ROZHOVOR

 

Rozhovor s VJskou skupinou LOOX

Připravil jsem rozhovor s VJskou skupinou Loox, která je vedle Phase asi nejaktivnějším a nejprofesionálnějším zástupce VJingu. Co je to VJing, jak se to dělá a další se dozvíte v rozhovoru, Loox živě uvidíte na páteční Global Connection party nebo v sobotu na Connectu ve Veltrubech.

 
VJ Loox - David DK: Takže popořadě : kdo a co je vlastně Loox?
LOOX: LOOX je skupinka lidí bavící se, zabývající se (a někdy se i živící) VJingem.

DK: Jak a kdy jste vznikli?
LOOX: Naše (Davida a Dana) VJské začátky se datují kolem r. 1998, kdy jsme se zajišťovali videoprojekce pro promítaní filmů či různých jiných videomateriálů. Nasledně jsme neodolali pokušení a začali jsme promítat naše "prvotiny" na parties. Většinou z pouhého nadšení, tudíž takřka zadarmo :-). Začalo nás to tolik bavit, že jsme se rozhodli věnovat se tomu 100%. Po nějaké době jsme se potkali se Štěpánkou...

(Štěpánka): S VJingem jsem začala víceméně náhodou zhruba před dvěma lety projekcemi na různé akce Phillip Morris. Začalo mě to bavit a se vznikem Global Connection se přidali kluci (Dan s Davidem). V současné době je nás již mnohem víc, spolupracujeme např. s klukama z AVU z oboru nová média.

DK: Proč LOOX, co to znamená?
LOOX: Trefná otázka! Vymýšlením názvu jsme trávili mnoho bezesných měsíců. Chtěli jsme mít název, který by nás co nejlépe charakterizoval. LOOX spojuje významy: světlo (lux), pohled a třeba i luxus :-)))) a to je to o co nám jde: aby na každé párty svítil projektor, aby každý návštěvník párty rád pohlédl na plátno a aby tohle všechno bylo vždycky co nejkvalitnější.

VJ Loox DK: Pamatuju se na pár památečních videoprojekcí, jako třeba ve stanu techno.cz ve Staré Huti v roce 1998? Jak se ti to tenkrát líbilo? Jaká vlastně byla technika, kterou jste tenkrát používali?
LOOX: Na Starou Huť vzpomíname s láskou. To byly ty naše nejrannější pokusy, které, jak už to tak bývá, byly nejkrásnější. Dnes už by byl člověk otrávenej z toho, že čehokoliv se dotkne, probíjí nebo že mu prší do videa. Ale tehdy to bylo čiré nadšení. V té době jsme měli, jako velkou a drahou vzácnost, projektor, jedno video a počítač. Vše jsou již dnes muzejní exponáty :-).

DK: Jak byste definovali Vjing?
LOOX: VJing je to samé jako DJing, ale nemíchají se zvuky, ale obrazy (videa). VJ se stejně jako DJ snaží kontinuelně a tematicky na sebe navazovat různé videosekvence, animace apod.. Je to samozrejmě mnohem složitější než hudba, protože ve vizuálním světě je víc možností a variací. VJ de facto kopíruje DJ a snaží se vyrobit klip v reálném čase. Tak aby zvuk s obrazem splynuly v jeden celek.

DK: Jak postupujete při přípravě specifického programu na akci? Jak vlastně takové VJské vystoupení vzniká a probíhá?
LOOX: Předem samozřejmě musíme vědět jací DJ's budou na akci hrát, resp. v jakém stylu párty bude (techno, house, atd.), jak budou vypadat světla a dekorace. Na základě toho vzniká vlastní koncepce videoprojekcí. Většinu materiálů si vytváříme sami. Je to taková malá alchymie :-). Pak už je na každém z nás, jak si s těmi připravenými "obrázky" pohrajeme dál. Je to reakce na hru DJe, na světla a především na celkovou atmosféru párty.

DK: Popsali byste v kostce nutné vybavení, které je k tomu potřeba?
LOOX: Je podobné vybavení z kterého se hraje živě hudba (mixáky, samplery a podobné "krabičky"). Akorát se míchají a efektují obrazy a ne zvuky. Místo reprobeden se používají videoprojektory a plátna. Bohužel je tato technika nepoměrně dražší a složitější než ta zvuková, tudíž to klade nároky jak na investice, tak i na technické znalosti lidí, kteří s tím pracují.

DK: Kdo ještě další se u nás Vjingu kvalitně věnuje? LOOX: U nás v Praze to jsou to kluci z Phase a např. v Plzni působí parta, která si říká Anykey. Určitě jich je ješte víc, ale uvádíme ty, se kterými jsme v kontaktu.

DK: Slyšel jsem, že na Global Connection parties jste si připravili speciální program... Řeknete nám k němu něco? LOOX: Global Connection jako parties s daným konceptem byly vždycky trochu specifické. Letos se budeme snažit přiblížit projekce ještě více jednotlivým hudebním stylům. Co se týka projekčních ploch, tak jsme zvolili zcela ojedinělou koncepci, kterou je lepší vidět na vlastní oči, než si o ní číst někde v rozhovoru :-)

Mejby a Dan DK: Jaké je to vlastně být Vjem v České republice?
LOOX: VJ ten tvrdý chleba má :-)) I přesto, že se projekce staly takřka nedílnou součástí každé párty, tak jsou často na chvostu zájmů promotérů. A to nemyslíme jen ochotu investovat do techniky, ale také zájem o vlastní naplň projekce. Málokdo totiž vnímá VJe jako osobitou součást párty např. jako DJe. V zahraničí jsou VJové stavěni takřka na rovinu DJů. Stejně to však vždycky znamená žít po nocích. Spát přes den, ale ani to moc ne, protože si musíš připravit to, co chceš večer pouštet :-)

DK: A co připravujete do budoucna? V jakém duchu chcete Vjing rozvíjet? Jaká je vaše filosofie Vjingu?
LOOX: Plánů do budoucna a nápadů co by se dalo dělat je samozrejmě hodně. Např. v tomto roce jsme se učasnili projektu ILLUSTRATOSPHERE Dana Bárty což je projekt ojedinělý tím, že projekce berou v potaz mimo rytmus i texty písní a náměty kluků z kapely. Ale VJing není o tom, že bys dělal věci jen tak pro sebe. Je to součást párty a tudíž záleží na mnoha faktorech. Jedním z nejhlavněších je, jak jsme již zmínili, přístup promotérů. Dá se říct, že je v tomhle rozhodující.

DK: Nejzajímavější zážitky při Vjingu a na akcích vůbec?
LOOX: Hledat. Nové styly práce, nové možnosti, novou techniku a hlavně se neopakovat.


Díky moc za rozhovor a těším se, až vás zase na party někde uvidím, Dan Kafka
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016