ROZHOVOR

 

DJ Freeman: "Gramce by měl mít každý DJ zvládnutý perfektně."

Máme velkou radost, že výhry z Dance Music Awards se dostaly do těch nejsprávnějších rukou. Profesionální DJský CD Player Pioneer vyhrál Martin Salva alias DJ Freeman a my s ním máme připravený příjemný rozhovor a kvalitní techno set ke stažení...

 

Vyhrál jsi díky DMA CD player. Tak povídej, jestlipak tuto mašinku využiješ? Nebo si na ní budeš doma jen přehrávat CD?

Jo vyhrál jsem podle mě nejlepší cenu jaká tam byla, ne že bych si to autíčko týden neužil, ale tohle je mi jaksi bližší. Jsem totižto DJ, hraju techno a moc se mi hodí k dalším věcem, co mám doma. Takže ho patřičně využiju!

Jsi DJ. Představíš se nám tedy? Co hraješ, kde, kdy...jak známý jsi pro lidi ve tvém okolí.

Takže jmenuji se Martin Salva a jinak DJ Freeman, což znamená svobodný člověk. Dnes to lidem nic moc neříká, ale kdyby žili v době otrokářství, poznali by význam toho slova. Jinak hraju techno, to klasický hutný a rázný, povětšinou acid, funky, groove a taky dobrej hard. Momentálně žiju v Plzni, jinak pocházím ze Slovenska, a místní partypeople mě docela znají.

Nicméně tady jde hlavně o tvou výhru v DMA. Povíš mi, jak jsi hlasoval? Alespoň v některých kategoriích...

No hlasoval jsem trošku jinak než většina hlasujících, jsem DJ, takže jsem si to vychutnal. Ale třeba web jsem dal stejný jako většina, domácího DJe taky, zahraniční byl Pedro Delgardo a producent Axel Karakasis. To víš, každej za sebe.

V souvislosti s anketou DMA se hodně mluví o ovlivňování hlasování. Jaký je tvůj názor na ty, kteří si sháněli hlasy všemi možnými způsoby? Jde podle tebe o zdravou reklamu nebo jsou hranice, které bys v tomto případě nepřekročil?

No, tohle téma mě bavilo celou dobu hlasování a já to řeknu asi takhle, každý rozumný člověk si udělá svůj názor a nad některými způsoby nebo lidmi se jenom pousměje a řekne si, že takhle by asi neklesnul. No ale je to jejich osobní věc, jak se prezentují. Jen pak záleží na tom, kolik lidí se směje. Taková zdravá reklama na webu nebo na akci by mi úplně stačila.

Co to je zdravá reklama?

Například dát si na svůj web upozornění, že probíhá hlasování, popřípadě link. Když se lidem líbí, jak hraju, potěší mě jejich hlas.

Budeš hlasovat i v příštím roce? Myslíš, že by se nějakým způsobem měla změnit pravidla, aby nevyhrála jména, která bohužel letos vyhrála?

Hlasovat příští rok určitě budu, jsem přece svobodnej člověk :-). K těm pravidlům. Já nevidím do zákulisí hlasování a taky jsem necítil ty tlaky uvnitř, ale když se odborníci shodnou na změně pravidel, rád se k nim připojím.

Vím, že jsi ze staré školy a máš rád gramce. Co vlastně říkáš na nástup různých digitálních technologií? Je to podle tebe přirozený vývoj, kterému se bude muset každý DJ dřív nebo později přizpůsobit, nebo chápeš některé názory, že desky jsou desky...

Myslím, že je to normální krok kupředu a líbí se mi tahle myšlenka. Jenom!!!Desky budou vždy desky a pro každého opravdového DJe jsou jak sbírka známek. Taky pošilhávám po zařízení typu FS, nebo pracuji na mém live actu. Ale jedno vím jistě, ať si hraje každý na čem chce, ale gramce by měl mít zvládnutý perfektně.

Překvapilo tě něco na funkcích CD playeru? Nakolik se dá srovnat se starým dobrým Technics 1210 MK2?

Potěšilo mě zpracování a některé nové funkce. Třeba looping nebo funkce hold-reset, kterýma můžeš nechat puštěnej efekt na stejný pozici. A kdybych měl srovnávat s Technicsem, je o něco menší a o hodně lehčí. Jinak se to nedá srovnávat, každý má hodně co nabídnout. I když funkce scratch u Pioneeru by se hodila, ale to je záležitost jiné verze.

Už jsi ho použil někde na párty? Jaká skladba z CD playeru zněla poprvé?

Zatím sem s ním hrál jen doma, nechtěl jsem mu někde venku ublížit a navíc tam byly jiné playery. No a poprvé z něj zazněla tahle skladba - Alex Calver & Sol Ray - Time Travel.

Ok. A kdybys mohl vzít pouze tři skladby, ty do něj nahrát s tím, že nic víc by už nešlo pustit...které by to byly? A přemýšlej, nemáš možnost vzít to zpět.

Hmm, těžká otázka, tak tedy začnu lovit v paměti. :-)
Tak už to mám a nemusel jsem lovit hluboko:
Alex Calver & Sol Ray - Time Travel
Christian Fischer and dj Murphy - Discovering the Real Face
Freeman - Future

Na závěr...kde tě můžeme s touto mašinkou slyšet?

Můžete mě slyšet hned tuto sobotu v plzeňským Neutrálu na Afterpárty po Pigfestu kde zahraju spolu s DJem Lookshotem a Maldou z Jamal DJs.

http://www.myspace.com/djfreemancz
Stáhni si Freemanův set [68MB, mp3]

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016