ROZHOVOR

 

Rozhovor s DJem TV a DJane Nem

Psytranceová djská dvojka poskytla našemu serveru rozhovor, ve kterém se například dočtete, jak to vypadá s hudebním děním ve Španělsku, kde v současnosti tenhle pár pobývá.

 

Jaké jsou Vaše dojmy ze Španělska? Zajímá mě Váš pohled na lidi, kulturu apod.

Obávám se, že na to podat nějaký objektivní a výstižný názor jsme ve Španělsku stále velice krátce. Nicméně stejně jako vše, má i španělská kultura své klady a zápory. Je pro nás v něčem úchvatná a v něčem zoufale pomalá a zamotaná. Uchvátila nás příroda, architektura, podnebí, jídlo, lidé z celého světa.

Španelsko a hudba? Co frčí za hudební styly? Jaký jsou kluby? Nějaké Vaše hraní proběhlo?

Tak hudba je tu cítit na každém rohu, stále je nějaká fiesta. Lidé jsou tu hodně spontánní, mají hudbu v krvi a často jen jak slyší jakýkoliv rytmus, tak hned začnou “tancuj, tancuj, vykrůcaj.“
Frčí tady všechny druhy stylů, Barcelona je centrem kultury, je tu spousta trendy klubů a diskoték s "In" hudbou. Na druhou stranu má i hodně velké undergroundové zázemí, takže free parties ve squatech atd.
Nějaká hraní proběhla, měli jsme label party v Barceloně a Madridu. Jinak barcelonská scéna se dost liší od té naší malé české. Většinu akcí pořádají jedni a ti samí organizátoři. Ke slyšení je většinou kolovrátkový izraelský fullon a osazenstvo tvoří hlavně mládež kolem 20ti, která bývá "značně zrychlena". Gms a Astrix je možno slyšet každý měsíc, ale o nějaký zajímavý psy projekt by člověk nezakopl, jak je rok dlouhý.
Na jaře se chystáme začít dělat naše akce, tak snad si tady vytvoříme časem obecenstvo, kterému se bude líbit vybočující psytrance.

Pochlubte se, co je nového u Oxygen Records? Podle čeho vybírala Djane Nem tracky na  kompilaci Occurance?

Kompilace Occurrance byla jarní záležitost, zaměřující se na progressive trance, kterého teď vychází velice málo. Nem vybírala hodně vzletné, atmosférické tracky, akorát na prosluněné ráno. Obecně tato kompilace sklidila veliký úspěch u kritiky a Nem připravuje další své cd, které vyjde příští rok. Dále připravujeme dvě nová alba, první z nich je již druhé album brazilského producenta, který se jmenuje Setherian. Hudebně je album fůzí progressive psy tranceu, elektra a melodického fullonu s vlivy idm a minimalu. Prostě skloubenina několika stylů, s krásnými melodiemi a spoustou nápadů. Album ponese název Postrancepose.
Druhé album, které vyjde v únoru, je  dlouho očekávané debutové album izraelského projektu Sound Field - Audio Surfin. Nejedná se  o žádný ukvičený izraelský fullon, ale o velice citlivé a inteligentní spojeni moderního psy progressive zvuku s prvky goa. Je to hodně emocemi nabité album, které má strhující potenciál.

Jaké jsou vydavatelské plány Oxygen Records do budoucna? Chystáte se například zabrousit i do jiných, než psytranceových vod?

Na jaro chystá TV další kompilaci, něco v podobném stylu, jako byl Parsec - tzn. ranní, inteligentní a melodický fullon, tentokrát by byl rád, aby to bylo více deep a méně high. Kompilace se bude jmenovat Pulsar a bude obsahovat 9 skladeb (již můžeme potvrdit skladby od Rumble Pack, Hydraglyph, Aphid Moon, Freakulizer apod..) To jsou zatím plány na následující půl rok. Časem by jsme asi rádi zkusili i něco jiného než psytrance. Velice by nás lákalo vydávat i ambientní hudbu – idm, clik´n´cuts apod., prostě chrčení notebooku:).

Bude Vás možné zaslechnout zase někdy v Čechách?

V únoru jede Nem do svého rodného města Ostravy a v dubnu bychom měli společně s Roxy uvést páté pokračování párty Vortex.

Čechy nebo Španělsko? :)

Velice těžká otázka, na kterou se snažíme hledat sami odpověď...

Recenzi kompilace Occurance si můžete přečíst zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016