ROZHOVOR

 

Jarda "Jája" Ježek: "Celnice by neměla uniknout pozornosti kluberů"

Pozadí vývoje Duplexu, ale i chystané programové změny v Celnici pro nás odhalil Jája, bývalý produkční klubu Duplex. Jája s námi otevřeně mluvil o zákulisí Duplexu, ale i o jeho plánech, které hodlá realizovat ve svém novém působišti.

 
Nazdar Jájo. První otázka, na kterou se tě zeptám, zajímá asi každého: Co se vlastně odehrávalo v zákulisí pražského Duplexu za tvého působení? Ke konci už to bylo dost divoké…

Od podzimu 2003 jsme společně s Lucasem & Uwou začali dělat produkci čtvrtečních akcí. To bylo v době, kdy se o pátky a soboty staral Raju s Madmanem. Zhruba po roce, v prosince 2004, koupil Duplex nový majitel a protože moje čtvrteční noc byla velmi úspěšná, dostal jsem kompletně na starost produkci. Již od počátku příchodu nových majitelů byla jednou z priorit kompletní rekonstrukce interiéru. Bohužel zůstalo jen u slov a k rekonstrukci nikdy nedošlo.

Měl jsi jako produkční Duplexu vytyčený nějaký cíl nebo strategii?

Od začátku jsem se snažil, aby se Duplex stal známým nejen u nás, ale i v zahraničí. Tomu mohlo pomoci zvaní světoznámých zahraniční Djs. K zařazení mezi světové kluby je ale třeba mít i opravdu kvalitní zvuk, světla a samozřejmě interiér. Na začátku klub hodně pozvedlo začlenění do The World's Finest Club a následné členství ve VIP Trend, mezi které patří například klub Space na Ibize. Dalším důležitým mezníkem byla účast Duplexu v sérii akcí Penetra, které se celé léto každé úterý odehrávaly v El Divinu na Ibize. Přece jenom když přijedeš na Ibizu a bafne na tebe mega billboard Duplexu tak je to určitě nezanedbatelná reklama.

Jak to s rekonstrukcí nakonec dopadlo?

V létě loňského roku byla rekonstrukce již opravdu nutná – lidem se např. roztrhávali kalhoty o zničená křesla atp. Majitelé se ovšem mezi sebou nedokázali dohodnout, protože jedni byli pro a druzí proti rekonstrukci. Nakonec v listopadu loňského roku padlo rozhodnutí o prodeji klubu a 1. března se novým majitelem stal stávající majitel klubu Mecca.

Jak jsi ty sám bral vyhození Lucase & Uwy a co se vlastně od té chvíle v Duplexu dělo?

Problémy se čtvrteční nocí začaly již v létě 2006. V tuto dobu už kluci hráli tvrdé electro a minimal, což se majitelům vůbec nelíbilo. Nedovedli pochopit, že celosvětově respektovaný klub musí mít alespoň jednu rezidentní noc, kdy se hraje progresivní muzika. Začaly první škrty v rozpočtu a zrušili se některé již nasmlouvané zahraniční bookingy. Třeba takový Plastic Funk jsme si zaplatili z vlastní kapsy. Tyto spory vyústily až k vyhození L&U. Byl to naprosto nelogický a antiproduktivní krok, který se odrazil na podstatně nižší návštěvnosti nejen čtvrtečních nocí. Období mezi listopadem a březnem už byl jeden velký úpadek.

Jak jsi se ty sám stavěl k prodeji Duplexu? Jak se změnily tvé osobní plány, když už jsi nemohl počítat s tím, že zůstaneš?

Nejprve jsme s L&U kontaktovali majitele Meccy, protože jsme věděli, že má o Duplex zájem a nám myšlenka jednoho majitele dvou významných klubů přišla velmi rozumná. Avšak v prosinci jsme dostali zajímavou nabídku z klubu Lávka, které jsme se chytli. Začala se plánovat kompletní rekonstrukce prostoru, ale celý projekt zkrachoval na částce, která měla být do investována. Nejjednodušším východiskem pro nás tedy bylo zkusit se domluvit s novým majitelem a v Duplexu zůstat. Po čtrnácti dnech ve staronovém působišti jsme ale dostali novou zajímavou nabídku z klubu Celnice, kde jsme nakonec zakotvili a kde od dubna zde začínám dělat program.

Ještě chvilku zůstaneme u Duplexu, který se mezitím rozšířil i do jiných měst. Máš o nich nějaké informace?

Licence těmto klubům byla udělena systémem franchising. Každý klub má svého majitele a nespadá pod vedení pražského Duplexu. Poslední informace, kterou mám, je, že majitelé v Brně a Mostě byli kontaktováni novým majitelem z Prahy. Těžko říct, co bude dál. Nicméně by byla hloupost, kdyby v započaté myšlence budování sítě klubů nepokračovali. Není to však jenom o prodeji značky dalšímu, ale i o aktivní spolupráci se všemi pobočkami.

Nyní připravuješ program pro Celnici. Svojí kapacitou se ale Duplexu zcela jistě nemůže vyrovnat…

Oproti Duplexu má Celnice podstatně menší kapacitu(400 lidí), ale vlastníkem je Kolkovna Group, která v Praze vlastní síť velmi dobře fungujících restaurací. V tuto chvíli navíc připravují nový pražský klub, který se stane největším v Praze, s kapacitou zhruba 3 000 návštěvníků. Mimo jiné vlastní kluby v Moskvě a New Yorku a existuje zde dobrý potenciál pro další zajímavou práci:)

Pro mnohé je Celnice dost uzavřený snobský ruský mafiozní podnik, který neoplývá moc velkou oblibou mezi pražskými klubery. Hodláš s tím něco udělat?

Právě proto jsme přišli do Celnice my, abychom pověst změnili:) Pověst Celnice vyplývá z ruské národnosti majitele a proto, že jediná známá rezidentní noc je Moscow night, na kterou se zvou velká ruská djská jména. Návštěvníky této akce je pak většinou bohatá ruská komunita, která v Praze žije. Celnice má rozhodně všechny předpoklady stát se útulným místem také pro pražské klubery. Interiér má své kouzlo, zvuk je naprosto perfektní. Teď už nezbývá, než tomu vdechnout správnou duši.

Jaké má podle tebe Celnice přednosti? Co třeba ceny na barech, budou stejně astronomické jako v Duplexu?

Nespornou výhodou je možnost parkování přímo před klubem. A znovu bych zdůraznil masivní zvuk a moderní interiér v historických sklepních prostorech. Jedinou chybou je přístup do klubu přes restauraci. V nejbližších třech měsících chceme pro klub vybudovat vlastní vchod. Ceny na barech jsou momentálně srovnatelné s Roxy nebo Radostí FX. Později zřejmě ceny zvýšíme, ale pro stálé hosty zde budou velmi výhodné klubové karty.

Karty stejné jako v Duplexu, tzn. vstupné zdarma a slevy na na baru?

Přesně tak. Klubové karty se v Duplexu opravdu osvědčily a i v Celnici v tomto trendu budeme pokračovat. Vstup zdarma a procentuální slevu na baru dokáže český kluber nepochybně ocenit.

Díky tobě přijelo do Prahy spousta světových djských hvězd, plánuješ je zvát i nadále?

Vzhledem k velikosti prostoru si už zřejmě nebudeme moct dovolit zvát jména jako Tiesto, Bob Sinclair nebo David Guetta. Samozřejmě nebudeme myslet jenom na naši peněženku, ale i na návštěvníky. Proto se jim budeme snažit dopřát opravdu zajímavé zahraniční djs. Nic ale není nemožné, protože nad klubem je restaurace, která se v případě opravdu velké akce dá použít jako další stage. Když k tomu v létě přičteme zahrádku může klub pohltit až 1200 lidí.

V jakém duchu budeš připravovat program? Máš už předem zamluvené nějaké djs a dojde třeba k mutaci akcí, které byly nebo i ještě jsou v programu Duplexu?

Program na duben bude sice ještě paskvil, kompromis s již nasmlouvanými akcemi, ale od května klub pojede celkově v naší produkci. Moscow Night a Pink Stars (gay friendly night) v programu Celnice určitě zůstanou. Páteří programu budou čtvrteční noci s Lucasem & Uwou, kam si můžete přijít poslechnout aktuální světový sound a podívat se i na zahraniční hosty. Pátky i soboty by měly být housové. Jedna z osvědčených party Steam je momentálně v jednání a věřím, že se s Toníkem dohodneme. Dj Brian se silnou "fanouškovskou" základnou bude mít také rezidentní noc. Počítám také s českou djskou špičkou jako je Dj Orbith, Lucca, Michael Burian, Loutka, Michael C.

Na jakou první akci bys nás do Celnice pozval?

Zcela určitě na Opening party, která se koná tento čtvrtek 5.4. s rezidentními The Kaos Boys a hostem večera Dj Orbithem. S žádostmi o volné vstupy se obracejte na info@clubcelnice.com. Rád vás tady všechny uvidím:)

Přečtěte si také profilový rozhovor s Jájou.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016