ROZHOVOR

 

Rozhovor s Moorisem a Spyrem o akci Severní vítr je krutý

Když jsem před časem zpovídal majitele obchodu Nula2 v souvislosti s jejich naplánovaným turné Severní vítr je krutý, ani oni a ani já jsme netušili, jak jejich nápady přijmou na šestnácti zastávkách milovníci techna a minimalu. To, co jsem o pár dnů později viděl v Roxy na vlastní oči, to mi trošku vyrazilo dech. Takové nadšení z hudby už jsem dlouho nezaregistroval - povedlo se! Mezitím se tour přehoupla za svou polovinu a protože za úspěchy nestojí pouze jablonečtí Murder Boys, ale také dva členové Dynamic Line, zeptal jsem se na první dojmy a pár drbů ze zákulisí...

 
Tak chlapci, povídejte, přehánějte! Máte za sebou už několik zastávek turné, tak jaké jsou zážitky? Nadšení nebo zklamání? Které hraní byste vypíchli a proč?

Spyro: No už jsme vlastně kousek za půlkou celé tour! A nadšení nebo zklamání? Začnu tedy zklamáním, kterým byla určitě první zastávka u nás v Hrádku nad Nisou, kde nás lidi svou návštěvou příliš nepodpořili. Ale tady na severu je to docela běžná věc pokud se jedná o techno, takže jsme to i trošku předpokládali. No a nadšení? Jednoznačně Roxy! Super atmosféra, skvělý line-up, kámoši a hlavně dost spokojených návštěvníků.

Mooris: Za sebe mohu říct, že tour je pro mě neuvěřitelná zkušenost. Tolik hraní za sebou v tak krátkém rozpětí, to je fakt mazec. Ale jsem z toho nadšen. Až na Liberecko, kde lidi podobná muzika moc nebere, byly všechny dosavadní zastávky fajn. Dost lidí, dobrá atmosféra a neodpustím si poznámku, že na Moravě to bylo ještě o chlup lepší. Nejlepší mejdan asi v Roxy, ale mně osobně se hrálo nejlíp v Apollu.

Docela by mě zajímalo, jak to vlastně vypadalo při plánování vaší tour. Vycházeli vám oslovení majitelé klubů vstříc nebo jste zaznamenali také nezájem či nepochopení celé myšlenky?

Spyro: Abych pravdu řekl, na této části z velké míry zapracoval Daho. Přeci jen má plný telefon kontaktů skrze shop Nula2 a já jsem zase tak zapomnětlivý, že už ani nevím, v jakých že klubech jsem to hrál. Ale abych to vysvětlil - sázeli jsme na kluby a na lidi, s nimiž jsme v dobách minulých už spolupracovali. Na druhou stranu jsme ovšem dali prostor i klubům, kde jsme nehráli, ale které o naši tour projevily zájem.

Mooris: Začalo to konverzací mezi Davidem a Lukášem a dá se říci, že podobná myšlenka nás napadla zhruba ve stejném období. Největší radost mám asi z komunikace s Roxy. DaW je frajer! Nezalekl se a podpořil celou tour, přičemž ve finále se ukázalo, že mít zastávky v Roxy, Fastwellu, Fabricu a vlastně i na zbytku Moravy, jen zvýšilo prestiž celého konceptu...

Mohli byste alespoň v kostce shrnout, čím je turné Severní vítr je krutý jiné, než ostatní akce, které člověk najde při pohledu do jednotlivých programů klubů?

Spyro: Tohle turné má podtitul „Poslední křižácká výprava na záchranu elektronické hudby v Čechách...“ Tedy převážně techna, které upadá tam, kam my nechceme! Návštěvník našich techno zastávek má proto možnost slyšet několik let staré kultovní pecky, které už se tak často nehrají. Jde také o předvedení toho, co my tady na severu považujeme za TECHNO! Každopádně to nekončí pouze u poslechu. Clubberům se snažíme ukázat i naše druhé já, a pokud je v klubu sestava D+G+S, tak se můžou těšit i na překvapení, které v dobré náladě ráno předvádíme! Jako třeba ve Fabricu.

Mooris: Určitě hudebně... Ze začátku jsem měl obavy, ale až na výjimky v případě některých lokálních DJs, byla ta muzika absolutně v pořádku a přesně podle našich představ. Techno, minimal, deep a jiná elektronika je dnes trochu okrajová záležitost a výjimkou je opět hlavně moravská část. Tam byla tour v několika případech součástí pravidelných nocí, jako jsou Klika, Clickinq nebo Genetix. Lidi paří a já si myslím, že moc dobře vědí na co.... Ať žije Jaroměř!

Asi mi dáte za pravdu, že technika ve většině českých klubů je na dost žalostné úrovni... Měli jste při plánování celé akce nějaké požadavky na majitele klubů, abyste se vyvarovali nepříjemnému překvapení po příjezdu do jednotlivých klubů?

Spyro: Právě proto jsme sázeli na kluby, kde už alespoň jeden z naší sestavy někdy hrál. Jinde jsme se samozřejmě dopředu informovali... Ale my ten náš severní nářez zahrajeme úplně na všem!

Vaší poslední zastávkou je klub Slaughter v Polsku... Měli jste možnost si už u našich sousedů zahrát? Slyšel jsem, že atmosféra v polských klubech je mnohem žhavější než u nás - máte nějaké osobní zkušenosti?

Spyro: Právě u těchto pořadatelů jsem hrál už na Silvestra a je to přesně tak, jak říkáš. Ta atmoška byla skvělá! Uvidíme, jak dopadne tato zastávka - já doufám, že přinejmenším stejně tak dobře, jako na už zmiňovaného Silvestra!

Mooris: Pár akcí jsem v Polsku absolvoval, nikoli však jako DJ. Co se týče regionu Zielena Gora, tam jsem strávil Silvestr v roce 2005, v klubu Technosis, kde právě Lukáš hrál. Lidí bylo dost a tančilo se až do ranních hodin. Poláci jsou přeci jen dost temperamentní a umí se bavit... Z vlastních zkušeností vím, že Polsko nabízí spoustu hudebních skvostů a ta jejich produkce mě moc baví! M.Czubala, J.Sienkiewicz, 3 Channels a mohl bych jmenovat dál...

Vím, že je to otázka těžká, abychom náhodou někoho neurazili, ale na kterého z hostů, s nimiž si po naší republice zahrajete, se těšíte nejvíc a proč?

Spyro: Na každičkou zastávku jsme si vždycky pozvali (pokud nedoplnil line-up klub sám) dobrého spoluhráče, jehož si určitým způsobem vážíme a který přesně zapadá do konceptu celé tour.

Když se člověk zadívá pozorně na plakát, máte tam dvakrát uvedeno datum 17. března. To jste dělali ráno afterparty po předchozím dnu a večer jste hráli na jiném konci naší republiky, nebo jak jste to zvládli?

Spyro: 17. březen byl datem, kdy se naše tour ocitla na dvou místech zároveň. Já hrál v Kladně a kluci v Prostějově. Přemýšleli jsme, zda to takto zanechat nebo měnit datum... Ale nakonec jsme do toho šli díky rozdílným stylům. A tak Prostějovu vévodil minimal a Kladnu zase techno.

Mooris: To byla taková Davidova promotérská třešnička. Podařilo se mu totiž k již potvrzenému termínu sehnat další zastávku. Takže parta D+G & Mooris prezentovala Vítr na Moravě a Spyro zatím burácel na Kladně.

Oba dva hrajete úplně něco jiného než dvojka Daho & Ginger, s nimiž jste do tohoto turné šli... Rozumíte si zatím jako kamarádi? Nerozděluje vás muzika? Případně nevzniká už ponorka? Ale pravdu, oni si stejně čas na čtení neudělají!

Spyro: Na tomhle turné je super, že jsme se s klukama neuvěřitelně sblížili! Před ním jsme se samozřejmě znali, scházeli se a tak. Ale až společné cesty a kalení tě hodí do pozice, kdy si můžeš říct, že to jsou fakt kámoši. Muzika nás nerozděluje! Máme na ni všichni velmi podobný názor a navzájem si dost notujeme. Stylově si nejsme zase až tak rozdílní, jen se jinak vyjadřujeme za mixem.

Mooris: Dost času jsem s Davidem a Honzou strávil na jiných projektech, než je Severní vítr, takže jsem věděl, do čeho jdu. Už před turné mě Lukyn připravoval na kopec srandy a nejenom to. Celkem jsem si na kluky zvykl a doteď to byl jen hezký výlet. Hudebně je to jednoduchý - určitě 1/4 desek v mé sbírce je právě z obchodu Nula2.

Vašich parťáků jsem se na to před časem ptal také, takže stejná otázka na vás... Jaká jedna konkrétní deska stoprocentně zazní ve všech šestnácti klubech? Která je pro vás momentálně tou nejlepší?

Spyro: Asi nemám žádnou nejlepší, ani konkrétní. Vím jen, že nemohou nezaznít takoví producenti, jako jsou Surgeon, Green Velvet, Paul Damage, Makaton a další...

Mooris: Momentálně 3 Channels – Together.

Na závěr maličko odbočíme. Loni jsem poprvé absolvoval festival Shotgun Euro, pod nímž jste podepsání vy dva, stejně jako zbytek vaší agentury Dynamic Line a slintal jsem blahem. Těšil jsem se na další ročník, ale to byla asi ta chyba. Nevyšlo to... Co přesně se stalo?

S+M:
Letos to dopadlo, tak jak to dopadlo a důvody jsme před pár dny zveřejnili v tiskové zprávě. Myslíme si, že uspořádat festival za pochodu v náhradním termínu bez patřičné přípravy, je jasná vražda. Budeme tedy raději dělat maximum pro to, aby již ke konci roku 2007 byla zajištěna podpora, předběžný program a jasné datum pro rok 2008.

Tak díky moc za rozhovor a ať to i na těch dalších zastávkách pořádně fičí!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016