ROZHOVOR

 

Joey Beltram: Nesleduji, jaká je poslední hitovka v klubech

Svou českou premiéru si v pátek na festivalu Svojšice odbyl Joey Beltram. Legenda amerického techna, ale také jeden z lidí, kteří stáli u samotného vzniku taneční hudby. S Joeym jsme se bavili třeba o tom, kdy se začalo říkat jeho hudbě techno, proč se nezajímá o hudební trendy a jaká bude jeho nová deska.

 

Na techno scéně jsi doslova legendou. Protože ale v Česku budeš poprvé, mohl by ses krátce představit pro ty, kdo tě možná dosud neznají?

Jsem raději když hudba mluví sama za sebe. A pro ty, kdo mě ještě neznají, bude mou nejlepší vizitkou až uslyší můj set.

Mezi producenty jsi známý jako velký dříč a tvé skladby jsou určeny hlavně pro taneční parket. Jak bys svými slovy charakterizoval svou produkci?

Jednoduše dělám hudbu jak ji cítím. Tvořím hlavně skladby, které si chci sám zahrát ve svých setech.

Už brzy vyjde tvé nové album. Můžeš nám už prozradit, zda a jak se hudebně posouváš od své minulé desky The Rising Sun, kterou dodnes hrají techno DJové po celém světě?

Myslím, že nové album, které ale stále teprve nahrávám, bude zcela odlišné od The Rising Sun. V rámci každého projektu, do kterého se pustím, zkouším a následně aplikuju něco nového a to se musí odrazit.

Narodil ses v USA a vyrostl v New Yorku. Jak ses dostal k elektronické hudbě a hlavně tedy k technu?

Začal jsem hrát jako DJ v roce 1983 a zajímal se o undergroundovou hudbu, která tehdy vznikala. Na úplném začátku to bylo hlavně electro a v polovině 80. let převážil house. Vlastní produkci jsem začal skládat od roku 1989 a tvořil jsem hlavně takovou temnou verzi houseu, které se začalo říkat techno. Ale já nechci být označen jen nějakým stylem. Já prostě dělám hudbu, jak ji cítím. Vždy si považuji originality.

Tvé rané skladby měly vždy neotřelý a chytlavý syrový zvuk. Kdo tě v počátcích nejvíce ovlivnil a jakou techniku jsi vůbec tehdy používal?

V těch počátcích mě nejvíce ovlivnil Todd Terry. A ještě před ním Arthur Baker. Co se týče vybavení, jedním z prvních kousků co jsem si pořídil bylo MPC-60 a také Tascam Real to Real.

Čeští fanoušci techna se už nemohou dočkat tvého setu. Co mohou tedy čekat, v čem je tvá show odlišná od ostatních?

Nesleduju trendy a nezajímá mě, co je zrovna poslední hitovka v klubech. Dělám si prostě věci po svém a hraju zvuk jako nikdo jiný.

Cestování, mejdany, hraní na party – jsi hodně zaměstnaný člověk... :) Zbývá ti ještě nějaký čas na další záliby? Existuje něco, na co si vždycky najdeš čas?

Když už jsem na nějaký čas doma, nejraději jej trávím se svou rodinou.

Co tě donutí každý den vstát?

Prostě něco dělat. Musím pořád něco dělat.

13. července se představíš na festivalu Svojšice. Už jsi slyšel něco o tomto festivalu nebo o českých fanoušcích?

O festivalu ještě ne, ale už teď se těším na skvělou party. O českém publiku se říká, že je nejlepší na světě a opravdu se nemůžu dočkat až se postavím za gramofony a začnu hrát.

Pokud se vám líbí Joey Beltram, budou se vám líbit i:

  Poslechněte si Beltramovy tracky online:

Více info: http://www.myspace.com/jbeltram

Videa:

Joey Beltram na Awakenings, 2006:

Joey Beltram v klubu Fabric, 2007:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016