně exkluzivním hostům, kteří tu ještě nebyli, to u nás v klubech a na festivalech připomíná notně ohranou desku. Nevadí... Už jsem si zvykl, že dvakrát ročně vyrazím na Slovensko na DoubleDecker, tam mají naštěstí oči i uši nastražené a už po léta jsou mnohem napřed.

Za námi  jsou oslavy konce starého a začátku nového roku? Kde jsi se jich účastnil?

Něco ti prozradím. Deprese mívám zaplať pánbůh jen dvakrát ročně. Jako na potvoru na své narozeniny a právě na Silvestra. Už několikátý rok po sobě si tak symbolicky ťuknu s naším kytaristou z Face 2 Face Lucasem Rossem, který žije momentálně v Anglii a přijíždí k nám na svátky a to přesně o půlnoci, ale o den či dva dříve. Nemám rád tyhle svátky na povel a než bych lidem, které mám rád, kazil to bujaré veselí, raději zalezu už v jedenáct do pelechu a hezky se prospím do nového dne, kdy ze mě pomalu všechno zase spadne...

Všichni se pořád ptají, co si kdo dá za novoroční předsevzetí, takže to obrátím. Jaké ty si prvního ledna rozhodně nedáš?

Rozhodně si nedám to oblíbené, že přestanu na stará kolena počínaje prvním lednem kouřit, opíjet se a užívat omamných a psychotropních látek... :) Nic z toho jsem nikdy nedělal, takže se aspoň nemusím stydět za to, že bych předsevzetí nedodržel... 

Otázka na závěr. Pronikl jsi do časopisu jako novinář, do rádia jako moderátor, na party jako DJ. Je něco, čím bys nás mohl v roce 2007 překvapit? Co by jsi chtěl ještě dokázat?

Já v první řadě nechci nikomu vůbec nic dokazovat. Chci dělat jen věci, které mě baví a nejraději ze všeho si užívat čtyřiadvacet hodin muziku, kterou mám rád. Jasně, když se podíváš na výčet toho, co jsi vyjmenoval, jedna věc tam přeci jen chybí. Vlastní produkce! Jenže... Nemám na ni čas, neprošel jsem si žádnou "liduškou", nemám peníze na nutné vybavení, nemám za sebou ani rok nějakého mašinkového vzdělávání a vlastně ani nápady. Takže ať produkují jiní, já se budu jejich výsledky rád opájet... Nebo opíjet? :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016